Haberler

Almanya 1915 Olayları'na 'Soykırım' Demeye Hazırlanıyor

Güncelleme:

Almanya'da Cuma günü parlamentoda 1915 Olayları'nın 100'üncü yılını anma toplantısı yapılacak. Toplantıda okunacak metinde 'soykırım' ifadesinin geçmesi bekleniyor.

Almanya'da Cuma günü parlamentoda yapılcak olan 1915 Olayları'nın 100'üncü yılını anma toplantısında koalisyon hükümetindeki Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) grup yöneticileri 'Ermenilerin kaderinin tehcir ve soykırım tarihine bir örnek teşkil ettiği' yolunda bir metin üzerinde anlaştı.

"BİR MİLYONU AŞKIN ERMENİ..."

Koalisyon partileri grubunun ortak açıklamasında şöyle denildi:

"Biz önergede o zamanki Jön Türk rejiminin talimatıyla 24 Nisan 1915'te Osmanlı Konstantinopolü'nde bir milyonu aşkın etnik Ermeni'nin planlı olarak tehcir ve kıyımına başlandığına dikkat çekmek istiyoruz. Onların kaderi 20'nci yüzyılda korkunç biçimde yaşanan kitlesel kıyım, etnik temizlik, tehcir ve soykırım tarihine bir örnek teşkil ediyor. Aynı zamanda Holocaust'un (Yahudi soykırımı) eşsiz olduğunun ve Almanya'nın bunun suç ve sorumluluğunu taşıdığının bilincindeyiz."

HÜKÜMET 'SOYKIRIM'I TANIYACAK

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de konuyla ilgili açıklamasında karar metnini hükümet olarak desteklediklerini açıkladı. Böylece Alman hükümeti de 'soykırım' tanımını kabul etmiş olacak. Alman hükümeti yıllarca 'soykırım' demeyi reddetmişti, ancak milletvekillerinin baskısı üzerine böyle bir kararın alındığı belirtiliyor.

"İSTEYENLER SOYKIRIM KAVRAMI İÇİNDE TOPLAYABİLİR"

Geçen hafta, bu sorunun soykırım kavramına indirgenmesine karşı uyaran ve katliam sözcüğünü kullanan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi'ne verdiği demeçte: "İsteyenler o zamanki olayları soykırım kavramı içinde toplayabilir ve ben bunun için getirilen gerekçeleri, en çok da duyguları iyi anlayabilirim" dedi.

DİPLOMATİK KRİZ KORKUSU

Ancak Dışişleri Bakanı Steinmeier ve Başbakan Merkel hükümeti 1915 Olayları'nın resmen soykırım olarak adlandırılması durumunda Türkiye'yle diplomatik bir kriz yaşanacağından endişeli.

CUMHURBAŞKANI AYİNE KATILACAK

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise perşembe akşamı Alman kiliselerinin bu konuda Berlin Katedrali'nde düzenleyeceği bir ayine katılacak. Siyasi gözlemciler Cumhurbaşkanı Gauck'un burada yapacağı kısa konuşmada 'soykırım' sözcüğünü dışlayacağına pek ihtimal vermiyor.

İKİ ÜLKE ARASINDA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ VAR

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer, Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında bu konuda görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi. Başbakan Merkel ve hükümet sözcüsü Steffen Seibert, hükümetin Türkiye ile Ermenistan arasında 2010'da kararlaştırılan tarihçiler komisyonunun yeniden çalışmaya başlamasından, Türkiye ile Ermenilerin barışmasından yana olduğunu vurguladı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Demokrat Parti Almanya Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500

Yorumlar (359)

adam:

Almanya, Danimarka gibi soykirim olarak kabul etmeyecekti, ne oldu Tayyip? Diplomasinin hergün bir dis ülkeyi azarlamakla ve haddini bildirmekle yürümedigini danismanlarin söylemedimi sana?

6
149
yanıtYanıtla
Emrah deniz Mobil-IOS:

Almanya ermeni katliyamını anlatırken , Yahudilere karşı yaptıgı soykırımını unutmuyor... Gerçek demokrasi budur... Önemli olan bir utançtan kurtulmaktır.. Türkiye ermenilere yapılan soykırımı kabul etmekle küçülmez ama büyür...))

25
61
yanıtYanıtla
Hakanbey:

Almanya türkiyenin nezaman yaninda yer almisski? Türkiyenin ortak pazara girmesine mani olan iki devlet var, biri Almanya digeri Fransa. Öncelikle Almanya öldürülen 10 türk vatandasimizin hesabini versin ondan sonra konussun.

65
17
yanıtYanıtla
yesno:

Dert bir tane. AK parti''yi köseye sikistirmak. Secim öncesi yasadigimiz hersey bundan ibaret.

21
43
yanıtYanıtla
simko:

insansak doğruyu söleyelim. evet ermeni katliamı olmuştur. bunu kabul etmemiz lazım. ve ben kürdüm biz kürtlerde bu katliama ortak olmuşuzdur. bunu inkar ederek sadece karakter ve insanlığımızdan ödün veririz. kabul edelim özür dileyelim ve bir daha olmayacağına dair yemin edelim. ölümlü dünya insan öldükten sonra arkasında sadece ilkeleri kalır.

5
58
yanıtYanıtla
MERTCAN:

avrupa birliğiniz de sizin olsun dost müttefik çıkarlarınız da biz yüzyıllardır kendi başımıza durduk iç bölücülerden ne beklenir ki dış dölücülerden başkasını bekleyelim ermeni istediği kadar lobi yapsın dünya tanısın ama en ufak taviz yok bunlara

58
1
yanıtYanıtla
Hakan:

Tüm dünya yanlış bir tek siz doğrusunuz değil mi Türkiye. Kabullenmek erdemliktir.

17
36
yanıtYanıtla
LAYLAYLOM:

Türkiye sende karsilik olarak Ayasofyayi Camisini ibadete acki dünyaya bir Sok yasat!!!!!!!!!!!!!!!

47
3
yanıtYanıtla
Insan insanmobilWeb@haberler.com:

Allah Müslüman ları korusun inşallah

39
10
yanıtYanıtla
KARA:

talat-enver-cemal hainleri almanları korumak için koca imparatorluğu mahvettiler. Buna karşılık talat paşayı öldüren ermeni leşi üzerinde bir sat nümayiş yapmasına rağmen ertesi gün tutuklandı ve bir gün tutuklu kaldı. Küfür tek millettir.

33
14
yanıtYanıtla
Tüm 359 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title