Haberler

Alevilerden Kadıköy'de 'Eşit Yurttaşlık' Mitingi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, "Sayın Başbakan, her fırsatta 75 milyondan bahsediyor o zaman bu 75 milyonun içerisinde olan milyonlarca Alevi yurttaşların hak ve özgürlük talebini artık pazarlık konusu yapmamalı, bunu gerçekleştirmelidir. Biliyorsunuz birkaç gün öncesinde mecliste başörtüsü sorunu çözüldü. Gerçekten inanç özgürlüğü çerçevesinde bakıyorsa o zaman Alevi yurttaşlarında bu taleplerini dikkate almak durumundadır. Aksi taktirde biz AKP'nin samimiyetini sorgularız" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından mitingde Grup Yorum ve Tolga Sağ mini bir konser verdi. Vatandaşlar da, türküler eşliğinde halay çekti.

Haber: Serpil KIRKESER - Kamera: Ünsal ÇAKİN İSTANBUL - DHA

Alevi Dernekleri ve kurumları tarafından Kadıköy İskelesi'nde "Eşit Yurttaşlık" mitingi düzenlendi. "İnkarcılığa, asimilasyona karşı eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü" sloganıyla düzenlenen mitinge, binlerce vatandaş katıldı. Saat 12.00'da Kadıköy İskelesi'ne gelen vatandaşlar arama noktalarında tek tek aranarak alana alındı. "Devletin Alevisi olmayacağız", "Aleviyiz haklıyız, kazanacağız" ve "Haksızlık karşısında asla boyun eğmeyeceğiz" şeklinde yazılı pankartların açılığı mitingde sık sık "Her yer Taksim, her yer direniş", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganları atıldı.

"HORLANDIK FAKAT HİÇBİR ZAMAN BİZDEN OLMAYANI ÖTEKİLEŞTİRMEDİK"

Mitingde konuşan Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Takmaz, "Bizler tarih boyuncu yok sayıldık. Katliamlar sürgünler yaşadık. Horlandık fakat hiçbir zaman bizden olmayanı ötekileştirmedik. Türkiye'de yaşayan tüm insanların inançlarını, kültürlerini eşit koşullarda yaşayabilecekleri her türlü ayrımcılıktan uzaklaştırılmış toplumsal uzlaşmanın içinde, laik, demokratik hukuk devletinde eşitce, özgürce yaşamalarının arzusu içindeyiz. Bu özlemi gerçekleştirmek Türkiye'deki bütün insanların boynunun borcudur" dedi.

GEZİ OLAYLARINDA HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

Mitingde, Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybedenler anıldı. Hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu, mitinge katılanlar da "Burada" diye bağırdı.

TUNCEL: "ALEVİ YURTTAŞLARIN HAK VE ÖZGÜRLÜK TALEBİNİ ARTIK PAZARLIK KONUSU YAPMAMALI, BUNU GERÇEKLEŞTİRMELİDİR"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü de mitinge katıldı. Gazetecilerin soruları üzerine Tuncel, "Halkların Demokratik Partisi olarak Alevi yurttaşlarımızın yanındayız. Bu ülkede gerçek anlamda bir demokrasilerden özgürlüklerden bahsetmek yurttaşların hak ve özgürlük talebini dikkate almak ve buna göre yeni bir hukuk oluşturmakla mümkün. Türkiye'de gerçekten ciddi bir demokratikleşme sorunu var. Bunun temel nedeni özgürlüklerin güvence altına alınmamış olmasından kaynaklanıyor. Alevi yurttaşlar çok uzun süredir bunun mücadelesini yürütüyor. Eşit yurttaşlık, Cemevlerinin ibadethane sayılması, yine zorunlu din dersinin kaldırılması ve kendilerine saygı gösterilmesini istiyor bu bağlamda. Gerçekten Türkiye eğer demokratik bir hukuk devletiyse yurttaşlarının bu talebini dikkate almak durumunda. Sayın Başbakan her fırsatta 75 milyondan bahsediyor o zaman bu 75 milyonun içerisinde olan milyonlarca Alevi yurttaşların hak ve özgürlük talebini artık pazarlık konusu yapmamalı, bunu gerçekleştirmelidir. Biliyorsunuz, birkaç gün öncesinde mecliste başörtüsü sorunu çözüldü. Gerçekten inanç özgürlüğü çerçevesinde bakıyorsa o zaman Alevi yurttaşlarında bu taleplerini dikkate almak durumundadır. Aksi takdirde biz AKP'nin samimiyetini sorgularız. Ama AKP'nin de böyle Demokratikleşme Paketi adı altında yeni bir Alevi paketi hazırlayacağız tartışmaları çok gerçekçi değil. Gerçekten Aleviler konusunda bir düzenleme yapılacaksa o zaman Alevi örgütleriyle bir araya gelinir, Alevi örgütleriyle müzakere edilir, onlarla birlikte topluma açık, şeffaf bir yeni bir paket hazırlanır. Aksi takdirde AKP'nin açıkladığı paketlerin halklarımıza bir faydası olmadığını gördü. Bunun bir an önce yapılması gerekiyor. Çünkü bu gerginlik Türkiye'yi başka bir noktaya götürüyor. Gerçekten Orta doğuda yaşanan gelişmeler, Türkiye'de yaşanan gelişmeler bir Alevi - Sünni çatışmasına dönüşecek bir zemin sunması kabul edilemez" diye konuştu.

GRUP YORUM VE TOLGA SAĞ KONSER VERDİ Yapılan konuşmaların ardından mitingde Grup Yorum ve Tolga Sağ mini bir konser verdi. Vatandaşlar da türküler eşliğinde halay çekti. Miting olaysız sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Grup Yorum Türkiye Kadıköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title