Haberler

AKUT'tan Dev Tatbikat

Güncelleme:

AKUT Arama Kurtarma Derneği, Birleşmiş Milletler'in akreditasyonu kapsamında gerçekleştirilecek yenileme sınavına hazırlık çalışmalarını sürdürüyor!


1996 yılında bir avuç dağcı tarafından kurulan AKUT, bugün dünyanın en iyi arama-kurtarma takımlarından biri olarak ülkemizi tüm dünyada başarıyla temsil ediyor.

Geçtiğimiz ay 20. yılını dolduran AKUT, 20 yılda sayısız başarılar elde etti. 1999 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile "Kamu Yararına Dernek" statüsüne erişen AKUT, 2011 yılında ise INSARAG (Uluslararası Arama-Kurtarma Danışma Kurulu) tarafından gerçekleştirilen sınavı başarıyla geçerek Birleşmiş Milletler'in Dünya Afetleri ile Müdahale Gücü içerisinde olmaya hak kazanan ilk Türk ekibi ve dünyadaki 7. Sivil Toplum Kuruluşu oldu.

INSARAG tarafından akredite edilmek, o ekibin tümüyle kendi imkân ve kaynakları ile tüm dünyada uluslararası standartlarda arama-kurtarma yapma yeterliliğine sahip olduğu anlamına geliyor.

Bu ekiplerin yine her beş yılda bir yeniden denetimden geçerek başarı grafiğinin devamlılığını ortaya koyması gerekiyor. Derneğimiz bu kapsamda Ekim ayında gireceği denetime aralıksız olarak çalışıyor.

INSARAG kılavuzunda belirtilen metodolojiye uygun olarak, senaryo gereği Brezilya'da 7.5 şiddetinde bir deprem olduğunu kurgulayan AKUT, 15 Nisan Cuma akşamı saat 23:30'da AKUT Genel Merkez'de başlattığı sanal yurt dışı deprem ihbarı ile acil durum konumuna geçti. Aynı gece saat 03:00'a dek insan gücü, bölgeye uçaklı ulaşım, kargo yüklemesi, malzeme kapasitesi gibi ön hazırlıkları tamamlayarak sabah 06:00 itibariyle çıkış konumuna hazır hale geldi.

3 tonluk teknik malzemesi ve ülke genelinden gelen 103 gönüllüsü ile Kocaeli'de buluşan AKUT, Kocaeli Üniversitesi yerleşkesinde ekibimize ayrılmış enkaz alanında 48 saat süren tatbikat boyunca aralıksız olarak çalıştı. Koordinasyon ağırlıklı olarak gerçekleştirilen tatbikatta gönüllüler ana kamp kurulumu, pasaport kontrolü, malzeme transferi yaptıktan sonra ekip 4'e bölündü. Kazazedelerin yer tespiti ve kentsel arama kurtarma (enkaz) çalışmalarının da gerçekleştirildiği tatbikat toplam 48 saat sürdü ve 4 ekip toplamda 4 kazazedeyi sağ olarak kurtarma başarısına erişti. 1 kazazedeyi de ex olarak çıkartıp sağlık ekiplerine teslim eden gönüllüler, tatbikatı başarılı bir şekilde tamamladı.

Genel Başkanımız Ali Nasuh Mahruki, ekibimizi tebrik ederken "Eksiklerimizi tespit edebilmek amacıyla planladığımız bu tatbikat ile gönüllülerimizin performansını bir kez daha test etme imkânı bulduk. Gönüllülerimiz INSARAG kılavuzunda belirtilen metodolojiye uygun olarak, gerçek bir yurt dışı operasyon varmışçasına, son derece disiplinli ve hızlı bir şekilde tüm yönlendirmelerimize adım adım uyum sağladılar. Son derece başarılı geçen çalışmayı heyecanla takip ettim. Tüm ekip arkadaşlarıma Türkiye adına gösterdikleri sorumlu yurttaşlık anlayışları için sonsuz teşekkür ediyorum; her gönüllümüzle ayrı ayrı gurur duyuyorum." dedi.

AKUT, bugüne dek gerçekleştirdiği 2218 operasyonda 2238 kişiyi ve 968 hayvanı kurtarma mutluluğuna erişmiştir.

Tamamı gönüllü kadrosu ile olağanüstü başarılara imza atan AKUT, gücünü vatan ve insan sevgisi ile yurttaşlık bilinci ve sorumluluğundan almaktadır.



Kaynak: Bültenler / Güncel

Birleşmiş Milletler Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title