Haberler

Alevi Kültür Derneğine Eylem Talimatı Rakka'dan

Güncelleme:

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca terör örgütü IŞİD'e yönelik operasyonların ardından gözaltına alınan 22 şüpheli hakkında hazırlanan soruşturma dosyasında, Alevi Kültür Derneğine yönelik eylem talimatının örgütün Suriye'deki merkezi Rakka'dan verildiği bilgisi yer aldı.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca terör örgütü IŞİD mensubu 22 şüpheli hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "tasarlayarak adam öldürme", "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme", "silahlı terör örgütüne üye olma" gibi suçlardan hazırlanan soruşturma dosyasında, örgütün 2012'de Irak ve Suriye'deki otorite boşluğu ve iç karışıklıklardan yararlanarak terör örgütü El Kaide'nin bir uzantısı olarak ortaya çıkmaya başladığı belirtildi.

Terör örgütü IŞİD'in Ankara'daki gar, Gaziantep'teki emniyet müdürlüğü ve sokak düğününe yönelik terör saldırılarını gerçekleştirdiği hatırlatılan dosyada, 16 Ekim'de etkisiz hale getirilen Mehmet Kadir Cabael'in örgütün il genelindeki faaliyetlerini planlayan, lojistik destek sağlayan ve canlı bomba hücrelerinin sorumlusu olduğu ayrıca sadece Gaziantep değil, ülke genelindeki eylemler için de malzeme temini ve yönlendirme yaptığı hatırlatıldı.

HEDEFTE ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİNİN AŞURE ETKİNLİĞİ VARDI

Dosyada, Gaziantep'te yakalanacağını anlayınca üzerindeki bombayı patlatan ve 3 polisin şehit olmasına neden olan terör örgütü IŞİD mensubunun, Gaziantep Alevi Kültür Derneğinin aşure etkinliğini hedef aldığına değinildi.

Tutuklulardan Abdurrahman el-Najjar'ın, Suriye uyruklu "Ebu Yusuf" kod adlı Muhammed Şerif ile buluşarak örgütün, Gaziantep'teki Alevi Kültür Derneğinde bir ay boyunca keşif yapması talimatını ilettiğine işaret edilen soruşturma dosyasında, aşure günü çevrede yoğun güvenlik önlemi alınması üzerine Rakka'da bulunan "Abdurrahman" kod adlı kişiye telefonla ulaşarak, mevcut koşullar nedeniyle eylemin yüzde 80 başarısız olacağını aktardığı belirtildi.

"O ZAMAN SANA BİR KARDEŞ DAHA GÖNDEREYİM"

Bunun üzerine "Abdurrahman" kod adlı teröristin, "O zaman sana bir kardeş daha göndereyim. O, kalaşnikof ile polisleri taradığı sırada, Muhammed Şerif kargaşadan yararlanıp derneğe girerek eylemi gerçekleştirir, sen de gözcülük yaparsın." sözleri aktarıldı.

Dosyada ayrıca şu bilgiler yer aldı:

"Şerif'in, el-Najjar ve kimliği henüz tespit edilemeyen başka biriyle 15 Ekim'de evlerinin yakınındaki parkta buluşması güvenlik kamerasına yansıdı. Bir gün sonra Najjar, siyah çantayla Şerif'in evine girdi ve 5 dakika sonra çantasız ayrıldı. Bunun üzerine polis ekipleri harekete geçerek şüpheliyi yakaladı ancak zanlı poşeti nereye bıraktığını söylemedi. Eylem yapılacağı istihbaratı dikkate alınarak operasyon kararı verildi. Şerif, evine girildiği sırada üzerindeki bombayı patlattı. 3 polis şehit oldu, 9 polis ve Suriye uyruklu 4 kişi yaralandı. El-Najjar'ın evinde yapılan aramada, 2 kilogram TNT patlayıcı, 2 kilogram demir parçaları ve bomba düzeneği ele geçirildi."

CABAEL'İN EŞİNİN İFADELERİ DOSYADA

Aynı gün operasyonda etkisiz hale getirilen Mehmet Kadir Cabael'in eşi Fadile'nin de ifadeleri dosyaya eklendi.

Tutuklular arasında bulunan 2 çocuk annesi Fadile Cabael, eşinin eve gelen kişilerin kendisini görmesine izin vermediğini, ayrı bir odada yaşadığını ancak 20 Ağustos'ta sokak düğününe yönelik saldırıyı gerçekleştiren 20-22 yaşlarında bir kişinin evlerine getirildiğini, bu kişinin açık kimliğini bilmediğini ifade etti.

Fadile Cabael'in parmak izinin, 11 Ağustos'ta kent merkezinde bir adrese düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve İçişleri Bakanlığının aranan teröristler listesinde "turuncu" kategoride bulunan Abdulmubtalip Demir ile "gri" kategoride yer alan ve örgütün "kimyacısı, bombacısı" olarak bilinen Talha Güneş'in yakalandığı evde yapılan incelemelerde alınan parmak iziyle eşleştiği tespit edildi.

Gaziantep'te 16 Ekim'de Şehitkamil ilçesinde polisin düzenlediği operasyonda "canlı bomba" kendisini patlatmış, 3 polis memuru şehit olmuş, 9 polis memuru ve 4 Suriyeli yaralanmıştı. Patlamanın ardından Şahinbey ilçesinde bir apartmana düzenlenen operasyonda ise örgütün "canlı bomba" hücrelerini yöneten Mehmet Kadir Cabael etkisiz hale getirilmişti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 41 kişiden 24'ü tutuklanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Kadir Gaziantep Suriye Rakka Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
title