Haberler

    Almanya'da İktidar Ama O Eyalette Ana Muhalefet Bile Olamadı

    ALMANYA'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde pazar günü yapılan seçimlerde üçüncü olan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), burada sadece seçimleri kaybetmedi.

    ALMANYA'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde pazar günü yapılan seçimlerde üçüncü olan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), burada sadece seçimleri kaybetmedi. Başbakan Angela Merkel'in liderliğini yaptığı CDU büyük oranda prestij kaybına da uğradı. Aşırı sağ popülist parti Almanya için Alternatif'in (AfD) gerisine düşen CDU, eyalette kurulacak yeni hükümette ortak olması da artık çok zor. Seçimlerde birinci parti çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD) yeni hükümeti CDU yerine Sol Parti ile kurma hesapları yapıyor. Eğer CDU hükümet ortağı olamazsa meclis aritmetiğine göre ana muhalefet partisi de olamıyor.

    BERLİN DE RİSKLİ GÖRÜNÜYOR

    Berlin eyalet seçimleri 18 Eylül Pazar günü yapılacak. Berlin'de SPD ile 2011 yılından beri hükümet ortaklığı yapan CDU'nun seçimlerden sonra muhalefette kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Berlin'de anketlere göre birinci parti olan SPD, seçim sonuçları anketlerin gösterdiği gibi çıkması durumunda yeni hükümeti Yeşiller ve Sol Parti ile kurmak istiyor. SPD Mecklenburg Vorpommern ve Berlin'de CDU ile iktidar ortaklığı yapmazsa, Merkel'in partisi 16 eyaletin sadece beşinde hükümette kalacak. Bu beş eyaletin de dördünde başbakanlığı elinde tutuyor. Birinde de hükümetin küçük ortağı olarak iktidarda bulunuyor.

    YEŞİLLERİN KÜÇÜK ORTAĞI OLDU

    Essen, Saksonya, Aşağı Saksonya ve Saarland eyaletlerinde başbakanlığı elinde tutan CDU, Baden Württemberg'de ise Yeşiller ile hükümet ortaklığı yapıyor. Yıllarca CDU'nun kalesi olarak bilinen bu eyalette geçen Mayıs ayında kurulan hükümette CDU küçük ortak olarak yer alabildi. Almanya'nın 16 eyaletinin 11'inde iktidarda olan SPD, dokuz eyalette de başbakanlığı elinde bulunduruyor. Yeşiller 10 eyalette iktidar ortaklığı yapıyor. Yeşiller bir eyalette de başbakanlık koltuğuna sahip. Thüringen'de başbakanlık koltuğuna Sol Parti otururken, bu parti toplamda da iki eyalette koalisyon ortağı yapıyor. CDU'nun kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ise Bavyera'da tek başına iktidarda.

    SPD BİRİNCİ, YEŞİLLER MECLİS DIŞINDA

    Mecklenburg Vorpommern'de yapılan seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre SPD oyların yüzde 30.6'sını alarak birinci parti oldu. Sandıktan ikinci parti olarak  AfD çıktı. AfD'nin oy oranı yüzde 20.8.CDU oyların ancak yüzde 19'unu alabildi. Meclise dördüncü parti olarak giren Sol Parti yüzde 13.2 oy alabildi.Bir önceki dönemde yüzde 8.7 ile meclise giren Yeşiller yüzde 4.8 oy alınca, yüzde 5 barajını aşamadı ve meclis dışı kaldı.Oy dağılımına göre milletvekili sayısı ise şöyle: SPD 26, AfD 18, CDU 16 ve Sol Parti 16.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Angela Merkel Almanya Berlin Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title