Haberler

Petkim'de Çalışanlar Eyleme Başladı

Güncelleme:

İzmir'in Aliağa İlçesi'nde faaliyet gösteren Petkim'de, yılbaşından buyana devam eden toplu iş sözleşmesinden sonuç alınamaması üzerine işçiler eyleme başladı.

İzmir'in Aliağa İlçesi'nde faaliyet gösteren kısa adı Petkim olan Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'de yılbaşından buyana devam eden toplu iş sözleşmesinden sonuç alınamaması üzerine işçiler eyleme başladı. Vardiyası biten işçiler tesislerden ayrılmazken, ürün çıkışına da izin verilmedi. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, toplu iş sözleşmesi ile ilgili verilen sözlerin tutulmadığını belirtip isteklerinin iki ayrı skalaya iki ayrı ücret olduğu söyledi. Petkim'den yapılan yazılı açıklamada ise toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin Petrol-İş Sendikası'nın sunulan şartları uygun bulmaması nedeniyle Yüksek Hakem Kurulu aşamasına geldiği belirtildi.

UZAYAN TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNE TEPKİ

Yılbaşından buyana toplu iş sözleşme görüşmeleri süren Aliağa'da kurulu Petkim işyerinde sonuç alınamayınca eylemler başladı. Dün (Çarşamba) sabah eylem kararı alan Petrol-İş Sendikası'na üye 1500 Petkim işçisi, fabrikaya kapanarak direniş başlattı. Bursa merkezli başlayan metal işçilerinin direnişine selam gönderen PETKİM işçileri "Her yer Bursa her yer direniş" diye sloganlar attı. Tesislerdeki mesaisi biten işçilerde evlerine gitmeyerek işletme içindeki yemekhanede ve bahçede bekleme kararı aldı. İşçilere seslenen Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, toplu iş sözleşmesini barışçı bir şekilde bitirme çabalarına karşı işveren kendilerini anlamak istemediğini dile getirdi. Oktay, mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi. İşçiler, "Her yer Bursa her yer direniş" sloganı ile karşılık verdi. Sabah çıkan vardiya ile PETKİM girişinde toplanan işçilere tekrar seslenen Ahmet Oktay taleplerini almakta ısrarcı olacaklarını söyledi. Petrol-İş Sendikası vardiyada olmayan tüm işçileri de fabrikaya çağırdı. İşçiler, tesislerden ürün çıkışına da izin vermiyor. Petkim'de tesisin yapısı gereği işi bir anda durdurmak mümkün olmadığı için işçiler şimdilik satış departmanında faaliyeti durdurmakla yetindiklerini belirtti.


PETKİM'DEN AÇIKLAMA

Türkiye'nin tek petrokimya hammadde üreticisi olan ve yaptığı yeni yatırımlarla 2015 yılına yüzde 13 büyüme ile giren Petkim'den konuşla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri Petrol-İş Sendikası'nın sunulan şartları uygun bulmaması nedeniyle Yüksek Hakem Kurulu aşamasına geldği belirtildi. Petkim çalışanlarının Türkiye ekonomisi açısından önemli bir iş kolunda değerli bir görevi yerine getirdiğini belirten Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, açıklamada, sürekli üretim esasına dayalı 15 ana fabrikada çalışanların bu motivasyonla hareket ettiğini ifade etti.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin de bu yaklaşım içerisinde gerçekleştiğini kaydeden Korkut, şu bilgileri verdi:

"ANLAŞMA SAĞLANAMADI"

"Şirketimiz ve Petrol-İş Sendikası arasında 01.01.2015 - 31.12.2016 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri bugüne kadar karşılıklı saygı, anlayış ve uyum içerisinde geçmiş, ücret artışı dışındaki konular görüşülerek kabul edilmiştir. Ancak, işveren tarafı olarak çok istememize rağmen ücretle ilgili konularda yasal süre içerisinde sendikamız ile anlaşmaya varılamamış, arabuluculuk sürecinde de anlaşma sağlanmaması sebebiyle Yüksek Hakem Kurulu aşamasına gelinmiş olup süreç yasal çerçevede ilerlemektedir. Sendikamız ile şirketimiz arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 10'uncu toplantısı geçen 26 Mayıs'ta yapılmıştır. Burada, şirketimizin tüm imkanları zorlanarak çalışanlarımızın memnun olacağı bir ücret zammı verilmesi gözönünde bulunduruldu ve birinci yıl ilk altı ay için yüzde 5, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de artan rakamın üzerine, gerçekleşen enflasyon oranında ücret zammı, yan haklarda ise enflasyon oranında artış teklif edilmiştir. Ücret zammına ilişkin bu teklif, şirketimizin içinde bulunduğu şartlar itibariyle nihai teklifimiz olup, Toplu İş Sözleşmesinin karşılıklı anlayış içinde tamamlanmasını arzu etmekteyiz."

Korkut açıklamada ayrıca, özellikle genç çalışanların 30-35 yıl daha bu şirkette çalışacak şekilde hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu ise ancak şirketin verimli bir şekilde faaliyetini sürdürmesiyle mümkün olabilir. Şirketi yaşatmak, ayakta tutmak, hepimizin görev ve sorumluluğundadır. Bu görev ve sorumluluğun gereğini yerine getirmek için canımızla, başımızla, yüreğimizle çalışacağız" dedi. Sadettin Korkut, Petkim'in tüm fabrikalarında üretimin planlandığı şekilde devam ettiğini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ahmet Oktay Aliağa Petkim İzmir Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (91)

Acil eylem planını açıklıyorummobilWeb@haberler.com:

Alayının işine en kısa zamanda son verin.gönüllü çalışmaya hazır milyonlar sırada bekliyor

6
49
yanıtYanıtla
ZAMANE ÇOCUĞU:

AMPUL YAVAŞ YAVAŞ KARARIYOR

24
7
yanıtYanıtla
tufan:

İŞÇİ emeğinin karşılığını istiyor bundan doğal bir durum olamaz bak istanbulda oto fuarı açıldı milyon dolarlık arabalar ilkgün satıldı birileri fazlasıyla zengin edilmiş iş işçiye gelince niye yok deniliyor

30
1
yanıtYanıtla
sas komando:

Diyanete zırhlı mercedes verildiği, uçak tahsis edildiği, bakan çocuklarının milyon doları alacak kasaları olduğu , gemiciklerin durduğu yerde fazlalaştığı memlekette işçi karın tokluğuna niye çalışsın memleketin enayisi onlarmı

21
4
yanıtYanıtla
CARDAK17:

işinize sahip çıkın yoksa bu işide arar duruma düşersiniz. arkadaşlar. başkalrın gazına gelmeyin derim. biz bunları yaşadık. işsiz kalınça anlarsınız işin kıymetini. iş işten gecer gider. bir dahada böyle iş bulamazsınıız.

9
16
yanıtYanıtla
TürkiyeMobil-IOS:

Tr de sendikalar güçlü olursa ve tepkiler sert bir şekilde gösterilirse işçi kardeşlerimiz emeklerini alabilirler.. Para içinde Yüzen patronlar işçi kardeşlerimizin de insan olup aile geçindirdiğini hatırlasın artık.

18
3
yanıtYanıtla
vatandas:

çok yüksek maaşlar aldığınızı biliyoruz. . . . şükredin halinize. . . asgari ücretli ve emekli ne yapsın birde onları düşünün. . .

4
17
yanıtYanıtla
TOPAL OSMAN AĞA:

AMPUL DEVRİ BİTTİ. ARTIK LED LAMBALAR CIKTI. . .

17
4
yanıtYanıtla
a:

Şu nankörleri atında işsizler iş bulsun

2
19
yanıtYanıtla
aktlist:

bu adımlar şimdiye kadar niye atılmıyordu da seçim zamanı yaklaşınca mı aklınıza geldi. bu oyuna gelmeyin. ben olsam hepsini işten atarım.

6
14
yanıtYanıtla
Tüm 91 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title