Haberler

Aldığı Riskle "Yaşama" Tutundu

Türkiye'nin farklı illerinde gittiği hastanelerde ameliyatının riskli olduğu söylenen ve karaciğerinde tümör olan hasta, Erzurum'da şifa buldu Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde büyükbaş hayvanların kalp zarından elde edilen sentetik materyalden suni damar yapılarak tıkalı olan damarları değiştirilen.

AYŞE YILDIZ - Türkiye'nin farklı illerinde gittiği hastanelerde ameliyatının riskli olduğu söylenen ve karaciğerinde tümör olan hasta, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde hem büyükbaş hayvanların kalp zarından elde edilen sentetik materyalden suni damar yapılarak tıkalı olan damarları değiştirildi hem de karaciğer nakli gerçekleştirildi.

Kocaeli'de yaşayan ve gittiği hastanede tesadüfen karaciğer hastası olduğunu öğrenen Metin Abanoz, kentteki çeşitli hastanelere giderek, tedavi olmaya çalıştı. Yapılan tedaviler sonuç vermeyince çevre illerdeki hastanelere başvurdu.

Hastanın tüm damarları tıkalı olduğu için ameliyatın ve karaciğer naklinin riskli olduğunun ifade edilmesi üzerine Türkiye'nin farklı illerindeki çeşitli hastanelere gitti. Bütün riskleri kendisinin almasına rağmen ameliyat edilmeyen Abanoz, Erzurum'daki Organ Nakli Merkezi'ne başvurdu.

Merkezin müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip tarafından ameliyata alınan Abanoz'a, damarları tıkalı olduğu için önce büyükbaş hayvan kalbinin zarından elde edilen materyalden suni damar yapılarak, kalbe giden ana damar değiştirildi ve karaciğere kan götüren damarla birlikte tümör temizlendi. Bunun ardından, hastaya yeğeninden karaciğer nakli gerçekleştirildi.

Yeni yapılan suni damarla hastanın bağırsaklarından gelen kanın, karaciğere aktarılması sağlandı. Dünyada çok az yapılabilen teknik uygulanarak, hem yeni damar hem de karaciğer nakli yapılan hasta yeniden sağlığına kavuştu.

Abanoz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli'nden geldiğini ve yaklaşık üç ay önce karaciğer hastası olduğunu öğrendiğini, tedavi olmak için hastane hastane gezdiğini söyledi.

"Kendimi mükemmel hissediyorum"

Gittiği bütün illerde ameliyatın riskli görüldüğünü dile getiren Abanoz, başvurduğu hastanelerde kendisinin bütün riskleri almasına rağmen, ameliyat masasında kalacağının ifade edildiğini ve 40 yaşında evinde ölümü beklemek istemediğini vurguladı.

Hastalığının son aşamaya geldiğini dile getiren Abanoz, "Dünyanın neresinde olursa olsun tedavi olmaya karar verdim. Bu konuda araştırma yaptım. Sonra Erzurum'a gelerek Organ Nakli Merkezi'ne başvurdum. Burada damarı tıkalı olan hastaların, suni damar yapılarak damarlarının açıldığını ve nakil yapıldığını öğrenmiştim. Merkezin müdürü Bülent hocamla tanıştık ve ameliyatı yaptı. Kendimi mükemmel hissediyorum, çok şükür sağlığıma kavuştum" diye konuştu.

Bir yakınından karaciğer nakli yapıldığının altını çizen Abanoz, damarlarında sıkıntı olduğu için kimsenin ameliyat etmediğini ancak Erzurum'da şifa bulduğunu ifade etti.

Abanoz, "Bütün riskleri almama rağmen gittiğim bütün hastaneler ameliyatı riskli gördü ve yapmadı. Bende evimde ölümü beklemek istemedim. Burada nakil oldum, sağlığıma kavuştum" dedi.

Merkezin müdürü Aydınlı da bölgede sıkça görülen halk arasında "köpek kisti" olarak da bilinen ve hayvandan insana geçen "alveolar ekinokok" hastalığından dolayı damarı tıkalı olan hastalara suni damar yaparak, hem damarı değiştirdiklerini hem de nakil yaptıklarını söyledi.

Tıkalı olan damarları açmakta tecrübeli olduklarını anlatan Aydınlı, karaciğer hastası Abanoz için büyükbaş hayvanların kalp zarından yapılan materyalden karaciğere giden damarı değiştirdiklerini vurguladı.

Aydınlı, şunları kaydetti:

"Hastanın karaciğere kan getiren damarı, bağırsaklardan çıktığı yere kadar tıkalıydı. Bunun için başka merkezlerde riskli görülmüş ve ameliyat yapılmamış. Biz hem tümörlü karaciğeri çıkardık hem karaciğere gelen damarı değiştirdik hem de yakınından aldığımız karaciğer parçasını hastaya naklettik. Bu sayede bağırsaklarından gelen kanı yeni taktığımız karaciğere aktarabildik. Bu da dünyada çok az kullanılan tekniklerden bir tanesi. Bu konuda merkezimizin, bölgede yaygın görülen alveolar ekinokok hastalığından dolayı ciddi bir tecrübesi var. Karaciğer nakli yapılması gereken ve büyük damar tıkanıklığı olan bu tip hastalarda da biz damarların hepsini suni damarlarla değiştirebiliyoruz." - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Atatürk Üniversitesi Aydınlı Türkiye Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title