Haberler

Alaplı'da Dünya Çiftçiler Günü Kutlandı

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle tören düzenlendi.

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle tören düzenlendi.

Atatürk Anıtına çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Ziraat Odaları Birliğinin Türkiye de ki 5 milyon çiftçinin hakkını savunduğunu ve komisyonlarda temsil ettiğini söyledi.

Tarımda çiftçinin sorunları olarak gördükleri hayvancılığın yeterince desteklenmediğinden dolayı et fiyatları yükseldiğin ve tüketici halkı sıkıntıya soktuğunu belirten Türkoğlu, " Bilindiği gibi her yıl 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu kutlama, uluslar arası tarım üreticileri federasyonunun ( IFAD ) 1984 yılında Hindistan da yapılan genel kurulda alınan bir kararla başlamıştır. Uluslararası Tarım üreticileri Federasyonu 1946 yılında çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumak amacı ile kurulmuş bir organizasyon dur. IFAD 80 ülkeden Ziraat Odaları Birliğimizle birlikte 115 çiftçi kuruluşun üye olduğu ve Dünyada 600 milyon çiftçi ailesini temsil eden bir kuruluştur. Uluslar arası tarım üreticileri birliği tarımın dünyadaki önemini her alanda savunmaktadır. Ülkemizde de 5 milyon çiftçimizi Ziraat Odaları Birliğimiz her konuda çiftçilerimizin hakkını savunmakta ve komisyonlarda temsil etmektedir. Ülkemiz tarımda çiftçimizin sorunları olarak gördüğümüz hayvancılık yeterince desteklenmediğinden dolayı et fiyatları yükselmiş ve tüketici halkımızı sıkıntıya sokmuştur. Bu durumun sebebi küçük işletmelerin hayvancılığı bırakmasındandır. Hükümetimiz hayvancılığa büyük destek vermesine rağmen bazı yanlış uygulamalar hayvancılığı frenlemektedir. Ziraat Bankası en az 10 baş süt ineği uygulamasını 2 baş ineğe indirdiği takdirde ve kesime yaş kotası getirmek sureti ile et primi uygulamasının getirilmesi yani et desteği uygulamasına geçildiği takdirde hayvancılığın gelişeceği konusundaki düşüncelerimizi ifade etmek istiyoruz" dedi.

Organik tarıma kayıt olan çiftçilerin geçen yıl olduğu gibi bu sene de dekar başına 70 lira destek almaya hak kazandığını kaydeden Türkoğlu, Oda olarak başlatmış olduğumuz organik tarım çalışmalarımız iyi netice vermiştir.

2009 yılında organik tarıma kayıt olan çiftçilerimiz geçen yıl olduğu gibi bu sene de dekar başına 70 TL destek almaya hak kazanmışlardır. ÇATAK projesi gerçekleştiği için de dekar başına 90 dolar da Avrupa Birliği vermiştir. Böylece çiftçi, dekar başına 135 TL destek almıştır. Ayrıca Tarım Danışmanlığı uygulamasında oda olarak iki Ziraat Mühendisimiz ile birlikte çiftçilerimize eğitim ve uygulamalı olarak çalışmalarımızı yapmaktayız.

Karadeniz çiftçisinin bu sene yüzü gülmüştür. Fındık desteği ile sadece Alaplı'ya 13 milyon ve mazot gübre desteği ile de 647 bin TL gelmiştir. Bütün fındık üreticisine 700 milyon destek verilmiş. Fındık da 6 liradan aşağıya düşmemiştir.150 TL Devlet desteği ile beraber fındığın kilosu ortalama 7,5 TL olmuştur. Alan bazlı fındık desteği başvurularındaki katı uygulamalarının yumuşatılması gerekmektedir. 1. sınıf, 2. sınıf yüzde 6 eğimin altındaki arazi sahiplerinin yararlanamaması çiftçilerimiz arasında bir ayrımcılık yaratmakta, bu miktar Alaplı'da 800 dekar dibi bir miktarı bulmaktadır. Aynı zamanda babası ve annesi ölmüş çiftçilerimiz intikal işlemlerini yaptıramadığı için bu destekten yararlanamamaktadır.

Yine tapulama esnasında verasete iştirak diye kesilen tapulardan hisse sahiplerinin birinin ölümü halinde diğer hissedarlar mazot, gübre, fındık desteği, kredi desteklerinden yararlanamamaktadır. 9 bin çiftçimizden bu sene 5 bin 480 çiftçimiz destek alabilmiştir. 3 bin 520 çiftçimiz mağdur olmuştur. Bu uygulamaların acilen giderilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Çiftçilere alan bazlı fındık desteğinin devam etmesini ve 2B çalışmalarının da bölgede hızlı bir biçimde ilerlemesini arzu ettiklerini ifade eden Türkoğlu şöyle konuştu: "Çiftçilerimiz 60 yıllık bahçelerinin orman alanı veya 2 B olarak kabul edilmesinden dolayı bu devlet desteklerinden mahrum kalmaktadır. Bu uygulamalarının düzeltilmesini, alan bazlı fındık desteğinin devam etmesini ve 2 B çalışmalarının da bölgemizde hızlı bir biçimde ilerlemesini arzu etmekteyiz. 1 Mayıs 2014 tarihinde Ordu' da yapılan çiftçi çalıştayında 30Mart 2014 tarihinde meydana gelen don afetinden çiftçiler büyük oranda zarar görmüştür.Toplantıya katılan Tarım Bakan Yardımcısı, Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ordu Valisi, Ordu millet vekilleri, Bütün Bakanların Genel müdürleri, 15 İlin Oda Başkanları, çiftçinin madur olduğu don olayına karşı alınması gereken tedbirleri görüştü. Başta çiftçinin Borcunun ertelenmesi ayrıca kredi verilmesi, desteklerin bir an önce verilmesi, Alan bazlı fındık desteğinin devam etmesi konuları görüşüldü. Toplantı oldukça kalabalık ve canlıydı . Türk Tarımı 75 milyon Nüfusumuzu ve 35 milyon turist doyurmakta. 18 milyon dolar da ihracat yapan bir sektör olup Başarılı, Çalışkan, Çiftçilerimiz sayesinde gerçekleşmektedir. .Bütün Dünya çiftçilerinin 2014 yılı bol ve bereketli bir yıl geçirmesi dileği ile dünya çiftçilerini cani gönülden tebrik eder bütün işlerinde başarılar dilerim"

Türkoğlu, ayrıca, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı yaralananlara acil şifalar diledi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Çiftçiler Günü Türkoğlu Alaplı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title