Haberler

Albayrak: "65 Milyonluk Bütçe Belirledik"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye büyüyor, Türkiye nüfus olarak da bireysel kişi başına elektrik tüketimi noktasında da 15 yıl öncesine kıyasla 2, 3, 4 ya da 5 katı artış olan bölgelerimiz var. Bu ne demek?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye büyüyor, Türkiye nüfus olarak da bireysel kişi başına elektrik tüketimi noktasında da 15 yıl öncesine kıyasla 2, 3, 4 ya da 5 katı artış olan bölgelerimiz var. Bu ne demek? Burada iki şeritli bir yolumuz var. Asfaltı eskimiş ve hep çukur olmuş. Şimdi artık bu yolu asfaltlamanız yetmiyor, bu yolu bir de genişletmemiz lazım. Yani nüfus ve tüketim arttığı için hem iletim hattı yapısını genişleteceğiz hem de eski olan yerleri yenileyeceğiz." dedi.

Bakan Albayrak, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Arsin'de bir restoranda düzenlenen Trabzon Sanayici, İş Adamı ve Sivil Toplum Kuruşları Buluşması'nda yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde özellikle son yıllarda sanayi anlamında çok büyük yatırımlar ve atılımlar gerçekleştirildiğini belirtti.

Son 15 yılda Türkiye'nin bu büyümesinin temel dinamiğini sanayi ve ticaret odalarının oluşturduğunu ifade eden Albayrak, "Türkiye'nin istihdam ve üretim noktasında baktığınızda neredeyse üçte ikisi KOBİ'lerden geliyor. Demek ki orta ölçekli firmalarımız ve tüm bu birliği teşkil eden kurumlarımız Türkiye'nin yüklenici gücü olmaya devam etmiş. Yani eski Türkiye'nin yüzde 80 kamu, yüzde 20 özel sektörün payının olduğu 80'lerin Türkiye'sinin bugüne tam tersi evrildiği, kamu payı yüzde 20'lerde daha da düşüyor. Bu resim içerisinde sadece birkaç tane büyük grupla büyüyen Türkiye değil, küçük ve orta ölçekli daha da büyüyen ticaret ve sanayi odalarıyla şekillenen bir büyüme trendi ile yol alması en büyük umudumuz." diye konuştu.

-"6 ilçemize doğalgazı getiriyoruz"

Bakan Albayrak, Türkiye'nin büyümesini destekleyecek altyapı ve enerjiyle ilgili desteklerin ortaya konulmasını isteyerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak özellikle Karadeniz'de altyapı konusunda son yıllardaki süreci hızlandırmaları gerektiğini bildirdi.

Karadeniz'in düz arazi noktasında çok şanslı bir bölge sayılmadığını, başka zenginliklerinin muhakkak ki bulunduğunu anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

"O zaman olanı da hızlandırıp daha da destek noktasında öne almamız lazım ki buradaki iş adamlarımız, sanayicilerimiz, meslek erbabımız rekabetçi bir üretime geçebilsin. Bu çerçevede geçen sene söylediğimiz bir şey vardı. Özellikle organize sanayi bölgeleri noktasında bu yıl inşallah o sözümüzü yerine getiriyoruz. Arsin Organize Sanayi Bölgesi'ne bu yıl sonuna kadar inşallah gazımızı getirip bağlıyoruz. Altyapı problemlerinin oluşturduğu fiziksel imkansızlıkları geçen yıl çok yoğun çalıştık ve özellikle ilçelerimize doğalgaz getirme noktasında birçok güçlüğü aştık. Çok yakın ve sıkı bir takipten sonra bu yıl inşallah 6 ilçemize Araklı, Akçaabat, Arsin, Hayrat, Sürmene ve Yomra'ya bu yıl bitmeden inşallah doğalgazı getiriyoruz. İnşallah bu yılı bitirdikten sonra 2018 ve 2019'da hem yeni ilçelerimizde hem de yeni organize sanayi bölgelerimizde bu sayıyı daha da artırıp özellik Trabzon bölge ekonomisi için, büyüyen istihdamıyla rekabetçi bir noktaya varmasıyla alakalı altyapıyı doğalgaz üzerinden hızlandırmaya devam edeceğiz."

"65 milyonluk bütçe belirledik"

Bakanlık olarak geçen yıl önemli bir bütçe açıkladıklarına değinen Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özelleşme noktasında 21 bölge özel firmalara geçtikten sonra onların takibiyle ilgili yeni bütçeler açıkladık, yeni hedefler ortaya koyduk. Bu çerçevede özellikle ana yüksek gerilim hatlarının yenilenmesinden tutun şehir içi hatların yenilenmesine kadar. Çünkü Türkiye'de üretim hattı altyapısı yaşlı. 30 ya da 40 yıllık altyapıların olduğu bölgelerimiz var. Yaşlı olan bölgelerin yenilenmesinin dışında bir de şöyle bir durum var. Türkiye büyüyor, Türkiye nüfus olarak da bireysel kişi başına elektrik tüketimi noktasında da 15 yıl öncesine kıyasla 2, 3, 4 ya da 5 katı artış olan bölgelerimiz var. Bu ne demek? Burada iki şeritli bir yolumuz var. Asfaltı eskimiş ve hep çukur olmuş. Şimdi artık bu yolu asfaltlamanız yetmiyor, bu yolu bir de genişletmemiz lazım. Yani nüfus ve tüketim arttığı için hem iletim hattı yapısını genişleteceğiz hem de eski olan yerleri yenileyeceğiz."

Albayrak, özellikle 5 yıllık yatırım bütçesinde çok önemli bir bütçe koyduklarını belirterek, "Trabzon, Çoruh ve tüm bu bölgeler için baktığımızda 2017 bütçesini yıl başında tekrar revize ettik. 2016'da hedeflediğimiz rakamların üzeri yetmez 2017 belirlediğimiz iletim hattı bütçesi 43 milyondan yıl başı yaptığımız düzenlemeyle yüzde 50 artırarak yaklaşık 65 milyonluk TEİAŞ hariç bir bütçe belirledik. Bundan sonraki süreçte özellikle sivil toplum kuruluşlarımız, ilişkili kurumlarımız, vekillerimiz ve belediye başkanlarımız başta olmak üzere bu yatırımların mümkün olan süreden daha hızlı bir şekilde hayata geçmesi için karşılıklı iletişimde olacağız." ifadesini kullandı.

Bu çalışmaların hayata geçirilmesinde Bakanlık olarak daha sıkı bir denetim için ekip kurduklarını bildiren Albayrak, "Yani eski denetimlerden biraz daha farklı denetim yapıyoruz. Eskiden denetim ekipleri giderdi, firmaları denetler, yatırım bütçesine, faturalarına bakardı. Artık bu yeterli değil. Artık saha elemanlarımızla o yatırımın elektriklenip elektriklenmediğini görüntülü fotoğraflı yerinde görerek ve çekerek dosyalandırıp bize raporluyorlar. Tüm Türkiye'de, Trabzon'da da öyle. Yani bu yatırımcıların takipçisi olan bir süreç bakanlıkta olduğu gibi sizlerle de uyumlu önceliklendirilecek yatırımları daha iyi bir noktaya getireceğiz." diye konuştu.

Türkiye'nin büyüyüp gelişmesine rağmen her şeyin yeni başladığını vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

"İşte bu yeni başladığımız için de bu kavga gürültü var ya. Ben çok basit bir tabirle şu örnekle anlatıyorum yaşananları. Ortada küresel bir pasta var. Bu pastadan her millet pay alıyor. 15 sene önce de Türkiye'nin aldığı dilim belliydi. Geriye dönüp baktığımızda bu süreçte Türkiye'nin bu pastadan aldığı pay büyümüş mü? Büyümüş. Birinin büyüdüyse birilerinin de küçülüyor demek ki. En basit bir ticari dille ki bizim kültürümüzde bu yok. Çünkü biz Fatih'in torunları olarak İstanbul'un fethinden önce Edirne'ye ziyaretinde anlatılan meşhur örnekteki gibi. Sabah alışverişe çıktığında uğradığı bir esnaftan yağ, un ve şeker istemiş. Yağı vermiş dükkan sahibi ne demiş? Yok demiş ben siftahımı yaptım. Kalanları, un ve şekeri yan dükkandan alın, o arkadaşlar daha siftah yapmadılar. Öbürüne gitmiş öbüründen de unu almış. O da demiş ki yan dükkandan şeker al. Şimdi bu medeniyetin ve ecdadın torunları olarak biz her ne kadar bu ahlakta olsak da günümüzün güncel reel kurumları şirketleri bu kadirşinaslıkta olmuyor tabi. En basit tabirle yanına dükkan açtı bizim cirolar ve satışlar düştü noktasında kıskançlık besliyor olabilirler değil mi? Bunun ötesi nereye gidiyor? Bunun ötesi bir ülkenin siyasi işlerine karışmaya, istikrarını bozmaya, kendi vatandaşlarını gurbette atlarla itlerle işkence yapmaya kadar saldırtmaya kadar gidiyor mu gitmiyor mu bunu görüyoruz. Bu yaşananlar hepimizin gözünün önünde cereyan ediyor."

Albayrak, yaşanan tartışmalar içerisinde herkesin çok dikkatli olması gerektiğine dikkati çeken Albayrak, şöyle konuştu:

"O zaman şuna dikkat edeceğiz. Bir lafa bakacağız, iki söyleyene bakacağız. Lafa ve söyleyene baktığımızda bugüne kadar bu ülke için dikili ağacı var mı? Taş üzerine taş koymuş mu? Bu ülke için üretim ve gelişme manasında ne üretmiş, ne yapmış? Buna bakacağız. İçerideyse bu söylenen. Dışarıdaysa millet olarak kimin ayağına basmışız? Kimleri rahatsız etmişiz. İşte bu rahatsız ettiğimiz çevreler ne söylüyor, buna bakacağız. Buna baktıktan sonra da önümüze bakacağız, çok çalışacağız. Tüm bu çerçevede büyük Türkiye ideali diyoruz ya 11 bin dolar yetmez. Niye yetmez? Bu ülkenin layık olduğu, bu asil milletin son 5 yıldır bu yaşananlar noktasında hele de 15 Temmuz'daki duruşu noktasında birileri vakit geçtikçe unutmaya, unutturmaya çalışıyor. Kusura bakmayın 15 Temmuz bu milletin yüzlerce ve binlerce yıllık tarihinde çok büyük bir altın sayfadır. Kimse unutturamaz bize, unutturmayacak da. Dolayısıyla bu duruşu sergilemiş bir milletin tüm bu çerçevede layık olduğunun çok altında bir rakamdır, daha yukarıya taşıyacağız."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Berat Albayrak Trabzon Türkiye Arsin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli? Define faciası! İznik define olayı ne? Define ararken kaç kişi hayatını kaybetti? Lille - Aston Villa maçı hangi kanalda, saat kaçta? Lille - Aston Villa maçı CANLI İZLE! Nesrin Cavadzade'nin yeni sevgilisi kim? Kaan Yardımcı kimdir? Kaan Yardımcı kaç yaşında, nereli? Bayhan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Bayhan kaç yaşında, nereli? Bayhan biyografisi! VAPUR SEFERLERİ İPTAL Mİ? 18 Nisan İstanbul'da vapur seferleri iptal mi edildi? Yeşim Akıncı kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Yeşim Akıncı kaç yaşında, nereli? Yeşim Akıncı biyografisi! Metin Akpınar'ın kızı kim? Duygu Nebioğlu kimdir, kaç yaşında? Duygu Nebioğlu'nun ablası ve annesi kim? Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title