Haberler

Alevi ve Sünni vatandaşlar bayram namazını aynı çatı altında kıldılar -

Ordu'nun Korgan ilçesinde üstü cami altı cemevi olarak hizmet veren Hacı Bektaş Veli Cami ve Cemevi'nde Alevi ve Sünni vatandaşlar aynı çatı altında bayram namazı kılıp bayramlaştı.

Ordu'nun Korgan ilçesinde üstü cami altı cemevi olarak hizmet veren Hacı Bektaş Veli Cami ve Cemevi'nde Alevi ve Sünni vatandaşlar aynı çatı altında bayram namazı kılıp bayramlaştı.

İlçeye bağlı Çiftlik Mahallesinde yaklaşık 400 yıldır bir arada yaşayan Alevi ve Sünni kökenli vatandaşlar, Ramazan Bayramı namazını 2001 yılında hizmete açılan Hacı Bektaş Veli Cami ve Cemevi'nde kıldı. Üstü cami, altı cemevi olarak kullanılan ibadethanede vatandaşlar, daha sonra bahçede toplanarak birbirleriyle bayramlaştı.

Hacı Bektaş Veli Cami ve Cemevi'nin Alevi kökenli imamı Bahattin Yağmur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldenin barış simgesi olarak gördükleri cami ve cemevinde asırlardır Alevi ve Sünni vatandaşların birlik ve beraberlik içinde ibadetlerini yaptıklarını söyledi.

Ramazan Bayramı sabahında cami ve cemevi olarak hizmet veren ibadethanede namaz kılmanın heyecanını Alevi ve Sünni vatandaşlarla yaşadıklarını ifade eden Yağmur, "23 yıl Sünni köyünde imamlık yaptıktan sonra 3 yıl önce Hacı Bektaş Veli Cami ve Cemevine imam olarak atandım. 23 yıl boyunca hiçbir Sünni cemaat bana, 'sen Alevisin' diye ayrımda bulunmadı" dedi.

Mahallelerinde Alevi ve Sünni vatandaşların barış içinde yıllardır yaşadığına dikkati çeken Yağmur, şöyle devam etti:

"Bizlerin bayramı, düğünü, davetleri, kahvesi ve cenazesi hep beraber olur. Bizler yolda beraber yürür, beraber sevinir, beraber üzülürüz. Bizim aramızda bu Alevi ya da bu Sünni diye bir ayrım yoktur. Alevisi de Sünnisi de Allah ve Peygamber diyen, Hz. Muhammed'e inanan kişilerdir. Bu zamana kadar aramızda ayrılık gayrılık olmadı. Bayram namazından sonra Alevi ve Sünni cemaat, bahçede toplanıp küçükler büyüklerinin elini öperek birbiriyle bayramlaşır ve küskün olanda mutlaka barışır."

Çiftlik Mahallesi Cemevi Başkanı Ali Gut ise 2000 yılında temeli atılan altı cemevi üstü cami olarak inşa edilen ibadethanenin 2001 yılında hizmete açıldığını belirtti.

Kendilerinde Alevi veya Sünni ayrımı diye bir kavramın olmadığını vurgulayan Gut, "İsteyen camide ibadet eder, isteyen cemevinde. Türk milleti hep kardeştir ve bundan dolayı ayrımcılık nedir bilmeyiz. Ben 55 yaşımdayım ve hatırladığım kadarıyla 50 yıldan beri bu şekilde bayramlaşıyoruz. Bu gelenek bizlere çok eskilerden geliyor. Yaklaşık 400 yıldır bizler burada bir arada yaşıyoruz ve hiç kimsenin kimseyle bir sorunu yoktur" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Korgan Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title