Haberler

Ramazan Akyürek'in Savcılık İfadesi Ortaya Çıktı

Güncelleme:

Hrant Dink soruşturması kapsamında tutuklanan Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek'in savcılık ifadesi ortaya çıktı. Akyürek, cinayetle ilgili Sabri Uzun ve Celalettin Cerrah'ı suçladı.

Ramazan Akyürek"İhmali davranış sebebiyle ölüme sebebiyet vermek","Resmi evrakta sahtecilik" ve "Görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla sevkedildiği mahkemede tutuklandı. Soruşturma savcısı Gökalp Kürkçü, şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığı Akyürek'e 4 saatte 17 soru yöneltti. Akyürek, savcının 17 sorusunu, 15 sayfada yanıtladı. Akyürek ifadesinde, dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı ve İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'u suçladı.

"CERRAH KENDİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR"

Akyürek, Cerrah'la ilgili şunları söyledi; "İl Emniyet Müdürünün tavrı istihbari olarak aldığı bilgilerin dışında cinayeti önlemek için daha bir çok bilgilere sahip olmasına rağmen önleyemediği cinayetin failinin yakalanmasında kendisine ve il emniyet müdürlüğüne tüm bilgi ile destek olan Ramazan Akyürek'i suçlayarak asılsız isnatlarda bulunarak kendini kurtarmaya çalışmaktadır"

"SABRİ UZUN GÖREVİNİ YAPSA CİNAYET ÖNLENMİŞ OLACAKTI"

Akyürek ifadesinde, "Trabzon İl Emniyet Müdürü olduğum dönemde "Ne pahasına olursa olsun Yasin Hayal'in, Dink'i öldürme kararlılığı" İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'a gönderilmiştir. Bir eksiklik var ise Sabri Uzun dönemine aittir. Cinayetle ilgili haberi anında İstanbul Emniyeti ile paylaşmış olsaydı anlaşılan o ki görevini yapmış olacak, bu yazı ile ilgili cinayet sonrası bir eksiklik hiçbir zaman mevzu edilmeyecek ve cinayet önlenmiş olacaktı" dediği belirtildi.

CERRAH'IN İFADESİ OKUNDU, SORU SORULDU

Savcı Kürkçü, daha önce soruşturma kapsamında ifadesi alınan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın ifadesini okuyarak sorular sordu. Cerrah'ın ifadesi'nde Dink Cinayeti işlendiği sırada İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ile Belçika'da olduğunu, ölüm haberinin Güler'e verilmesi üzerine bilgi sahibi olduğunu, ilk uçakla da İstanbul'a döndüğünü söylediği öğrenildi. Cerrah, İstanbul'a geldikten sonra direkt emniyetteki makamına geçtiğini, yardımcılarının kendisine Ogün Samast'ın fotoğrafını gösterdiğini ve başka delil olmadığını söylediği ifade edildi. Cerrah ifadesinde, "Dink cinayetine ilişkin emniyette yapılan toplantıya İç İşleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, MİT Bölge Başkanı, İstanbul Alay Komutanı, İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Terör Daire Başkanı Selim Akyıldız ve İstanbul Valisi Muammer Güler oradaydı. Ben de elimdeki fotoyu basına vermek istediğimizi söyledim. Görüşlerimi aktardım. Ramazan Akyürek'te oradaydı. "Siz de bir gelişme var mı?" diye sordum. Ramazan Akyürek "Yok" dedi.

"DAİREMİN DESTEĞİNİ VERMEK ÜZERE İSTANBUL'DAYDIM"

Ramazan Akyürek, Hrant Dink'in, Yasin Hayal tarafından 'Ne pahasına olursa olsun mutlaka öldürüleceği' konusundaki kesin istihbari bilgi içeren F4 raporundan hiçbir zaman bilgi vermedi" dediğini aktaran savcı, "Cinayetin çözülmesinde neden yardımcı olmadınız, niçin bilgilerinizi paylaşmadınız?" diye sordu. "Cinayetin çözülmesine yardımcı olmadığı" iddialarının gerçeğe aykırı olduğunu, olaydan sonra bakanlarla beraber olay yerine gittiklerini belirten Akyürek, "Yalnızca olay öncesi istihbari bilgilerle desteklemek olan görevimin ötesinde adli işlemler de de dairemin desteğini vermek üzere İstanbul'daydım" dedi.

"GÖREVİMİ LAYIKIYLA YAPTIĞIM KANAATİNDEYİM"

Cerrah'ın ifadesinde "Yasin Hayal'in cinayetin azmettiricisi olduğu yönünde İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bilgi aktarılmadı. Ne zaman ki Erhan Tuncel sorguda 'Ben yardımcı istihbarat elemanıyım' demesi üzerine Ramazan Akyürek'i aradım. Ramazan'a 'İstanbul'a gel. Bunu kim yardımcı İstihbarat elemanı yapmış, onlar da gelsin. Sorguda yardımcı olsunlar' dedim. Ramazan, 'Abi sen onu kendine yardımcı istihbarat elemanı yap' dedi. Ya kardeşim cinayet işlenmiş yardımcı elemanı mı kalmış, gelin gereğini yapın" dedim. Anlam veremediğim bir konuşmaydı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'yu aradım. Ramazan Akyürek gelmiyor. Erhan Tuncel'i de pazartesi diğer şüpheliler ile birlikte mahkemeye gönderilmesi gerekiyor. Ramazan'ın mutlaka gelmesi lazım. Ondan bilgi almam lazım" dedim. Hatırladığım kadarıyla pazartesi biz şüphelileri adliyeye sevk ettikten sonra akşam saatlerinde geldi. Yani iş işten geçtikten sonra geldi" dediğini hatırlatan savcı, "Failler hakkında önceden bilgi sahibi olmanıza rağmen sahip olduğunu bilgileri gizlemekte ki kastınız nedir?" diye sordu. Sahip olduğu bilgileri gizlemediğini söylediği öğrenilen Akyürek'in, "Gizleyecek olsam Trabzon Emniyet Müdürüyken cinayetle ilgili alınan bilgiyi İstanbul'a gönderilmesine engel olabilirdim. Aynı zamanda İstihbarat Daire Başkanlığı'na da göndermeyebilirdim. Emniyet Müdürü olarak her iki ilgili makama da cinayetle ilgili bilgi verdim. Emniyet Müdürü olarak bilgi sakladığım şeklindeki soruya katılmıyorum. Poliste yazışma esastır. Görevimi layıkıyla yaptığım kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

"RAMAZAN AKYÜREK'İ SUÇLAYARAK ASILSIZ İSNATLARDA BULUNARAK KENDİNİ KURTARMAYA ÇALIŞMAKTADIR"

"Paylaşmadığım hiçbir bilgi yoktur" dediği öğrenilen Akyürek'in Cerrah'ın kastederek "İl Emniyet Müdürünün tavrı istihbari olarak aldığı bilgilerin dışında cinayeti önlemek için daha bir çok bilgilere sahip olmasına rağmen önleyemediği cinayetin failinin yakalanmasında kendisine ve il emniyet müdürlüğüne tüm bilgi ile destek olan Ramazan Akyürek'i suçlayarak asılsız isnatlarda bulunarak kendini kurtarmaya çalışmaktadır" dediği öğrenildi.

"CİNAYET ÖNLENMİŞ OLACAKTI"

Akyürek ifadesinde, "Trabzon İl Emniyet Müdürü olduğum dönemde "Ne pahasına olursa olsun Yasin Hayal'in, Dink'i öldürme kararlılığı" İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'a gönderilmiştir. Bir eksiklik var ise Sabri Uzun dönemine aittir. Cinayetle ilgili haberi anında İstanbul Emniyeti ile paylaşmış olsaydı anlaşılan o ki görevini yapmış olacak, bu yazı ile ilgili cinayet sonrası bir eksiklik hiçbir zaman mevzu edilmeyecek ve cinayet önlenmiş olacaktı" dediği belirtildi.

"MUHATAPLARI TARAFINDAN NE KADAR CİDDİYE ALINDIĞI...."

"Polis vazife ve salahiyetleri kanununda yer alan 'halkın ırz ve canını korumak bakımından polis görevlilerine garantörlük yükümlülüğü yüklenmiştir. Hrant Dink'e karşı tasarlanan cinayet planı ile ilgili birçok bilgiye vakıf olmanıza rağmen Hrant Dink'in yaşam hakkını korumak bakımından yasanın verdiği garantörlük yükümlülüğünü ne için yerine getirmediniz" sorusuna Akyürek, "Ben Trabzon Emniyet Müdürü olarak istihbarat şubesinin yapmış olduğu çalışma sonucunun İstanbul'a gönderildiğini ve imzamla İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na gönderildiğini biliyorum. Ayrıca istihbarat başkanı iken de Ermeni vatandaşlarımıza yönelik tehdit algısının yoğunlaşmasına istinaden 81 il emniyet müdürlüğümüzü uyardığımı biliyorum. Yukarıdaki iki paragrafta belirttiğim hususlar muhatapları tarafından ne kadar ciddiye alındığı müessif olay sonucu ortaya çıkmıştır" dedi.

SAMAST'IN İDDİALARI

Akyürek, Ogün Samast'ın "Trabzon'a dönerken seni Samsun'dan alacaklar, eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar" sözlerine de Samast'ın bu "Tamamen saçma buluyorum ve kabul etmiyorum" dedi. Akyürek'e kamera kayıtları gösterilerek Samast'ı takip eden kişileri tanıyıp tanımadığı soruldu. Akyürek ise bu şahısları tanımadığını ve Samast'ı takip etmek için kimseyi görevlendirmediğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Celalettin Cerrah Ramazan Akyürek Hrant Dink İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (81)

Dr. durmobilWeb@haberler.com:

Zavallı rahmetli hırant öldürüldüğünde bunu kahramanlık olarak gösterenler vardı. O ki halkının son temsilcisi idi devlet koruyamadı . Bu türkiyede yaşayan tüm halkların ayıbı idi. Kendi adıma özürdiliyorum son mohikan. ...

19
18
yanıtYanıtla
TEMERLAN:

HIRANT DİNK 19 ocak 2007 tarihinde öldürülmüştür. Madem bu olay bir ilgisi vardıysa, hükümet aynı, şartlar aynı, neden tam 8 yıl bekleyip, Hocalı katliyamını yıl dönümüne tutuklama ihtiyacını duydunuz??? Ermeni vatandaşları oyları 613 şehit, 150 kayıp azeri türk kardeşlemizden dahamı önemlidir?

14
13
yanıtYanıtla
ESKİCUMALI:

DEVLETİN İÇİ O KADAR KOKUŞMUŞ VE ÇÜRÜMÜŞ Kİ MİLLET ARTIK KOKUYA ALIŞTI VE HİÇ TEPKİ VERMİYOR. BU GİDİŞAT HAYRA ALAMET DEĞİL. BOMBA YAKINDA PATLAR.

24
2
yanıtYanıtla
mustafamobilWeb@haberler.com:

Cemaatçı bir pisliktir. Ermenilerle turkleri catiştirmak icin kasten oldurttu. Bunlarda guc olsa kurtlerle turkleride birbirine bogazlatip kendi karlarina bakarlar. Zaten ne turk olarak nede halkin anladigi anlamda bir muslumanlikla alakalari yok. Isleri gucleri para mevki riya. Hepsinin Allah bin belasını versin.

9
17
yanıtYanıtla
RAHMETLİ MUHSİN YAZICI:

BEN MUHSİNCİ DEĞİLİM AMA RAHMETLİNİN NASIL ÖLDÜĞÜ HALA MUAMMA, , MUHSİN YAZICI OĞLU BU ERMENİ VATANDAŞINDAN DAHAMI DEĞERSİZTİ, KİMLERİN GÖZÜNÜ KORKUTMUŞTU, KİMLERLE DANS EDİLEMEYECĞİNİ SÖYLEMİŞTİ, ŞİMDİDE UTANMADAN ONUN SEVENLERİNE KANCA ATMAK ORADAN OY DEVŞİRMEK SİZE YAKIŞIYORMU, NEREDE ONLARIN KATİLLERİ, BEN O RAHMETLİNİN PARTİSİNE OY ATMAYABİLİRİM ONUN BİR VATANSEVER MİLLETİNİ SEVMESİNDEN HEPSİNDEN ÖNEMLİSİ TERTEMİZ BİR KUL OLDUĞUNDAN ZERRE KADAR ŞÜPHE ETMİYORDUM, ŞİMDİKİLERDEN İSE TÜYLERİN DİKEN DİKEN OLUYOR.

19
7
yanıtYanıtla
mobilWeb@haberler.com:

Neden kendi degerlerimize bukadar sahip çıkmıyoruz. suçluları tutuklansın ama insafff. Haç yıl oldu nerde muhsin yazıcı oglunun katilleri çok yazıkk

15
9
yanıtYanıtla
cocco:

ne hırantmış arkadaş. . muhsin başkanın cinayetinin bile bu kadar üstüne gitmeyen akp ermeniler için yapmadığını bırakmıyor

15
8
yanıtYanıtla
Mustafa Kemal Çetin:

Ramazan Akyürek tutuklandı ise, o dönemin sorumluları da içeri alınmalı, Yani CelalettinCerrah da Tutuklanmalı, İstaihbarat daire başkanı da içeri alınmalı, O dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler''di zannedersem, o da içeri alınmalı. Tabii adalet, hukuk, demokrasi adam gibi işlerse. .

19
4
yanıtYanıtla
MuhtarMobil-IOS:

Eskiden cemaat savcısı vardı şimdi hükümet savcısı ama halen adalet yok

18
4
yanıtYanıtla
gazeteciMobil-ANDROID:

ulan nasıl bir kıskaç tayiz be..lobiler sarmış dört bir yanımızı .kimler öldürüldü bu ülkede üstü kapatıldı hrant dink için yakıyoruz ortalığı. ..

13
9
yanıtYanıtla
Tüm 81 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title