Haberler

Alman Kız, Türkçe ve İslam Dinini İnegöl'de Öğrendi

Güncelleme:

Yaklaşık 3,5 yıl önce yurt dışı eğitim programı ile İnegöl ilçesine gelen Alman Dayala Lang, hem Türkçeyi hem de İslam dinini öğrendi.

Alınan bilgiye göre, Cerrah Mahallesi'nde 6 ay kalarak Türkçe öğrenen 24 yaşındaki Lang, İslam dinini de araştırdı.

İlçede kurban ve ramazan bayramlarını da geçiren Lang, bir gün de olsa oruç tutup namaz kılmak için camiye gitti.

Türk örf ve adetlerini de öğrenen Lang'a Derya adı verildi.

Almanya'ya dönen Lang, ilçede kalan Karaman ailesi ile irtibatını kesmeyip görüşmeye devam etti.

Geçen hafta ilçeye gelen Lang, Karaman ailesinin evinde kalarak özlem giderdi.

Lang, gazetecilere yaptığı açıklamada, 3,5 yıl önce Türkiye'ye Karaman ailesinin yanına geldiğini söyledi.

Geldiğinde hiç Türkçe bilmediğini ifade eden Lang, "Onlardan Türkçe öğrendim. Benim adım aslında Dayala Lang ama Türk ismim de Derya oldu. Ben buraları çok sevdim. Türkiye'yi çok sevdim. Her şeyi çok sevdim. Yemekleri, düğünleri ama en çok insanları sevdim. Benim için çok değerli oldular, akraba gibi oldular. Onun için bir daha geldim. Benim en sevdiğim yemek mantı ve börek. Yufka açmayı da öğrendim ama çok zor. Fatma Ablam gibi yapamıyorum ama yine öğrenmeye çalıştım. Almanya'da yaptım ama tam olmadı" diye konuştu.

Almanya'da yaşayan yakınlarına da Türkçe öğrettiğini  belirten Lang, "Türkçe dahil 6 dil biliyorum. Annem de Türkçe öğreniyor. Ona da öğretiyorum. Arkadaşlarım da Türkçe öğreniyor. Herkes Türkçeye meraklı. Türkçe dili bence çok zor ama burada 6 ay kaldığım için ve bütün gün Türkçe duyduğum için bana daha kolay geldi ama arkadaşlarım için çok zor" ifadesini kullandı.

Hristiyan olduğunu ancak İslami dinini de benimsediğini dile getiren Lang, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye gelmeden önce İslam dinini araştırdım. İslam konusunda birkaç şey okudum. Bayramları çok sevdim. Bizim bayramlardan çok farklı ama çok sevdim. Namaz kılmayı öğrendim. İlk geldiğimde ramazandı. Bir gün oruç tuttum. Türk kardeşlerimle camiye gittim. İslamiyet bence iyi. Benim dinim Hristiyanlık. Dinler çok benziyor."

Lang ile okul programları sayesinde tanıştıklarını ifade eden İsmail Karaman da şunları kaydetti:

"Derya diyoruz biz artık kendi kızımız gibi görüyoruz. 6 aylığına geldi, daha sonra yine okul vasıtasıyla yapmış olduğumuz uluslararası bir organizasyon vardı Almanya'dan okul vasıtası ile öğrenci getirdi kendisi. Bu sayede Türkiye'yi, İnegöl'ü, Cerrah'ı tanıtma fırsatı bulmuştuk. Ailemizin bir bireyi olarak o programlardan sonra bir kez daha geldi. İki yıldır ara vermiştik. Sosyal medya aracılığıyla iletişim kuruyorduk ama kendisini özlemiştik kendisi de özlemişti bizi, bir haftalığına geldi. Bir hafta hasret gidermiş olduk. Evimizin, ailemizin bireyi oldu."

Lang'ın mantı ve böreği çok sevdiğini ifade eden Fatma Karaman ise "Derya'yı ilk gördüğümde çok sevmiştim. Amerikalı misafirlerim de geldi, onlarla iletişime girememiştim ama Derya bizden biri gibi, bize çok benziyor. Derya ile çok rahat iletişim kurdum. Çok zeki bir kız, her şeyi çok çabuk öğreniyor. Onu çok sevdik, oda bize alıştı" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Almanya İnegöl Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title