Haberler

Aksakal: Asgari Ücreti Yeterli Görmüyoruz

Hizmet-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılacak olmasını olumlu karşıladıklarını ancak yeterli görmediklerini söyledi.

Asgari ücretle ilgili açıklama yapan Hizmet-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, "Çalışma hayatımızın şuan ki en önemli gündemi 01.01.2016 tarihinden itibaren asgari ücret ve taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımızın kimlerin asıl iş yaptığı, kimlerin yardımcı işleri yaptığı, kimler kadro alacak, kimler bu uygulama dışında kalacak. Öncelikli olarak asgari ücret 01.01.2016 tarihinden itibaren bin 300 TL olması olumlu fakat Hak-İş olarak bunu yeterli görmüyoruz. Asgari ücretli bir işçinin ailesi ile asgari şartlarda yaşayabileceği bir rakam olması gerekmektedir. Fakat şuan ki asgari ücret komisyonunda da temsil bakımından bir adaletsizlik vardır. Eksik temsil adalet getirmez. O yüzden asgari ücret tespit komisyonu asgari ücreti belirlerken tüm işçi kesiminin fikrini ve düşüncesini almalıdır. Ekim ayı istatistiklerine baktığımızda 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 417 TL, başka bir istatistikte ise bin 414 TL olarak belirlenmesi asgari ücretin açlık sınırının bile altında kalması demektir" diye konuştu.

Aksakal ayrıca, "Asgari ücretin çağdaş bir Türkiye'de yaşanacak bir ücretin belirlenmesi Türkiye'nin çalışanların gerçeklerini dikkate alarak objektif kriterlerle hareket etmekten geçmektedir. Ülkemizde asgari şartlarda yaşayacak bir kişilik değil, en az 4 kişilik bir ailenin asgari geçiminin belirlenmesi gerekmektedir. Bu insanların insanca yaşayabilecekleri ücret sosyal yardımlarla değil asgari ücretle verilmesine inanıyoruz. Asgari ücretin bin 300 TL olması kadar bunun denetlenmesi de çok önemlidir. Bunun içinde çalışanlarımız artık örgütlenmeli ve sendikalı olmalıdır. İşverenlerimiz de örgütlenmeden korkmamalı ve sendikalara sıcak bakmalıdır. Çünkü biz işverenlerimizi rakip değil, birer sosyal ortak olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili yapılan çalışmayı değerlendiren Aksakal, "Hak -İş olarak kamudaki tüm çalışanların kadroya alınması talebimizdir ancak hükümetin çalışması asıl işler ve yardımcı işlerle ilgili Bakanlar Kurulu bir tasnif yapacak. Bu tasnif neticesinde kurumlarda asıl işler ve yardımcı işler belirlenecek. Sonra asıl işlerde çalışanlar kadroya alınacaktır. Yardımcı işlerde çalışanlar ise eğer örgütlü bir sendika varsa toplu sözleşmelerden yararlanacak. İnternet'te ve sosyal medyada bu konu ile ilgili müthiş bir bilgi kirliliği var. Rakamlar telaffuz ediliyor. Kurumlar telaffuz Ediliyor ama bu konu ile ilgili Bakanlar Kurulu 6552 sayılı yasaya göre yetkili olduğundan Bakanlar Kurulu tasnifini yaptıktan sonra resmi gazetede yayımlanması ile hangi işler asıl iş olduğu ve kadroya geçeceği o zaman netleşecektir" ifadelerini kullandı. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hizmet İş Sendikası Erzurum Aksakal Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title