Haberler

Devletten Binlerce Lira Almanın Yolu

Güncelleme:

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun elektrikte kayıp/kaçak bedelinin faturalarla tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğu kararı üzerine uzmanlar parayı tahsil etmenin yolunu anlattı.

Vatandaşı bilgilendirmek ve konu hakkında nasıl hareket edilmesi gerektiği hakkında gazetecilerin bilgisine başvurulan enerji hukuku uzmanı, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi Av. İrfan Medet Akpınar, konuyla ilgili soruları cevapladı. Elektrikte kayıp/kaçak bedellerinin 33 milyona yakın aboneyi ilgilendirdiğini belirten Akpınar, ödemelerini düzenli yapan vatandaşlardan bunun alınmasının açıkça hukuka aykırı olduğunu belirtti.

KAYIP/KAÇAK BEDELİ FARKLI İSİMLERLE ALINDI

Kayıp/kaçak bedellerinin uzun zamandır çeşitli tarife ve kalemler altında alındığına dikkat çeken Av. Akpınar, "Bunun farkına varılması ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun, faturaların tüm detayları içerir şekilde anlaşılabilir ve net olarak dağıtım şirketleri tarafından düzenlenmesi gerektiği yönündeki talimatından sonra olmuştur. İlk defa faturada kayıp/kaçak bedeli ile karşılaşan tüketiciler, haklı olarak bu konuda tepkilerini dile getirmişler ve Türkiye'nin dört bir tarafında konuya ilişkin davalar açılmıştır. Söz konusu davalar birer birer tüketiciler lehine sonuçlanmış olup konu ile ilgili son noktayı Yargıtay Hukuk Genel Kurulu koymuştur. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 21.05.2014 tarih ve 2013/7-2454 E. sayılı kararı, bu konudaki tartışmaları sona erdirmiştir. Bilindiği üzere kayıp/kaçak bedeli, elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetin, kayıp/kaçak hedefi oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacı ile belirlenen bir bedeli kastetmektedir. Dolayısı ile kayıp/kaçak bedelinin tüketicilerden alınması hukuken doğru değildir." dedi.

BAŞKA BEDELLERDE VAR

Dağıtım, sayaç okuma, perakende satış hizmet bedeli gibi bedellerin de alındığına dikkat çeken Akpınar, "Tüm bunlar EPDK tarafından çıkarılan yönetmeliklerle yapılmaktadır ancak Anayasa'nın 73. maddesi, oldukça açık ve net hükümler içermektedir. Bu maddenin 3. fıkrası, 'Vergi, resim, harç vb. mali yükümlülükler kanunla koyulur, değiştirilir veya kaldırılır.' hükmünü içermektedir. İşte tüm bu kayıp/kaçak vb. bedeller kanuna dayanmaksızın, EPDK tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlendiği için hukuken bu bedellerin tahsil edilmesi mümkün değildir. Aynı şekilde hukuken alınması mümkün olmayan kayıp/kaçak bedeli üzerinden KDV, BTV, TRT payı, enerji fonu alınması da hukuka uygun değildir. Bunun içindir ki Yüksek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararından sonra mevcut durumu telafi edebilmek için hükümet tarafından acilen ve süratli bir şekilde yeni yasa hazırlama girişiminde bulunulmuştur. Her ne kadar yasa hazırlığı devam etse de Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na istinaden artık geçmişe yönelik olarak 10 yıllık kayıp/kaçak bedelini talep etmenin meşruiyeti oluşmuştur. Söz konusu kayıp/kaçak bedelleri, yapılan abonelik sözleşmelerine dayandığından Borçlar Kanunu hükümleri gereğince geçmişe yönelik 10 yıllık süreç için bu bedellerin iadesi ve tahsili istenebilir. En önemli husus ise bu bedellerin sadece tüketiciler mevzuatı kapsamında kalan tüketiciler yönünden değil, ticari işletmeler yönünden de talep edilebilmesidir. Nitekim şu anda pek çok ticari işletme, geçmişe yönelik olarak kendisinden tahsil edilen bedellerin iadesi davası açmaktadır." dedi.

TÜKETİCİ MAHKEMESİNE GİDİLMELİ

Vatandaşların, haklarını aramak için ilçe hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurması gerektiğinin altını çizen enerji hukuku uzmanı Akpınar, "Tüketici Yasası kapsamında olan tüketiciler, geçmişe yönelik olarak talep edebilecekleri rakam, şu anki yasal parasal sınırlar dikkate alındığında, büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde 2200 TL'nin altında ilçe hakem heyetlerinde, 2200 TL ile 3300 TL arasında il hakem heyetlerinde, 3300 TL'nin üzerinde olması halinde doğrudan tüketici mahkemelerinde dava açmak hakkına sahiptirler. Bu bedellerin altında olması halinde öncelikle tüketici hakem heyetine başvurmaları gerekmektedir. Tüketici Yasası dışında kalan mesleki ve ticari elektrik tüketicilerininise doğrudan ticaret mahkemelerinde dava açma hakları bulunmaktadır." dedi.

"YASA ÇIKMADAN DAVA AÇIN"

Konu ile ilgili kanun çıkması halinde oluşacak duruma da değinen Av. Akpınar, "Öncelikle davanın açılmış olup olmaması yönünden ayrım yapmak gerekecektir. Eğer yasada, geçmişe yönelik olarak kayıp/kaçak bedelinin talep edilemeyeceği ve bunun mevcut olan davalar için de geçerli olacağı yönünde düzenleme yapılır ise bu durumun Anayasa'ya aykırılık teşkil edeceği düşüncesindeyim. Kaldı ki hukukta her davanın, açıldığı tarihteki dava şartları ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple açılan davalara devam edilmesi kanaatindeyim. Aksi halde bu, dava açma hürriyetinin ve hak arama özgürlüğünün ihlâli olacaktır, çünkü ortada kazanılmış bir hak vardır. Bunun ortadan kaldırılması, hukukun evrensel ilkeleriyle bağdaşmayacaktır. Yasadan sonra açılacak olan davalar yönünden ise hakim yasa ile bağlı olacağından, davaların görülmesi tartışmalı olacaktır. Bu sebeple hak sahiplerinin, ileride haklarını gerek Anayasa Mahkemesi'ne gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyabilmeleri için yasadan önce davalarını açmalarının uygun olacağı düşüncesindeyim. Nitekim şu anda Türkiye'nin pek çok yerinde benzer nitelikte davalar açılmaktadır." diye konuştu.

BEDAŞ'TA EYLEM

Elektrik faturalarında yer alan kayıp- kaçak bedelinin geri ödenmesi için Halkevleri tarafından, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) önünde yapılan açıklamada "Dağıtım şirketlerinden, 5 yıllık geriye dönük kayıp kaçak bedelimizi hesaplatarak, geri ödemesini talep ediyoruz" denildi.

"EDİSON BİLE PİŞMAN"

Taksim'de bir araya gelen Halkevleri üyesi bir grup, "Elektrikte soyguna son" yazılı pankart açarak, saat 12.30'da BEDAŞ önüne yürüdü. Bu sırada "Edison bile pişman", "Bir faturaya kaç soygun sığar" yazılı dövizler taşındı. Topluluğa BEDAŞ'ta işten çıkartılan DİSK'e bağlı Enerji-Sen üyesi işçiler de destek verdi.

"SOYULUYORUZ"

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı BEDAŞ binası önünde, Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Çaldıkları, sömürdükleri yetmiyor, hep daha fazlasını istiyorlar. Özellikle elektrik dağıtımından kaynaklı ortaya çıkan kayıp kaçak bedelini yıllardır bizim sırtımızdan karşıladılar. Şimdi, bizler bunu geri almak için Türkiye'nin dört bir yanında halk dilekçeler veriyor. Bu dilekçeleri kabul etmiyorlarmış (!). Kabul etmeye mecburlar. Evlerimize faturalar giriyor, bir bakıyoruz ki, 350 - 400 TL. Hergün çalışan insanlar, evinde durmayan insanlar fahiş faturaları görünce şaşırıyor. Ne yetkililer, ne bakanlık, hiç kimse bunun nedeninin ne olduğunu bize açıklayamıyor. Yani soyuluyoruz. Nedensiz bir şekilde soyuluyoruz." Açıklama sonrası, 4 temsilci kayıp kaçak bedellerinin geri ödenmesi için BEDAŞ'a dilekçe verdi. Topluluk olaysız dağıldı.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yargıtay Türkiye Akpınar Memur Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (2)

CüneytMobil-IOS:

Hükümetimizin tüketiciyi koruması gerekirken aksine kanun çıkartarak vatandaşın soyulmasına şahit oluyoruz.Nerde adalet

6
0
yanıtYanıtla
onuraa:

hala alıyolar kayıp kaçak bedeli devlet zorunlu hizmetleri vermek zorunda ama özel şirketler soyuyor vatandaşı devlet bunları denetlemeli

4
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title