Haberler

Aksaray'da Hasat Bayramı

Aksaray’da Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 2015 Yılı Hasat Dönemi düzenlenen törenle açıldı.

Aksaray'da Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 2015 Yılı Hasat Dönemi düzenlenen törenle açıldı.

Aratol Bölgesi'nde bir arpa tarlasında gerçekleştirilen törende, protokol üyeleri birlikte bindikleri biçerdöver ile ilk arpa hasadını yaptı. Programa Vali Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ve çok sayıda davetli katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda bir konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, böylesine güzel bir programın 11 ayın sultanı olan mübarek Ramazan ayına denk geldiğini belirterek, "Ramazan ayı tüm İslam alemine hayırlar getirsin. Bilindiği gibi 2014 yılında Aksaray'daki tüm üreticilerimiz, özellikle İç Anadolu bölgesinde kuraklık geçirmiştik. Çiftçilerimiz ciddi anlamda sıkıntılar çekti. 2015 yılı ise çok bereketli bir yıl oldu ama yine afetler çiftçilerimizi üzdü. Hasandağı, Ekecik, Bayıraltı ve Eskil gibi birçok bölgemizde üreticilerimiz ciddi zararlar gördü. Bakanlığımız ve hükümetimiz bu sıkıntıları da giderecek inşallah. Burada önemli olan TARSİM sigortasına değinmek istiyorum. Bu TARSİM sigortası çok ama çok önemli bir sigortadır. Üreticilerimizin kesinlikle yaptırması gereken bir sigortadır. Bir an önce tüm üreticilerimiz sigortasını yaptırsın ki bu tür afetlerde sıkıntı yaşamasın. Hasadımızdan sonra geçen yıla oranla üretimimiz daha da artacak. Geçen yılki hasat ortalamalarına göre yüzde 30 oranında bir artışımız var. İnşallah bu artışımız her yıl devam eder. TMO, çiftçinin dostu olan TMO bu sene alım yapacak. Üreticilerimiz bunu bilsinler ki gitsinler. 1 ay içinde üreticilerimizin yarasını TMO peşin olarak ödeyecek. Alımlarda bugünden itibaren alım yapıyorlar. Bu düşüncelerle hasat bayramımızın hayırlı uğurlu ve bereketli olması temenni ediyorum" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise, "Aksaray tarım ve hayvancılık şehri. İlimizin yüzde 42 oranındaki istihdam oranı da tarım ve hayvancılıktadır. Ülke geneliyle birlikte ilimize 2 Milyar TL'ye yakın tarımsal hasıla oluşturmakta. Biz bu tarımsal hasılayı 420 bin hektar tarım arazisi, 506 bin adet küçükbaş hayvan varlığı, 180 bin adette Büyükbaş hayvan varlığı, 340 bin süt ve 10 bin ton da et üretimimizle sağlıyoruz. İlimizde özellikle 420 bin hektar arazide ağırlıklı olarak tarla tarımı yapılmakta. Bunun içinde de ağırlıklı olarak hububat yer almakta" diye konuştu.

Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, hasat bayramının tüm üreticilere hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Hem bolluğun, hem de bereketin olduğu bir aydayız. Bu hasat programının da bugüne denk gelmesi gerçekten bereketin ve hayrın bir göstergesi. Hasadınız bol, ürününüz bereketli olsun. Çok güzel bir slogan olmuş. Geçen sene Aksaray'da kuraklık vardı, bu sene yağışlar güzel oldu ama aynı zamanda sel felaketi de yaşadık. İnşallah en kısa zamanda bu sorunların da çözüleceğine inanıyorum. Ben tekrar hasat bayramının hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Vali Şeref Ataklı da, tüm çiftçi ve üreticilere hasat bayramının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri hep birlikte biçerdövere binerek ilk arpa hasadını yaptı. - AKSARAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bestami Zabun Şeref Ataklı Yusuf Şahin Aratol Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title