Haberler

Almanya'da 'Cami ve Eşcinseller' Tartışması Büyüdü

Almanya'nın başkenti Berlin'de eşcinsellerin, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'e bağlı Şehitlik Camii'ne 24 Kasım'da yapacağı ziyaret ile İslam ve Homofobi konulu panel tepkiler üzerine ertelendi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de eşcinsellerin, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'e bağlı Şehitlik Camii'ne 24 Kasım'da yapacağı ziyaret ile İslam ve Homofobi konulu panel tepkiler üzerine ertelendi. Şehitlik Camisi Derneği Başkanı Ender Çetin, etkinliğin ileri bir tarihte ve farklı bir formatta yapılacağını ifade etti.

"HASSASİYETLER VAR"

Cami Derneği Başkanı Çetin, etkinliğin tarih ve formatının kesinleşmediğini, bukonuda hassasiyetler bulunduğunu anlattı. Çetin, bu konuda çok tepki aldık larını belirterek şöyle devam etti:

"Etkinlik herhalde cami ziyareti şeklinde olacak. Biz camiden girişte kimseye eşcinsel olup- olmadığını sormuyoruz. Bu zaten kimseyi ilgilendirmiyor. Cami herkese açıktır. Her grup bize gelebilir. Sanki biz davet etmişiz gibi yansıdığından provokasyonlar oldu. Grubun internet sitesinde bizim davet ettiğimiz yazılı ama bu tamamen yanlış. Aslında provokasyonlar bu yüzden, sanki biz davet etmişiz gibi. Normal bir ziyaret olacaktı."

CAMİLER KAPILARINI HERKESE AÇMAK ZORUNDA

Berlin Parlamentosu'nun Sol Partili Eşcinsel Milletvekili Hakan Taş, etkinliğin iptal edildiğine inanmadığını dile getirdi. Hakan Taş tepkisini, Almanya'da İslami kurumlar İslam'ın hoşgörü dini olduğunu söylüyorlar. Etkinlik iptal edilmişse bu sözlerine gölde düşer şeklinde ifade etti. Milletvekili Hakan Taş şunları söyledi:

" Konu Alman kamuoyuna yansımaya ve olumsuz etkileri görülmeye başladı. Almanya'da dışlamayı önlemeyi engelleyen bir yasa var. Bunun ötesinde hiçbir dini kurum her ne kadar eşcinsellere olumlu bakmasa da en azından kapılarını eşcinsellere kapatmıyor. Bugün Katolik ya da Protestan kilisesiyle ya da Alman Yahudi cemaatiyle eşcinseller en üst seviyede görüşmeler yapıyor. Söz konusu camiler olunca olumsuzluk yaşanıyor olması düşündürücü. İslami kuruluşlar Almanya'da her seferinde İslam'ın bir hoşgörü dini olduğunu söylüyorlar. Bence bu açıklamalara gölge düşmüş oluyor. Dolayısıyla bunun bir an önce telafi edilmesi gerekiyor. Camilerin yapısı yeryüzünde yaşayan tüm insanlara açıktır. Cami alanı içerisinde aykırı bir davranışta bulunmadığınız sürece oraya girmeniz herhangi bir şekilde engellenmemeli. Camiler Almanya'daki tüm insanlarla diyalog içerisinde olarak, İslam'ı anlatmak ve İslam'ın bir hoşgörü dini olduğunu söylemek istiyorlarsa kapılarını açmak zorundalar diye düşünüyorum. Eşcinseller de bu toplumun bir parçası bunun kabul edilmesi gerekiyor."

Almanya'da eşcinsellere ait queer.de adlı internet sitesinde DİTİB'e bağlı Şehitlik Camii'nden davet aldıkları yazıldı. Buradaki açıklamaya göre, eşcinseller 24 Kasım günü saat 19.00'da önce camiyi gezecek, daha sonra İslam ve Homofobi konulu panele katılacaklardı.

Etkinliğe katılım çağrısının Leadership Derneği, Göçmen Lezbiyen ve Homoseksüeller Derneği ile Şehitlik Camisi Derneği tarafından yapıldığı bildirildi. Etkinlik Leadership Derneği'nin yürüttüğü Meet2respect projesi kapsamında düzenlenecekti. Diğerleriyle Karşılaş parolasıyla yürütülen proje hoşgörüsüzlük, ayrımcılık ve şiddetin ortadan kaldırılmasını hedefliyordu. Konunun basına yansıması üzerine Şehitlik Camii yönetimine tepki gösterenler oldu. Olayların büyümesi üzerine iddialara göre Köln'deki DİTİB Genel Merkezi ile Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı devreye girdi. - Köln

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Almanya Berlin Politika Güncel Haberler

title