Haberler

Almanya'da İş Dünyası Güven Endeksi, Ağustosta Ilımlı Arttı

Almanya'da temmuz ayında 108 puan olan Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, ağustosta 108,3 puana yükseldi.

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ağustos ayı İş Anketi sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora ilişkin yapılan açıklamada, Almanya'da sanayi ve ticarete ilişkin ağustos ayı İş Dünyası Güven Endeksi'nin aylık bazda 108 puandan 108,3 puana çıktığı bildirildi.

Beklentilerin üstünde gerçekleşen söz konusu endeksin, piyasalarda 107,6 puan olması bekleniyordu.

Mevcut iş durumuna ilişkin memnuniyetin önemli ölçüde arttığı belirtilen açıklamada, "Ancak şirketlerin gelecekteki işleri konusundaki iyimserlikleri biraz azaldı. Almanya ekonomisi, çalkantılı sularda bir kaya olmaya devam ediyor" denildi.

İmalat iş ortamı endeksinin, endüstri alanındaki şirketlerin belirgin temkinli beklentileri nedeniyle bir miktar kötüleştiği aktarılan açıklamada, ancak şirketlerin mevcut iş durumundan daha memnun oldukları ifade edildi.

Toptan ve perakende satış iş iklimine ilişkin de değerlendirmelerin yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Toptan iş ortamı göstergesi geriledi. Önceki aydaki çok iyi iş durumu değerlendirmeleri bu ay gerçekleşmedi. Ancak beklentiler ise biraz daha iyimser. Perakende iş iklimi göstergesi, 2011 yılının haziran ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye yükseldi. Ankete katılan perakendeciler, mevcut iş durumundan çok memnunlar. Gelecek aylara ilişkin görünüm de daha da aydınlandı."

Açıklamada, inşaat ortamı ikliminin ise 2014 yılının mart ayından bu yana belirlenen en yüksek seviyeye çıktığı ve özellikle müteahhitlerin mevcut iş durumundan memnun oldukları kaydedildi.

Öte yandan, Almanya'da temmuz ayında 113,9 olan Ifo Cari Durum Endeksi ağustosta 114,8 puana yükselirken, Ifo Beklentiler Endeksi ise 102,4 puandan 102,2 puana geriledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Almanya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title