Haberler

Alaca Şehitleri Dualarla Anıldı

Aziziye ilçesindeki Alaca köyünde 10 Mart 1918'de Ermeniler tarafından şehit edilen ve çoğunluğu kadın ve çocuktan oluşan 278 kişi, dualarla anıldı.

Aziziye ilçesindeki Alaca köyünde 10 Mart 1918'de Ermeniler tarafından şehit edilen ve çoğunluğu kadın ve çocuktan oluşan 278 kişi, dualarla anıldı.

Türk Ocakları Genel Başkanı Mehmet Öz, Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, öğretim üyeleri ve üniversite öğrencileri, kent merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Alaca Mahallesi'ne geldi.

Buradaki şehitliğe giden grup, Ermeni çeteleri tarafından 1918'te Alaca köyünde şehit edilen 278 kişi için dua okudu.

Öz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu topraklarında dokuz asır boyunca hakimiyeti altındaki farklı etnik ve dini gruplarla bir barış ve huzur ortamı tesis etmiş olan Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı tecrübelerinin mimarının Türk milleti olduğunu söyledi.

Savaş şartları yüzünden hayatlarını kaybeden insanlar için kimsenin sevinç duymayacağını ifade eden Öz, şunları kaydetti:

"Elbette ki masum insanların hayatlarını kaybetmesi üzücüdür. Bu insanların etnik kökenine, dinine göre verilen tepkiler, Haçlı zihniyetin yansımasıdır. Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Anadolu'da ölen, öldürülen milyonlarca Müslüman Türk'ün acısına bugüne kadar 'ortak acı' diyen başka bir devlet oldu mu? 1915-1922 yıllarında Anadolu'da Ermeni çeteleri tarafından katledildiği sabit olan 519 bin Müslüman'ın torunlarına taziye mesajı yayımlayan oldu mu? Bu vahşetlere sahne olan Kars'ta, Erzurum'da toplantılar düzenleyerek, bu gerçeği bütün ülkeye ve dünyaya bir kez daha duyurmak için buradayız."

Öz, "Bu bağlamda, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın bu iftirasını da şiddetle telin ediyoruz. Papalık, başkalarına iftira atacağına, Haçlı seferlerinde Afrika'nın, Avustralya'nın, Asya'nın ve Amerika'nın sömürgeleştirilmesinde yok edilen halkların hesabını versin" ifadesini kullandı.

Siyaset ve diplomasi çerçevesinde sarf edilecek sözlerin, milletin geleceğini ipotek altına alacak ima ve manalar taşımaması gerektiğinin altını çizen Öz, Türk medeniyetinin hoşgörü ve adalet medeniyeti olduğunu belirtti.

"Bilimsel kazı çalışmasında Alaca'da 278 şehide ulaşıldı"

Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürkçüoğlu da Birinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru çekilen Rus birliklerinin yerini Ermeni çetelerinin aldığını ve eli silah tutanlar cephede olduğu için köylerin savunmasız olduğunu dile getirdi.

Ermeni çetelerinin bunu fırsat bilerek 1918'te Alaca köyünü basarak 278 sivil ahaliyi katlettiğini belirten Kürkçüoğlu, "1986 yılında köyde yapılan bilimsel kazı çalışmasında 278 sivil ahalinin naaşlarına ulaşılmıştır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de 519 bin sivil ahalinin katledildiği belgelerle ortaya konmuştur. Alaca köyümüz de tarihi bir belgedir çünkü burada toplu şekilde Müslüman Türk soykırımı yapılmıştır" dedi.

Alaca Mahallesi Muhtarı Veysel Özkaya ise köydeki vatandaşların o dönemde de Ermenileri köyde bir iki gün misafir ettiğini belirterek, "Halkımız onları, yediriyor, içiriyor misafir ediyor. Ermeniler de köy halkını saman doldurma bahanesiyle götürüyor ve odalara, samanlıklara doldurup, üzerine benzin döküp yakıyor. Hamile bayanların karnındaki çocuklar üzerinden de bahis yapıyorlar" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Atatürk Üniversitesi Erol Kürkçüoğlu Selçuklu Aziziye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
title