Haberler

Çifte Vatandaşlık'tan Geri Adım Atan Almanya'ya Meclis'ten Tepki

Güncelleme:

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, Almanya'da çifte vatandaşlığın korunması yönündeki koalisyon kararından geri adım atılmasından endişe duyduklarını söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, çok sayıda Türk'ün yaşadığı Almanya'da, iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin, çifte vatandaşlığın korunması yönündeki koalisyon kararından geri adım atmasından endişe duyduklarını söyledi.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, CDU'nun parti kongresinde çifte vatandaşlıkla ilgili aldığı kararı eleştirdi.

"TÜRK KÖKENLİ VATANDAŞLARI DIŞLAMANIN BİR İFADESİDİR"

CDU'nun, Opsiyon Modeli'nin Vatandaşlık Yasası çerçevesinde tekrar yürürlüğe konulmasına ilişkin kararını değerlendiren Yeneroğlu, şöyle devam etti:

"CDU'nun, Opsiyon Modeli'nin tekrar yürürlüğe konulması ile alakalı parti kararı çifte vatandaşlığa karşı bir mütalaa olmaktan ziyade, Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşları dışlamanın bir ifadesidir. Bu da beni ziyadesiyle endişelendirmektedir. Böyle bir önergenin parti içerisinde daha ulusçu kanadı temsil eden eski jenerasyondan değil de partinin gençlik teşkilatı Genç Birlik (Junge Union) tarafından yapılmış olması hayret vericidir. Bu her şeyden önce çifte vatandaşlık tartışmalarının zannedildiği gibi bitmiş olmadığını, aksine bizleri daha uzun süre meşgul edeceğini gösteriyor. CDU'nun Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisinin sağ popülist ajandasının önünde bu şekilde diz çökmesi önümüzdeki genel seçim sürecinde bizi iyi günler beklemediğini gösteriyor."

"3 MİLYON TÜRKİYE KÖKENLİYE KARŞI OLUŞTURULAN ATMOSFER ENDİŞE VERİCİ"

Yeneroğlu, kongrede çifte vatandaşlık konusundaki tartışmanın Türkiye kökenliler üzerinden gerçekleştirilmesine hiç şaşırmadığını vurguladı.

Asıl sorunun, Almanya'da yaşayan 3 milyon Türkiye kökenliye karşı oluşturulan atmosferin endişe verici bir boyutta olmasından kaynaklandığına işaret eden Yeneroğlu, "Opsiyon Modeli'ne karşı olanlar, hakim olan Türkiye karşıtı atmosferden faydalanmak için bilinçli bir şekilde meseleyi bu bağlama çekiyorlar ve görüldüğü üzere bunu da başarıyorlar. Eğer aynı uygulama Rusya kökenli Alman vatandaşları üzerinden tartışılsa idi parti içerisinden gelen bu önerge için çoğunluğun sağlanamayacağı açıktır." ifadelerini kullandı.

"ER YA DA GEÇ DOĞRU YOLA GELECEKLERDİR"

Kongredeki oylamanın 3 milyon Türk kökenlide de dışlandıkları algısı oluşturacağına dikkati çeken Yeneroğlu, bu algının uyum politikaları bakımından büyük tahribata yol açabileceği uyarısında bulundu.

Pratikte hiçbir mantığı olmayan söz konusu önergenin sırf "tartışma Türkiye kökenliler üzerinden yürütülüyor" diye kabul edilmesinin Türkiye kökenlilerin ne derece dışlandığının bir göstergesi olduğunu belirten Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Sayın Merkel, Türkiye kökenliler tarafından, zaten CSU ile sürekli daha da sağa doğru sürüklenen Birlik partilerindeki sağcı popülist kanada karşı tashih edici olarak görülmektedir. Şunu da unutmamak gerekir ki bu tartışma da bir zaman meselesidir. Küreselleşen dünyada insanların yaşam alanları ve şartları sürekli olarak dönüşüme uğramaktadır. İnsanlar artık daha mobil durumda, daha sıkı ulus aşırı ilişkiler kurmakta ve birden çok ülkeyi vatanları olarak hissedebilmektedirler. Bu hakikati Birlik partileri de zamanla anlayacak ve er ya da geç doğru yola geleceklerdir."

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Yeneroğlu Türkiye Almanya Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title