Haberler

Alman Hükümetinde 2015 Hedefi; Borçlanmamak

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Schauble'nin hazırladığı bütçe planlarında, devletin 298.5 milyar Euro tutarında yıllık giderler için yeni borç alımına ihtiyaç kalmayacağı ifade edildi .

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Schauble'nin hazırladığı bütçe planlarında, devletin 298.5 milyar Euro tutarında yıllık giderler için yeni borç alımına ihtiyaç kalmayacağı ifade edildi . Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Almanya'da 1969 yılından sonra 2015 yılında borçlanmayı sıfıra indirmeyi hedefledi.

Almanya'nın geçen yıl 22,1 milyar Euro yeni borç aldığı belirtilirken hükümetin altyapı ve eğitime daha fazla yatırım, erken emeklilik, belediye ve eyaletlere yardım gibi düşünceleri borçları geri ödeme planları arka plana attığı ifade edildi.

Straubinger Tagblatt gazetesi, bugünkü yorumunda borçlanmadan devlet bütçesini yönetmenin başlı başına önemli olduğunu, sıfır borçlanmanın en son 1969 yılında başarıldığını hatırlattı. Gazete, federal devlet borçlarının 1 trilyon 300 milyar euroyu bulduğunu hatırlatırken 'Anayasa değişikliği devleti daha tutumlu olup bütçeyi sağlam tutmaya zorluyor. Geleceği düşünüp, borçlanmadan kaçınırken, borç yükünün azaltılması da gerekiyor. Almanya henüz bu hedefin çok uzağında" diye yazdı.

Ekonomi gazetesi Handelsblatt ise, Maliye bakanı Schauble'nin önümüzdeki yılların bütçelerini tehdit edebilecek kalemleri sosyal sigortalara devrettiğine dikkat çekti. Gazete, artan emekli aylıklarının bundan böyle emeklilik sigortası tarafından karşılanacağını bildirirken şu değerlendirmeyi aktardı:

'Koalisyon hükümeti bu kararıyla sosyal devlet anlayışına da yeni bir tarif getirmiş oluyor. Maliye bakanının borçlanmayı sıfıra indirme planları daha sağlıklı bütçe anlamına gelmiyor. 2005'te dağılan Sosyal Demokrat -Yeşiller koalisyonundan bu yana emekliler lehinde herhangi bir yenilik yapılmadı. Reform adıyla yapılan değişikliklerle, nüfusun yaşlanması nedeniyle gelecek nesillerin emeklilik hakkından kesinti yaparak sistemi istikrara kavuşturma hedefine ulaşılmış olundu."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Wolfgang Schauble Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title