Haberler

Alaplı'da Osmanlı Dönemine Ait Mezar Taşları Bulundu

Daha önce de Alaplı ve köylerinde tarihi mezar taşlarıyla ilgili araştırmalar yapan Ormanlı Çok Programlı Lisesi Edebiyat Öğretmeni, eğitimci-yazar Recep Çetin, Durhanlı Köyü'ndeki eski mezarlıkta 1700'lü yıllara ait, birisi şeyhe ait, 3 tarihi mezar taşı belirledi.

Daha önce de Alaplı ve köylerinde tarihi mezar taşlarıyla ilgili araştırmalar yapan Ormanlı Çok Programlı Lisesi Edebiyat Öğretmeni, eğitimci-yazar Recep Çetin, Durhanlı Köyü'ndeki eski mezarlıkta 1700'lü yıllara ait, birisi şeyhe ait, 3 tarihi mezar taşı belirledi. Osmanlıca, 'Merhum Eş-Şeyh Ahmed Efendi-Ruhu için El Fatiha' yazılı mezar taşının yanındaki diğer 2 mezar taşında da yine Osmanlıca yazılar olduğu saptandı. Recep Çetin, mezar taşlarından birinin şeyhe, diğer ikisinin ise devlet adamlarına ait olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Çetin, şöyle konuştu

Durhanlı'daki metruk haldeki bu mezarlıktaki taşlar tam bir edebiyat eseridir. Öyle ki taşlardan birisinin üzerinde bulunan fazla sayıdaki yıldız işareti, o mezarda yatan zatın, devlet adamı olduğunu gösteriyor. Taşın son satırındaki bazı ifadeleri okutamadık. Yanılmış olabiliriz ama zatın vefat tarihi 1784'e intikal etmektedir.

Karadeniz Ereğli Tarih ve Doğa Derneği üyesi Recep Somuncu da Şeyh Ahmet Efendi'ye ait mezar taşı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Somuncu, Dernek olarak öncelikle yöremizdeki Türk tarihini araştırmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan çok önemli bir mezar. Tarih olarak Ereğli'de bulunan en eski üçüncü mezar. Dini manada da çok önemli bir şahsiyet dedi.

Köy sakinlerinden 63 yaşındaki Hasan Korkaman da mezarları çocukluk yıllarından bu yana gördüklerini, ancak kime ait olduklarını bilmediklerini söyledi. Korkaman, köylerinde mezar taşlarıyla ilgili bir araştırma yapılmasını ve bu eserlerin gün yüzüne çıkarılmasını istediklerini kaydetti. Korkaman, mezarların türbe haline de getirilebileceğini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Çetin Ormanlı Alaplı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title