Haberler

Akyüz'den 'Kayıt Dışı İstihdam' Uyarısı

Samsun Sanayi ve Ticaret Odası(TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, kayıt dışılığın günümüzün yaşam kalitesini düşüren ve gelecek nesillere yüklenen bir kambur olduğunu söyledi.

Samsun Sanayi ve Ticaret Odası(TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, kayıt dışılığın günümüzün yaşam kalitesini düşüren ve gelecek nesillere yüklenen bir kambur olduğunu söyledi.

Samsun TSO tarafından uygulanan, 'Kayıtlı İstihdam için Ortak Fayda; Diyalog ve İşbirliği Projesi' kapsamında tanıtım toplantısı düzenlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı desteği, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) ortaklığı ve TSO tarafından yürütülen 'Kayıtlı İstihdam İçin Ortak Fayda, Diyalog ve İşbirliği Projesi' tanıtım toplantısı Davut Altan Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısında; kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik projeye ilişkin bilgilendirme yapıldı. Toplantıya; Samsun Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, SGK Samsun İl Müdürü Ünal Kaya, Samsun İŞKUR İl Müdür Vekili Sait Gül, TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz ve OKA yetkilileri katıldı.

"Gelecek nesillere yüklenen bir kamburdur"

Toplantıda bir konuşma yapan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, "Kayıt dışı istihdam kendi adına ya da bir işverene bağlı olarak çalışanların elde ettikleri ücret ve kazançların sosyal güvenlik kurumuna hiç bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi olarak tanımlanmaktadır. İşçi açısından değerlendirildiğinde güvencesiz bırakılma, daha da ötesi geleceğinin elinden alınması anlamına gelmekte, işveren açısından bakıldığında ilk etapta artı kazanç gibi algılansa da yaşanacak herhangi bir iş kazasında çok daha büyük maliyetlerle karşı karşıya kalmak anlamına gelmektedir. Ancak takdir edersiniz ki bu sorunun sadece iki tarafı bulunmamaktadır. Ekonomiye zarar vermesi nedeniyle bu sorun ülke ölçeğinde bir sorun haline gelmektedir. En nihayetinde bu olumsuz durumdan kayıtlı çalışanlar ve kayıtlı çalıştıranlar da etkilenmektedir. Yani kayıt dışı istihdam tanımının ötesinde; ülkenin sosyal, ekonomik ve siyasal gelişmesine engel teşkil eden çok yönlü bir sorundur. Kayıt dışılık günümüzün yaşam kalitesini düşüren ve gelecek nesillere yüklenen bir kamburdur. İstatistikleri değerlendirdiğimizde kayıt dışı istihdam oranlarında yıllar itibariyle bir düşüş olduğunu görüyoruz ancak bu yetmez. Ülkemizin sosyal, ekonomik ve siyasal gelişimine engel teşkil eden kayıt dışılık problemini bertaraf etmeliyiz. Bunun için tüm kesimlerin desteğine ihtiyaç var. Ortak fayda anlayışıyla diyalog ve işbirliği içerisinde hareket etmeliyiz. Bu anlayışla uygulamaya koyduğumuz projemizle istihdam piyasasının sosyal taraflarını bir araya getirerek işbirliğinin sağlanması, kayıt dışı istihdam konusunda farkındalık ve bilinç düzeyinin artırarak kayıtlı istihdamın artırılmasını amaçlıyoruz. Proje kapsamında paydaş kurumları bir araya getirerek çalıştaylar, eğitimler, istihdam buluşmaları gibi pek çok etkinlik düzenleyerek istihdam piyasasının mevcut durumunu ortaya koyup, sistemdeki sorunları ihtiyaçları, bakış açılarını ve yeni önerileri içeren adeta bir yol haritası çıkarmayı planlıyoruz. Oda olarak en birincil amacımız Samsun'un kalkınmasına hizmet etmektir. Bu proje ile elde edilen çıktılarla bu amaca katkı sağlayacağımıza inanıyoruz" dedi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haluk Şimşek Karadeniz Samsun Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title