Haberler

    Almanlar Ttıp ve Ceta Anlaşmalarına Karşı Yürüdü

    Anlaşmaların uluslararası tekellerin eline daha çok güç vereceği, sosyal devleti ve çalışanların haklarını kısıtlayacağı, çevreye büyük zarar vereceği gerekçesiyle Berlin, Hamburg, Köln, Frankfurt, Leipzig, Stuttgart ve Münih'te sokaklara çıkan yaklaşık 320 bin kişi, adaletli bir dünya ticareti talep etti.

    Anlaşmaların uluslararası tekellerin eline daha çok güç vereceği, sosyal devleti ve çalışanların haklarını kısıtlayacağı, çevreye büyük zarar vereceği gerekçesiyle Berlin, Hamburg, Köln, Frankfurt, Leipzig, Stuttgart ve Münih'te sokaklara çıkan yaklaşık 320 bin kişi, adaletli bir dünya ticareti talep etti. Frankfurt'ta mitinge kiliseler, sendikalar, Sol Parti, Korsanlar, Yeşiller, attac, çevre örgütleri, anti kapitalist gruplar ve SPD'nin yerel teşkilatları da destek verdi.

    TÜRKLER DE YÜRÜDÜ

    Demokratik İşçi Dernekleri'nin (DİDF) de aralarında olduğu Türk sivil toplum örgütleri de protestolara katıldı. Yaklaşık 50 bin protestocu kent merkezinde barışçıl yürüyüş yaparken, taşıdıkları döviz ve pankartlarla da ikili anlaşmalara imza atılmamasını istedi. Frankfurt merkezi araç trafiğine kapatıldı. Anlaşmaların, imzalanması halinde dahi Avrupa Parlamentosu'nda ve Federal Alman Meclisi (Bundestag) ile diğer AB üyesi ülkelerin parlamentolarında onaylanması gerekiyor.

    FELDMANN: BİZ KARAR VERİRİZ

    Frankfurt'ta Alte Oper Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann (SPD), CETA'da iyileştirme, TTİP'in ise tamamen durdurulmasını istedi. TTİP ile kamu yönetiminin görev yapamaz hale geleceğini ileri süren Feldmann, şöyle konuştu:

    "İlk yardım kuruluşları, sosyal yardım örgütlerini destekleyip desteklemeyeceğimize biz karar veririz. Büyük Britanya, tarihinin hatasını yaptı. Uluslararası dev şirket, Londra'nın suyunu satmaya başladı. Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Eğitim, su, elektrik kurumları yerel yönetimlerin görev alanında kalmalıdır."

    AMERİKALILAR KURAL TANIMIYOR

    Mitingte yapılan konuşmalarda, Berlin'de Federal Hükümet'i oluşturan SPD'nin TTİP'e karşı karar gelmesi istenirken ikili anlaşmaların Avrupa Birliği'ndeki milyonlarca çiftçiye savaş anlamına geleceği iddia edildi. Yürüyüşte yapılan açıklamada, "Kanadalı, Amerikan dev şirketler norm, kural tanımıyor. Gelecekte sendikal hakların ortadan kaldırılacağı endişesi taşıyoruz. Uluslararası tekeller, Bangaldeş'teki, Çin'deki üretim koşullarını Avrupa Birliği'ne taşımak istiyorlar. Bizler kazanımlarımızı, geleceğimizi savunuyoruz. Bizler yerel şirketler için de endişeliyiz" denildi.

    19 AŞIRI SAĞCI YÜRÜYÜŞTEN UZAKLAŞTIRILDI

    Polis, Berlin'deki gösteriye 40 bin, Hamburg'ta 30 bin, Münih ve Köln'deki gösterilere 20 bin göstericinin katıldığını açıkladı. Köln'deki gösteriye traktörleriyle katılan çiftçiler ise anlaşmaların tüketici haklarının korunmasında ve gıda güvenliğinde bir aşınma olacağından endişe ettikleri için protestoya katıldıklarını söylediler. Protestoya katılan Greenpeace üyesi aktivistler de Ren Nehri üzerindeki bir köprüye yaklaşık 150 metrekarelik bez afiş açtı. Frankfurt polisi, göstericiler arasında yanlarında cop ve biber spreyi bulunan 19 aşırı sağcının tespit edildiğini ve bu kişilerin gösteriden uzaklaştırıldığını açıkladı.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Frankfurt Berlin Münih Köln Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title