Haberler

Aliağa Limanları Türkiye'nin Yükselen Değeri

Güncelleme:

İzmir'de Alsancak Limanı'nın sadece yolcu limanı olarak mı kalacağı yoksa revize edilerek kapasitesinin büyütüleceği mi tartışılırken, Aliağa limanlarındaki yükseliş devam ediyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın son açıkladığı rakamlar Aliağa limanlarının potansiyelini gözler önüne serdi.

Türkiye'nin en önemli sanayi, ticaret ve liman kentleri arasında yer alan Aliağa'nın 2014 yılı ilk 10 aylık ihracatı yüzde 6,15'lik artışla 8 milyar 625 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2014'ün ilk 10 ayında elleçlenen yük hacmi ise geçen yılın aynı dönemine göre % 11,76'lık artışla 422,435 TEU oldu. Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa limanlarındaki ihracat rakamları ile elleçlenen yük hacminin henüz Petkim'in limanının devreye girmeden Alsancak limanına yaklaştığını söyledi.

2014 yılının ilk 10 ayında Aliağa limanlarından yapılan ihracat rakamlarını değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, "Aliağa'da 2014 yılının ilk 10 ayında ihracat rakamı yüzde 6,15'lik artışla 8 milyar 625 milyon dolara ulaştı. Böylelikle Türkiye'nin yılın ilk 10 ayındaki toplam ihracatının yüzde 6.56'sı Aliağa limanları tarafından gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminden yaklaşık 500 milyon dolar üstünde gerçekleşen ihracatımız 2013 yılının ilk 10 ayına göre yüzde 6,15 artış gösterdi" dedi.

2014 yılının ilk 10 ayında Aliağa limanlarından gerçekleşen konteyner yük rakamlarını da değerlendiren ALTO Başkanı Adnan Saka, Geçen yılın Ekim ayı sonunda 377,951 bin TEU olan Aliağa limanlarındaki elleçlenen konteyner yük hacminin, bu yılın aynı döneminde yüzde 11,76 artarak 422,435 TEU'ya ulaştığını söyledi.

Aliağa'daki potansiyel gelecek vaat ediyor

Yaklaşık 30 yıllık liman bölgesi olan Nemrut limanlarında yıllık 40 milyon ton yük elleçlendiğini ve bu bölgenin çok büyük gelecek vaat ettiğini belirten Başkan Saka, "Bölgede bulunan 13 iskeleye ek olarak çok önemli yatırımlar da gerçekleştirilmektedir. Bölgede Petkim, limancılık sektöründe önemli adımlar atmakta olup, 2015-2030 yılları arası dönemi içinde projelendirilmiş bulunan Star rafinerisi ve Petkim konteyner liman yatırımları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Rafineride işlenecek ham petrol ve üretilecek petrol ürünleri bazındaki sıvı yükler için 4 adet parmak iskele yapılmasının plan dâhilinde olduğunu bilmekteyiz. Bununla birlikte, ilk fazı 2015, ikinci fazı 2016 yılı sonunda devreye girecek Petkim Konteyner Limanı; planlandığı üzere başlangıçta yıllık 1,5 milyon TEU konteyner elleçlеme kapasitesine sahip olacak, daha sonra bu kapasite 4 Milyon TEU'ya kadar çıkabilecektir Bu nedenle, geleceği parlak olan bölgemizin çok iyi planlanması gerekiyor" dedi.

Daha yüksek verim için alt yapı şart

Yılda 10 milyar dolar ihracatın gerçekleştiği ve 5 bin geminin geldiği bölgede alt ve üst yapı eksikliklerinin artık konuşulmaması gerektiğini dile getiren Saka, mevcut yolların Aliağa limanlarının ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti. Bölgenin uygulama imar planlarının olmaması nedeniyle liman gerisindeki yaklaşık 150 dönümlük araziye herhangi bir inşaat yapılamamasının da bir başka sorun olduğuna değinen Saka, "Bölgeye hizmet vermesi düşünülen demiryolları, bir türlü faaliyete geçmedi. Bölgeye imar gelmesi durumunda bile demiryolu hattı yüzünden imara açılamayacak alanlar bulunuyor. Bunun yanında bölgenin arkeolojik SİT sınırları içinde olması, durumu daha da zorlaştırıyor. SİT sınırları içinde olması ve imar planlarının olmaması limanlar sahasının iyileştirilmesine ve genişletilmesine izin vermiyor" diye konuştu.
Aliağa'nın İhtiyaçları
ALTO Başkanı Adnan Saka, açıklamasında Aliağa'nın acil ihtiyaçlarına de yer verdi. Saka'ya göre Aliağa'nın daha verimli hale gelmesi için yapılması gerekenler:
Nemrut limanlar bölgesindeki bağlantı yollarının satıh bozukluğu
Limanlara giden ana ve bağlantı yollarının yetersiz olması
Geri hizmet ve depolama alanlarının yetersizliği
Trafik yoğunluğunun giderilmesi
Aliağa çevre yolunun tamamlanması ve raylı sistemlerin limanlara bağlanması gerekir.
TSE ve Tarım İl Müdürlüğü temsilciliği açılmalı
İhtisas gümrükleri açılmalı
Saka, Nemrut Limanlar bölgesindeki mevcut sorunların giderilmesiyle bölgenin öneminin daha da artacağının altını çizerek Aliağa'nın, Türkiye'nin en önemli limancılık bölgesi olacağını söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Alsancak Limanı Türkiye Petkim Aliağa Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title