Haberler

Ali İhsan Gelberi Düzenlenen Panel ile Anıldı

Gelberi anısına araştırma ödülü verilecek.

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi, ölümünün 1'inci yılında düzenlenen panel ile anıldı.

Geçen yıl 17 Ekim'de vefat eden Gelberi'nin ölüm yıldönümü dolayısıyla Kadir Has Üniversitesi'nde gerçekleştirilen panelde, İktisat, İşletme ve Finans Dergisi Editörü Ali Bilge'nin yönettiği "Ekonomide neredeyiz? Nereye gidiyoruz?" konusu, katılımcılar tarafından tartışıldı.

Panelde TEB Genel Müdür Yardımcısı Akil Özçay, Vatan Gazetesi Yazarı Ali Ağaoğlu, Hürriyet Gazetesi Yazarı Uğur Gürses, Haber Türk Gazetesi Yazarları Ercan Kumcu ve Abdurrahman Yıldırım Türkiye ekonomisi ile ilgili görüşlerini aktarırken, Ali İhsan Gelberi ile ortak anılarını da izleyicilerle paylaştı.

Ali İhsan Gelberi anısına 20 bin liralık araştırma ödülü

Panelde Ali İhsan Gelberi'nin anısını yaşatmak için Garanti Bankası'nın katkılarıyla  Para Yöneticileri Derneği'nin düzenlediği organizasyonda bir araştırma ödülü verileceğini ifade eden Ercan Kumcu, bu yılki ödülün "Türkiye'de Tasarruf Eksiği: Yapısal ve Konjonktürel Etkenler" konusunda verileceğini söyledi.

Kumcu, Ali İhsan Gelberi adına her yıl verilmesi planlanan araştırma ödülü için ilgilenenlerin 31 Aralık 2014 tarihine kadar çalışmalarının genel hatlarını derneğe göndermesi gerektiğini belirterek, "31 Mayıs 2015 tarihine kadar nihai halinin gönderilmesi gereken çalışmalardan ödüle layık görülenler 31 Ağustos 2015 tarihinde açıklanacak ve toplam ödül 20 bin lira olacak" dedi.

"Enflasyona son darbeyi vuracak enstrümanımız yok"

Kumcu, Türkiye'nin enflasyon hedeflemesine erken geçtiğini, bu nedenle tek hanelere inen enflasyonu daha da düşürecek olan son darbeyi vuracak bir enstrümanı kalmadığını belirterek, enflasyonun yanında bir diğer önemli sorunun tasarruf açığı nedeniyle büyümeye yönelik adımların cari açığı da büyütmesi olduğunu söyledi.

Uğur Gürses ise özellikle 2008 küresel finansal krizden sonra gelişmiş ülkelerden gelişen ülkelere olan sermaye akımının Türkiye'de mali ve para politikası açısından atalete neden olduğunu ifade ederek, 2014 sonrası zor bir döneme girildiğini, Türkiye'nin daha karmaşık ve elini çabuk tutmasını gerektiren bir süreçten geçtiğini kaydetti.

"Gelir elde etme amaçlı alınan konutların değeri toplam mevduattan fazla"

Hazine ile Merkez Bankası arasında güvene dayalı sıcak iş birliğinin kurulmasının 2000'li yılların başında Ali İhsan Gelberi sayesinde olduğunu dile getiren Akil Özçay da konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin kredi ivmelenmesi ile kredi arasında çok yüksek bir ilişki var. Mevduatla krediler aynı hızla artmadığı için oluşan açığı kapatmak için bankalar mevduat faizini artırmak zorunda kalıyor. Türkiye'de kira geliri ya da değer artış gelirinden faydalanmak için alınan gayrimenkullerin toplam piyasa değerinin bankacılık sektöründeki mevduatların toplamından fazla olduğu tahmin ediliyor. Halkın bu tercihi nedeniyle mevduat artışında istenilen büyüme sağlanamıyor. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde fiyat istikrarını ön planda tutması gerektiğini, bu sayede bankacılık sisteminin reel sektörü desteklemeye devam edebileceğini düşünüyorum."

Abdurrahman Yıldırım ise Ali İhsan Gelberi'nin yüksek bilgi ve birikimini kamuyla paylaşması açısından cömertliğinin herkes tarafından takdir edildiğine değinerek, genel ekonomik görünümle ilgili olarak ise dünya finans krizinin borç sorunu nedeniyle çıktığını ancak halen bu sorunun çözülemediğini, Türkiye'de ise enflasyon ve cari açığın büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu kaydetti.

Ali İhsan Gelberi, geçen yıl 17 Ekim'de geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.

Gelberi, Hazine Müsteşarlığı'nı temsilen 1996-1998 yılları arasında Tokyo, Japonya büyükelçiliğinde ekonomi müşaviri, 1999-2002 yılları arasında İş Bankası Denetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2002 yılında Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcılığından ayrılarak 2003 yılına kadar Halk Bankası murahhas aza ve Ziraat Bankası yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. 2003-2004 yıllarında Merkez Bankası Başkan danışmanlığı yaptı. 2004 - 2013 Ekim yıllarını kapsayan dönemde Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü olarak çalışıyordu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Garanti Bankası Ercan Kumcu Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title