Haberler

Almanya Başbakanı Merkel, 4 Ay Sonra Yeniden Türkiye'de

Güncelleme:

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir kez daha Suriyeli sığınmacı krizini görüşmek için Ankara'ya geldi. Merkel'in ilk durağı Anıtkabir oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin Suriye'den yeni bir göç tehdidi ile karşılaştığı bir dönemde bugün Ankara'ya kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor. Sabah erken saatlerde Esenboğa Havalimanı'na inen Merkel'i yetkililer karşıladı.

İLK DURAK YİNE ANITKABİR

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Ankara'daki temaslarına, daha önceki ziyaretlerinde olduğu gibi Anıtkabir'e giderek başladı.

Merkel, Atatürk mozolesine çelenk bıraktıktan sonra hatıra fotoğrafı çekildi.

Buradan Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Merkel, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

"AVRUPA'YA GİDEN YOLUN MİMARI"

Almanya Başbakanı Merkel, deftere şunları yazdı:"Türk ve Alman halkları arasındaki özel dostluk ruhu içinde, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin Ata'sı ve Avrupa'ya giden yolun mimarı Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına, derin saygılarımla."

DAVUTOĞLU KARŞILADI

Angela Merkel, Anıtkabir ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü'ne geldi.

"MERHABA ASKER"

Buradaki törende, iki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardından Merkel, tören kıtasını Türkçe "merhaba asker" diyerek selamladı.

Davutoğlu ve Merkel, resmi heyetlerini birbirlerine takdim etmelerinin ardından Köşk'e girişlerinde el sıkışarak gazetecilere poz verdi.

Daha sonra Köşk'ün balkonuna çıkan Başbakan Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Merkel kısa bir süre Ankara'yı izledi. Davutoğlu, Merkel'e Başkent'i anlatarak, Anıtkabir'i ve bazı binaları gösterdi.

Merkel'in, Ankara'nın nüfusunu sorması üzerine Davutoğlu, kentin yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip olduğunu söyledi.

Merkel ve Davutoğlu, görüşme yapmak için Çankaya Köşkü'ne girdi. Baş başa yapılan görüşmenin ardından, heyetler arası görüşmeye geçildi.

ERDOĞAN'LA DA GÖRÜŞECEK

Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edilecek.

ANA GÜNDEM GÖÇMENLER

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ziyaretinin ana gündemini Türkiye ve AB arasında geçen kasım sonunda mutabakatı sağlanan göç eylem planı oluşturacak. Merkel geçen yıl 18 Ekim'de Türkiye'ye gelmişti. Bu tarihte başlayan Davutoğlu-Merkel görüşmeleri, sırasıyla 29 Kasım 2015'de Brüksel'de AB-Türkiye Zirvesi, 22 Ocak'ta Berlin'de Almanya-Türkiye Hükümetlerarası Toplantı ve 4 Şubat'ta Londra'daki Suriye Donörler Toplantısı'nda devam etmişti.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, ziyaretle ilgili açıklamasında, tarafların eylem planı mutabakatından kaynaklanan yükümlülüklerini "kısmen yerine getirdiklerini" belirtmiş, ancak kaçak göçün nasıl yasal göçle ikame edilebileceğinin açıklık kazanmadığını söylemişti.

BİRLİKTE İZLİYORLAR

Taraflar 22 Ocak'tan bu yana kaçak göçmen sayılarını birlikte takip ediyor. Her gün Merkel'ın makamından Davutoğlu'nun makamına, Türkiye üzerinden Yunanistan'a ulaşan mülteci sayıları iletiliyor, alınan önlemlerin sonuç verip vermediği, verilen sözlerin tutulup tutulmadığı birlikte izleniyor. Alman tarafı, Türkiye'den özellikle kaçak göçmenlerin deniz yoluyla Avrupa'ya gitmelerinin önlenmesi için daha fazla çaba göstermesini bekliyor.

IŞİD VE PKK TERÖRÜYLE MÜCADELE

İnsan kaçakçılığı ile IŞİD ve PKK terörüyle mücadele de ziyarette ayrıntılı şekilde ele alınacak. Bu konularda iki ülke içişleri bakanları kilit bürokratlarını görevlendirmişti. Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in görevlendirdiği terörle mücadele uzmanı Türk kökenli Sinan Selen ile İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın görevlendirdiği İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan'ın hazırladıkları raporların da temaslar sırasında masaya konulması bekleniyor.

FRONTEX DE GÜNDEMDE

Almanya ayrıca Türkiye ile Yunanistan arasında geri kabul anlaşmasının etkili şekilde uygulamaya geçirilmesi ve Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçen kaçak göçmenlerin geri alınmasını da istiyor. Berlin ayrıca Türkiye'nin Europol ve AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu FRONTEX ile daha sıkı işbirliği yapmasını talep ediyor.

YARDIM VE VİZE MUAFİYETİ

Türkiye'de 2 milyonu aşan Suriyeli mültecinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye'ye verilmesi kararlaştırılan 3 milyar Euroluk yardımın biran önce iletilmesi, AB ile tam üyelik görüşmelerinin daha da hızlandırılması ve Türk vatandaşlarına bu yılın ekim ayından itibaren Schengen vizesi muafiyeti getirilmesi de Merkel ziyaretinin diğer önemli ayaklarını oluşturacak.

Kaynak: AA / Güncel

Angela Merkel Almanya Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

adalıMobil-ANDROID:

o tarih yaklaştığında bir bahane bulurlar vize işi yine yatar

0
0
yanıtYanıtla
YilmazMobil-IOS:

ne olur almanya ya gondermeyin !!

0
0
yanıtYanıtla
ÜlkücüMobil-IOS:

Yav Almanya yıllarca pkkyı besledi Yardım etti siz hala terörle mücadele edecek felan diyorsunuz. Hükümet yetkilisine açıkça almanyaya pkkya destek veriyorsunuz yardım ediyorsunuz desin Lan adam gibi alttan üstten oynaşmaya gerek yok herkes neyin be olduğunu iyi biliyor

0
0
yanıtYanıtla
Beşiktaş Mobil-IOS:

Tıpış tıpış geleceksiniz

0
0
yanıtYanıtla
naciMobil-ANDROID:

başka zaman olsa TÜRKİYE düşmanı merkel. sığınmacı olunca TÜRKİYE'nin hakkını ödeyemeyiz olur. gün gelecek sizin yaşlanmış kokuşmuş nüfusunuza karşı genç nüfusumuzla size hükmedeceğiz. tek eksiğimiz tarım ve sanayi reformu.

0
0
yanıtYanıtla
Cantürk Mobil-ANDROID:

o genç nüfus kurtlerde önce iç sorununu halet et de sonra Merkele laf soyle

0
0
yanıtYanıtla
Çiçek Abbas Mobil-ANDROID:

merkelin istedigi şey acikcasi şudur :Sığınmacılari türkiyede tut bize gönderme, bizde yaptığınız kürt katliamına sesiz kalalim

0
0
yanıtYanıtla
Vay beeMobil-ANDROID:

Vay bee Angela merkel reisle aynı ülkede yaşayıp aynı havayı soluyorum şuan ne büyük nimek. Ülkemizin değerini bilelim arkadaşlar bize angela merkelle aynı ülkede yaşama imkanı verdiği için.

0
0
yanıtYanıtla
İrkçilık hastalıktırMobil-IOS:

Kurdleri oldur bızler ssesız kalacağız ama sende mülteçileri kes vay Allah hepınızın belasını versın

0
0
yanıtYanıtla
sivaslıMobil-ANDROID:

siginmacilari para karşılığı ömür boyu Türkiye ye yamadi rte yese para lazim balıklama atladı nede olsa huzuru bozulan hergun sehit veren Türkiye kimin umurunda

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title