Haberler

Alabalık Üretimi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Balık üretim yerinden detay görüntüler, - Balık yavrularından detay görüntüler, - Üreticilerden röportajlar, Muş'taki alabalık üretimi- Varto ilçesindeki bölgenin 2. büyük tesisinde yılda 12 milyon ton yavru alabalık yetiştirildiği bildirildi Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, kentte su ürünleri alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, Varto ilçesindeki bölgenin 2. büyük tesisinde yılda 12 milyon ton yavru alabalık yetiştirildiğini bildirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Balık üretim yerinden detay görüntüler, - Balık yavrularından detay görüntüler, - Üreticilerden röportajlar, Muş'taki alabalık üretimi- Varto ilçesindeki bölgenin 2. büyük tesisinde yılda 12 milyon ton yavru alabalık yetiştirildiği bildirildi Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, kentte su ürünleri alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, Varto ilçesindeki bölgenin 2. büyük tesisinde yılda 12 milyon ton yavru alabalık yetiştirildiğini bildirdi.Çolakoğlu, Varto'nun Beşikkaya köyünün Hızır Çeşmesi mevkisindeki bir alabalık tesisindeki incelemeleri sırasında, kentte su ürünleri yetiştiriciliği yapılan 10 işletme bulunduğunu, bir işletmenin ise kurulma aşamasında olduğunu söyledi. Kentte bu alandaki gelişmeleri değerlendiren Çolakoğlu, şu bilgileri aktardı: "Elazığ Yavru Balık Üretme Tesisinden sonra burası bölgenin en büyük ve en modern ikinci büyük tesisi konumunda. Bu tesisin kapasitesi yıllık 37 milyon tondur ancak yarım kapasiteyle çalıştığı için 12 milyon ton yavru alabalık üretimi sağlanmaktadır. Alabalıkların 4 milyon tonu 'kırmızı benekli', 8 milyon tonu da 'gökkuşağı' dediğimiz türlerden oluşuyor. Tesis, ilçedeki yüksek dağ kesiminde kurulmuştur. Bu dağlardan gelen sağlıklı suyla balık üretimi yapılmakta. Burası yavru balık üretimi için mükemmel bir yer. Saniyede 900 litre su kullanılan tesiste suyun kalitesi ve özelliği, yumurta ile yavru balık üretiminde aranan standartların üzerindedir."Firma sahibi Abdurrahman Baltaş ise ürettikleri yavru balıkları Batman ve Şanlıurfa'daki tesislere gönderdiklerini belirtti.Balık ihracatı için iddialı projelerinin bulunduğunu dile getiren Baltaş, "Önümüzdeki yıl bir yem fabrikası kurmak için hazırlıklara başladık. Fabrikayı kurduktan sonra bir de paketleme tesisi kurarak Avrupa ülkelerine yavru balık ihracatı yapmaya başlayacağız. En yakın zamanda bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.Bunun için 15 dönümlük araziye ihtiyaçları olduğunu ifade eden Baltaş, "Bunu temin ettiğimizde fabrikanın yapımına başlayacağız. Burada en büyük amacımız yaz yumurtasını üretmektir çünkü yaz yumurtası bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bunu Amerika'dan getiriyoruz. Tesisimiz buna hazır" ifadesini kullandı.Baltaş, yakında yaz yumurtası üretimine başlayacaklarını böylece kentin ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Elazığ Varto Muş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title