Haberler

Algün: "İşçi, İşveren Şikayetleri Tehlikelidir"

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, “Ustalarımız ve yanında çalışanlarını duyarlı olmaya ve şikayet konusunda yanlış bilgi ve yönlendirmeyi doğru bulmuyoruz” dedi.

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, "Ustalarımız ve yanında çalışanlarını duyarlı olmaya ve şikayet konusunda yanlış bilgi ve yönlendirmeyi doğru bulmuyoruz" dedi.

Yıllardır bir türlü düzene sokulamayan sosyal güvenlik sorunlarının her geçen gün yeni ve derinleşen meseleleri ortaya çıkarmakta olduğunu öne süren Süleyman Algün, "Eskiden SGK kaydı bile yapılamayan çırak, kalfa ve ustalarımız son yıllarda sözde gelişen SGK kanunlarındaki boşluklar veya kanunlara uygun şart ve ortamların oluşturulamayışı ciddi sorunlar doğurmaktadır. Küçük diye tabir edilen esnaf ve sanatkarlarımızın neredeyse tamamının Muhasebecisi işyerinde değildir ve bu ustalarımızın neredeyse tamamı çıraklık eğitimden ustalık belgesi almış ancak İlkokul mezunlarıdır. dolayısıyla hiç bir işletme neredeyse SGK kanunlarının yükümlü kıldığı evrak ve kayıtları tutma konusunda hem bilgili hem de eskiden beri alışık olduğumuz usta kalfa ilişkilerinden dolayı düzenli değildir. İşte bu boşluktan yararlanan işyerlerinde çalışan bazı Usta veya Kalfalar işyerinden ayrıldıktan sonra işyerine 'Bak seni şikayet ederim' tehditleri yapmaktadır. işe girerken sigorta bile istemez diyen kişi sigorta yapılmış olmasına rağmen diğer yasal boşlukları tehdit unsuru olarak şikayet ettiğinde maalesef istenmeyen sonuçlara gitmektedir" diye konuştu.

Aydın Marangozlar Odası olarak bu konuda yaşanan sorunların en aza inmesi için gayret gösterdiklerini ifade eden Algün, şöyle konuştu: "Ancak; gerek avukatlarımız, gerek bazı Kamu Kurum çalışanları işyerinden ayrılan işçi arkadaşlara yanlış yönlendirip bir nevi 'Çalışırken kendi isteğiyle kabul edilmiş şartların aksine' beyanlar ve şahitliklerle işyerleri ciddi kaygı ve endişe için düşmüşlerdir. Bu mesele zaten yeterince elaman olmadığı için yeni eleman yetişmesine yok edecektir. Yine İşveren ve işçi arasında güvensizlik ortamı oluşturacak ve verim düşecektir. Hiç bir işyeri ve üyemizin çalışanın hakkını yemesini ve hakkını vermemesini istemeyiz. Eğer işçisinin hakkını yiyen biri varsa karşısında oluruz ancak; işyerinde çalışırken kabul edilmiş şartlar ve samimi ortamda ekmeklerini paylaşan işverenlerin haksız yere şikayet edilmesine ve bu şikayet neticesinde işyerlerinin her şeyini kaybetmesine de doğru bulmayız. Bu konuda başta ustalarımız ve yanında çalışanlarını duyarlı olmaya ve şikayet konusunda yanlış bilgi ve yönlendirmeyi doğru bulmuyoruz. Siyasilerimiz ve ilgili kurum ve kuruluşlardan bu konuda yapılabilecekleri bizlerle ve ilgili kurumlar üst kuruluşlarına bilgilendirmelidir. Yoksa yarın ne işyeri nede işçi kalacak. Hele hele kalfa, usta hiç olmayacak lütfen bu tehlikenin farkında olalım" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title