Haberler

Akseki'de "Botanik Turizmi" Toplantısı Yapıldı

ANTALYA (AA) - Akseki'de düzenlenen toplantıda, "Botanik Turizmi" konusu ele alındı.

ANTALYA  (AA) - Akseki'de düzenlenen toplantıda, "Botanik Turizmi" konusu ele alındı.

Akseki Belediye Kültür Salonundaki toplantıda, Antalya Orman Bölge Müdürlüğünce yürütülen, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından desteklenen "Botanik Turizmi Projesi" tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Akseki Kaymakamı Murat Beşikci, Antalya'ya 11 milyonun üzerinde yabancı, bu rakamın yarısı kadar da yerli turistin geldiğini söyledi. Bu sayının yüzde 1'inin bile Akseki'yi ziyaret etmediğine değinen Beşikci, "Ciddi bir potansiyeli olmasına rağmen Akseki ve İbradı gibi Antalya'nın kültürel ve alternatif turizm değerlerine sahip ilçeleri, bu potansiyeli kullanamıyor" dedi.

Sivil toplum kuruluşlarından kamu kurumları ve bölgede yaşayan bireylere kadar herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Beşikci, bu tür projelerin ilçeye önemli katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Akseki'de 300'ün üzerinde tescilli tarihi ev bulunduğunu da kaydeden Beşikci, "Bu turizm değerlerinin gün yüzüne çıkarılmasıyla Akseki ve İbradı bölgesi çok daha ciddi sayıda turist çekecektir" dedi.

"Endemik bitkiler ekonomiye kazandırılacak"

Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, Akseki'nin zengin tarih ve doğası ile el değmemiş bir turizm destinasyonu olduğunu bildirdi.

Akseki'de kırsal turizm, mağara turizmi, eko-turizm alanında projeler geliştireceklerini belirten Uysal, "Rüzgar enerjisi anlamında da ilçede önemli bir potansiyel var. Ayrıca, ilçenin endemik bitkilerini mutlaka ekonomiye kazandırmalıyız" diye konuştu.

Finansman BAKA'dan

Orman Bölge Müdür Yardımcısı Burhan Çavuş, projenin yaklaşık 360 bin lirayı bulan finansmanının BAKA tarafından karşılandığını açıkladı.

Botanik Turizmi Projesi, Emine Esra Er tarafından tanıtıldı. Er, Türkiye'de yaklaşık 10 bin bitki türü bulunduğunu ve bunların yaklaşık 3 bininin endemik olduğunu kaydetti. Er, Antalya'nın yaklaşık 650 endemik tür ile floristik açıdan çok zengin olduğunun altını çizdi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Dutkuner tarafından Akseki ve İbradı bölgesinin biyolojik çeşitliliği ve botanik turizmi açısından değerlendirilmesi yapıldı.

Alternatif turizm kapsamında tespit edilen yürüyüş güzergahlarının ilgili gruplarla paylaşılması konusunda orman mühendisi Nusret Yakışıklı tarafından sunum gerçekleştirildi.

Toplantının ardından Akseki-Sarıhacılar mahalleleri arasındaki tarihi antik yolda yürüyüş yapıldı. Katılımcılar, Sarıhacılar Mahallesi'ndeki müzeyi de gezdi.

Kaynak: AA / Yerel

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Antalya İbradı Akseki Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title