Haberler

Alemdar Kimya'yı Cargill Satın Aldı

Güncelleme:

Bitkisel yağ bazlı endüstriyel ürünlerini Türkiye’de üretme kararı alan Cargill, Türkiye’nin ilk ve tek oleo kimya (yağ) üretimi yapan şirketi 95 yıllık Alemdar Kimya'yı satın aldı. 

Şirketin yanındaki arsayı da satın alan Cargill Türkiye bu satın alma da dahil toplam 50 milyon dolar yatırım yapacak. 

ABD VE RUSYA'DAN SONRA TÜRKİYE

Fabrika, Cargill'in ABD ve Rusya'dan sonra bitkisel yağ bazlı endüstriyel ürünler üreten 3. fabrikası olacak. 

Türkiye’de ayçiçeği, kolza ve aspir gibi ürünlerden üretilecek hammaddeler; tekstilden matbaya, yataktan transformatöre kadar birçok endüstriyel üründe kullanılacak. 

Basınla sohbet toplantısı düzenleyen Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, hedeflerinin bu alanda 2.5 yıl içinde 100 milyon dolar ciro olduğunu belirterek yapacakları yatırımın Türkiye'nin cari açığına katkısının da 50 milyon doları bulacağını anlattı.

ÜRETİMİ YERLİ HAMMADDE KULLANARAK YAPACAK

Tarakçıoğlu, "Türkiye, bölgesinin en dinamik ülkesi olarak sürekli büyüyen ve gelişen bir ekonomiye sahip. Bu nedenle 2008 yılında Türkiye’yi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yatırım ve yönetim üssü haline getirme kararı almıştık. 

Şimdi bu kararımızı yeni bir yatırımla taçlandırıyoruz. Bugüne kadar Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu endüstriyel ham maddelerimizin bir bölümünü ithal ediyorduk. Bu satın alma ile birlikte, gıda dışı endüstriyel ürünlerde de üretimi Türkiye’de ve yerli ham madde kullanarak gerçekleştireceğiz. Türkiye’yi, bitkisel yağ bazlı ürünlerimizde de bölgenin üretim, teknoloji ve ihracat üssü yapacağız" şeklinde konuştu. 

Cargill Endüstriyel Yağlar İş Ünitesi Genel Müdürü Akın Özkutan ise "2013’ün mayıs ayında tamamı yüzde 100 bitkisel ürünlerden elde edilen yağ bazlı ürünlerimizin ithalatına başladık. Ancak aklımızda yerli üretim yapma vizyonu vardı. 

HEDEF: AVRUPA, ORTADOĞU VE AFRİKA

Bu hedefle Türkiye’de üretim tesisi arayışına girdik. Birçok yere baktık, yaptığımız araştırmalarda karşımıza köklü geçmişiyle Alemdar Kimya ile çıktı. Artık odağımızda sadece Türkiye yok. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika da hedeflediğimiz pazarlar arasında" dedi. 

Cargill, 65 ülkede 142 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Cargill'in Ülker Grubu ile Pendik Nişasta'da da ortaklığı bulunuyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Kuzey Afrika Türkiye Cargill Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (6)

serkanderindeniz2233@hotmail.com:

tayyip heryeri sattı.türklere ait bişey kalmadı ülkemizde.patetese muhtaç olcak herkes yakında tayyip ve sayesinde

36
7
yanıtYanıtla
Vatansevervatan_sever13@yahoo.de:

satin, bütün ülkeyi satin…helal olsun, nede olsa hic kimse karsi cikmiyor!!!

16
12
yanıtYanıtla
asdoombiger@hotmail.com:

bu bi şirket ya ne agladın boyle kişisel bir sirket adam satarda satmazda sana ne.

yanıt0
yanıt0
ATILLAks070@mynet.com:

as - haberde türkiye devi diyor ...haci dayinin mahelle bakkali deyil

yanıt0
yanıt0
KINA YAKIN AMPULLERadem-3434ylmz@hotmail.com:

BU HABERE AMPUL KAFALILAR NEDEN SES ÇIKARMIYOR BU KADAR MI VATANSEVERLİKLERİ ÜLKEYİ SATIYOR BÖLÜYOR SES YOK CEHALET ABİDELERİ AMPULLER

2
4
yanıtYanıtla
hancer:

yukarıdaki yorumları görünce gülüyorum yorum yapan arkadaşların gözleri kulakları duymuyor bugün kominizim dediğimiz ülkelerin çoğu devlet fabrikalarını özel söktöre ve yabancılara satdı satıyor örneğin benim arkadaşım romanyada 2 fabrika aldı çalıştırıyor bulgaristanda çok sayıda türk yatırımcı var rusyada koç dahil birçok yatırımcı var almanyada var hiç bir vatandaşıda bu yukarıdaki karşı cıkanlar gibi kör değiller yabancı yatırımcılara karşı değiller kaldıki özel söktörler satılıyor

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title