Haberler

Almanya'da Makinistlerin Grevi Ulaşımı Olumsuz Etkiledi

Güncelleme:

Grevden özellikle Halle/Leipzig, Hamburg/Hannover ve Mannheim bölgelerinde uzun mesafede sefere çıkan trenlerin yanı sıra banliyö, yerel ve yük trenleri de etkilendi.

Almanya'da demiryollarında makinistlerin grevi ulaşımı olumsuz etkiledi.

Alman demiryolları şirketi Deutsche Bahn'dan (DB) yapılan açıklamaya göre, bu sabah saat 02.00'de başlayan makinistlerin grevi, Almanya genelinde kısıtlamalara sebep oldu.

Grevden özellikle Halle/Leipzig, Hamburg/ Hannover ve Mannheim bölgelerinde uzun mesafede sefere çıkan trenlerin yanı sıra banliyö, yerel ve yük trenleri de etkilendi.

Grevin başlamasının ardından trenlerin yaklaşık yüzde 30'nun kullanımda olduğu belirtilen açıklamada, şirketin, müşterilerin grevden en az etkilenmesi için elinden geleni yaptığı ve yolcuların kısıtlı sayıdaki trenlerle, alternatif bir acil plan çerçevesinde hedeflerine ulaşması için çalıştığı bildirildi.

Acil plan çerçevesinde, Başkent Berlin'de bazı trenler çalışırken, birçok yolcu grevden etkilendi. Berlin ana tren istasyonunda DB görevlileri, konuyla ilgili bilgilendirdikleri yolculara yol gösteriyorlar.

Yolcular tepkili

Yakınlarının düğününe katılmak için ailesiyle Berlin'den trenle Aachen'a gitmek isteyen Şenel Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir haftadır Aachen'a gitmek için hazırlandıklarını, ancak hala Berlin'de bulunduklarını söyledi.

Çocuklara tatil sözü de verdiğini belirten Eren, sabah trenle Rathenow şehrine kadar gittiklerini, ancak grevden dolayı Berlin'e döndüklerini anlattı.

"Bu kadar insanı mağdur etmeye hakları yok" ifadesini kullanan Eren, düğüne yetişip yetişmeyeceklerini bilmediklerini, Aachen'a giden hızlı trenin biletinin ise kişi başına 100 avro olduğu için bütçelerini zorlayacağını kaydetti.

Eren ailesiyle Aachen'a gitmek isteyen Güler Şahan da otobüs buldukları takdirde Aachen'a gidebileceklerini belirtti.

İsmini vermek istemeyen İsviçreli bir yolcu da İsviçre'den Polonya'ya gitmek için yola çıktığını, ancak grevden etkilendiğini ifade etti. Trenlerde gecikme ve iptallerin yaşandığını anlatan yolcu, gereksiz bulduğu grevin ekonomiye zarar verdiğini, sorunun görüşmeler sonucunda çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Frankfurt'taki yolcular da etkilendi

Grev, Frankfurt merkez tren istasyonunda da aksaklıklara neden oldu. Grev sebebiyle çok sayıda yolcu seyahat planını değiştirmek zorunda kaldı.

Biletlerini değiştirmek ve bilgi almak isteyen yolcular, gişeler önünde kuyruk oluştururken, DB yetkilileri, bilet değişim işlemleri için bilgi-destek masaları kurdu. Grev sebebiyle mağdur olan yolcuların, internet üzerinden biletlerini değiştirebilecekleri ve yolcuların mağduriyetlerinin giderileceği açıklandı.

Trenlerin büyük kısmı grev sebebiyle çalışmazken, acil durumlar için bazı bölgelere seferlerin devam ettiği öğrenildi. Ayrıca, tren istasyonu çevresinde otobüs seferleri de bazı şehirlere ek seferler düzenledi. Trenle seyahat edemeyen bir çok yolcu otobüs firmalarına yoğun ilgi gösterdi.

Makinistlerin iş bırakma eylemi, 50 saat sürecek ve 20 Ekim Pazartesi günü 04.00'te sona erecek.

Almanya'nın yedi eyaletindeki okullarda bu hafta sonu sonbahar tatili başlaması nedeniyle makinistlerin grevinin, ülkedeki demiryolları trafiğini felç edebileceği belirtiliyor.

- GDL, DB'nin yeni teklifine rağmen grevi sürdürüyor

DB, grevi grev yapılmaması için makinistlere teklif sundu, ancak Alman Makinistler Sendikası (GDL) teklife rağmen grevi yapacaklarını açıkladı.

GDL Başkanı Claus Weselsky de bu teklifle makinistler arasındaki dayanışmanın kırılmasının istendiğini belirterek, teklifin GDL'in istediğini yerine getirmediğini ifade etti.

DB Yönetim Kurulu üyesi Ulrich Weber ise sendikayı eleştirerek, grevin bu kadar kısa süre içinde duyurulması ve bu boyutta yapılmasını "sorumsuzca" diye niteledi.

DB makinistlere 30 ay için 3 seviyeli toplam yüzde 5 oranında maaş artışı ve bir kereliğine 325 avro ödeme teklif etmişti.

Makinistler, maaşlarına yüzde 5 zam ve haftalık çalışmanın 2 saat düşürülmesini talep ediyor. Sendika ayrıca makinistler dışında, trende görev yapan personel için de toplu sözleşme yapılmasını talep ediyor.

Almanya'da GDL'ye üye 16 bin çalışan bulunuyor. DB ile anlaşmaya varamayan GDL çarşamba günü de 14 saatlik iş bırakma eylemi yapmıştı. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Mannheim Hannover Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title