Haberler

Almanca Öğrenmek İstemeyen Yok

Hamburg Türk Öğretmenler Derneği'nde Konuşan Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, "Göçmenlerin Almanca Öğrenmek İstemediği Yönünde Absürd Bir Tartışma Var.

- ALMANCA ÖĞRENMEK İSTEMEYEN YOK

Hamburg Türk Öğretmenler Derneği'nde konuşan Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, "Göçmenlerin Almanca öğrenmek istemediği yönünde absürd bir tartışma var. Almanca öğrenmek istemeye önce biz karşı çıkarız" dedi.

Hamburg Türk Öğretmenler Derneği'nin (TÖDER) Öğretmenler Günü kutlamasına katılan Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Almanya'da uyum ve dil sorunu adına konuya vakıf olmayanlar tarafından absürd bir tartışma yürütüldüğünü söyledi.

Kutlamanın açılışını TÖDER Başkanı Bilge Yörenç yaptı. Göçmen kökenli öğrencilerin başarısızlığının fırsat eşitliği tanımayan eğitim sisteminden kaynaklandığını söyleyen Yörenç, "Sistemdeki bu bozukluk biz öğretmenlerin özverili, idealist çabalarının boşa çıkmaması için giderilmeli" dedi.

"Almanca öğrenmek istemeyeni önce biz karşı çıkarız"

TÖDER'in üyesi olduğu TGD'nin kurucu derneği Hamburg ve çevresi Türk Toplumu'nun (TGH) Altona'daki binasında yapılan kutlamada Kolat, "Sanki kesinlikle Almanca öğrenmek istemeyen bir göçmen kesmi varmış gibi bir tartışma yürütülüyor. Mutlaka çok iyi Almanca öğrenmeliyiz. Bu ülkede yaşayıp 'Ben Almanca öğrenmek istemiyorum, Türkçe bana yeter' diyen kimse yok. Varsa ilk önce biz ona karşı çıkarız. 'Almanca'yı çok iyi öğrenmen lazım' deriz. Ama 'Türkçe öğrenmek, Almanca'yı öğrenmeyi engelliyor' gibi saçmalıkları şiddetle reddederiz" dedi. Tüm dil ve eğitim uzmanlarının anadilini iyi bilmenin başka dilleri öğrenmeyi kolaylaştırdığını ısrarla söylediklerini belirten Kolat, "Ancak bu tartışmada uzmanların değil, konuyu hiç bilmeyenlerin söyledikleri gündeme geliyor. Federal ve Eyalet Eğitim bakanlarıyla yaptığımız toplantılarda anadilin iyi bilinmesinin başka dillerin öğrenilmesine engel değil, teşvik olduğunu konusunda uzmanlarla görüşbirliği sağladık" dedi. Bir dilin okulda veya başka bir toplumsal alanda yasaklanması kadar antidemokratik ve temel eğitim kurallarına karşı bir şey olamayacağını söyleyen Kolat, "Alman toplumunda İngilizce, Fransızca, İspanyolca'nın yeri dünyanın önemli beş dili arasında olan Türkçe'nin yeri de o olmalı. Ne fazla, ne eksik. Bu nedenle Türkçe anadil derslerinin eğitimin sisteminin içinde olmasını talep ediyoruz. Alman çocuklarının yüzde 10'unun okula başladıklarında dil bilgilerinin yetersiz. Buna eğitim sorunu olarak bakılıyor. Göçmen çocuklarının dil sorunu ise 'uyumsuzluk' diye tanımlanıyor. Bu çifte standart olmaz. Sorunuyum değil eğitim sistemi sorunudur" dedi.

Kolat, toplumda etkili olmak için her göçmenin Alman vatandaşlığına geçmesi gerektiğini söyleyerek, "Biz buralıyız. Alman vatandaşlığı her alanda eşit hak getirir ve topluma daha etkili bir şekilde katılımımızı sağlar" dedi.

Konuşmaların ardından müzisyen Hüseyin Olpak, bağlama ustası Orhan Şimşek yönetimindeki Wedel Türk Veliler Birliği Gençler Saz Ekibi davetlilere müzik dinletisi sundular.

Görüntü Dökümü:

Davetliler

Töder Başkanı Bilge Yörenç

Kenan Kolat

Hüseyin Yılmaz

WEDELLİ GENÇLER Orhan Şimşek (sağda) yönetimindeki gençler saz eşliğiyle türküler (Haber: Kemal DOĞAN Kamera: Yakup ASKERZADEH - HAMBURG ./.DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title