Haberler

Almanya'da Kalp Nakli Bekleyen Muhammet Bebek İçin Tedbir Davası

Tedavi amacıyla Türkiye'den getirilen, 5 ay 8 günden bu yana Giessen Üniversitesi'nde kalp nakli bekleyen ancak, yüzde 20 engelli olduğu gerekçesiyle nakil yapılmayan 23 aylık Muhammet Eren bebek için el ele veren avukatlar, hastane aleyhine tedbir davası açtı.

Giessen Üniversitesi Çocuk Kliniği'nde kalp nakli bekleyen minik Muhammet Eren Dönmez'e destek vermek için bir grup avukat hastane aleyhine dava açtı. Tıp hukukunda uzman Dr. Avukat Aliver Tolmein, Avukat Ramazan Akbaş ve Avukat Nihal Ulusan aileyle görüşerek konu hakkında tedbir davası açılmasına karar verdi. Avukatlar olarak el ele verdiklerini ve yaklaşık iki haftadır dava dilekçelerini hazırladıklarını belirten Avukat Ramazan Akbaş, 9 Eylül Pazartesi günü dava dilekçesini mahkemeye sunduklarını söyledi.

Almanya'daki organ nakli yasasına göre avukatlar olarak Muhammet bebeğin organ nakli listesine alınması gerektiği kanaatinde olduklarını belirten Ramazan Akbaş, şunları söyledi:

"Şimdiye kadar tersini söyleyen doktorların yasal durumu yanlış yorumladıklarına inanıyoruz. Ayrıca Muhammet'i nakil listesine almadıkları için Alman Anayasası'nın 2 ve 3'üncü maddesine aykırı davrandıklarını düşünüyoruz. Aynı zamanda bu kararın Birleşmiş Milletler'in engellilere verilmiş olan 25'inci maddedeki hakka da aykırı olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Federal Almanya Doktorlar Odası'nın yapmış olduğu yazılı açıklamadaki hastanenin tutumunu haklı bulduklarını belirtmeleri şeklindeki adımlarını yanlış buluyoruz. Bu aşamada kararı kurumlar değil mahkeme verir. Bizce bu davranışla kurum yetkilerini aştıklarını düşünüyoruz. Kurum bu açıklamayı yaparken Muhammet'in beynindeki pozitif gelişmeyi dikkate almadığı gibi Muhammet'in ömür boyu engelli kalması durumunda bile yasal olarak listeye alınması gerektiğini konu bile etmiyor. Bizim bildiğimiz ve inandığımız hukuk tersini söylüyor; Yaşam hakkı engelli insanlar için de geçerlidir ve tıp bilimiyle ilgilenen herkesin bu konuda eşit davranması gerekir." - Gıessen

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Giessen Üniversitesi Muhammet Eren Türkiye Bebek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title