Haberler

Akıncı Üssü Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davanın sanıklarından eski Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davanın sanıklarından eski Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı "darbenin başına geçmesi" için ikna etmediğini ileri sürdü.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki duruşma salonunda görülen davanın altıncı celsesine, olay tarihinde Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı olan ancak Akıncı Üssü'nde yakalanan, "Yurtta Sulh Konseyi" üyeleri arasında bulunan ve darbecilerin sözde atama listesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı olacağı belirtilen eski tuğamiral Harmancık, ifade vermeye başladı.

İddianamede üzerine atılı tüm suçlamaları reddeden sanık Harmancık, kendisiyle ilgili suçlamaların bilgi, belge, bulgu ve somut maddi delile dayanmadığını, kıyasla ulaşılmış zandan ibaret değerlendirmelerle suçlandığını, hakkındaki her bir iddianın şüphe içerdiğini savundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ( Tsk ) başka hiçbir örgüte üye olmadığını, asker şahıslar dışında kimseden emir ve talimat almadığını iddia eden Harmancık, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün öncesinde darbe planlaması yaptığı iddia edilen bir grubun, yapının, cuntanın, güç odağının içinde olmadığını, 15 Temmuz veya öncesinde hiçbir sivil şahıstan ya da şahıslarda darbe planıyla ilgili emir almadığını, almasının da mümkün olmadığını öne sürdü.

Sanık Harmancık, 15 Temmuz öncesi hiçbir TSK mensubuna darbeye yönelik veya darbenin sevk ve idaresine yönelik emir, talimat vermediğini savunarak, "15 Temmuz'da Akıncı Üssündeysen darbecisin, darbeciysen terör örgütü üyesisin" mantığıyla suçlandığını, soruşturma sırasında emniyette ve savcılıkta "üyesi olduğun terör örgütü hangisidir" diye bir soruyla karşılaşmadığını çünkü peşinen bir örgüt üyesi olduğu suçlamasına maruz kaldığını öne sürdü.

TSK'da 40 yıldır hizmet ettiğini, sicil amirleri tarafından her zaman ödüllendirildiğini anlatan Harmancık, görevde bulunduğu sürede bir örgüt ya da cemaat üyesi olduğuna dair tespit, durum, iddia ya da zan bile olmadığını, olsa oramiral, koramiral rütbesindeki amirlerinin hakkında soruşturma başlatabileceğini söyledi.

Sanık Harmancık, kendisinin FETÖ ya da başka bir örgüte üye olup olmadığının sorulması için eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Uğur Yiğit, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, son Yüksek Askeri Şura'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atanan Koramiral Adnan Özbal ile koramiraller Veysel Kösele, Serdar Dülger, Hasan Uşaklıoğlu, Şükrü Korlu ve Ercüment Tatlıoğlu'nun tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Harmancık, şunları kaydetti:

"Bu kadar ağır bir cezayla yargılanan bir sanığın bu talebinin, tarafınızca kesinlikle kabul edileceğini zannediyorum. Yıllarca beraber çalıştığım bu isimlerin de eski bir silah arkadaşlarının, ölmeden önce onlardan son isteğini geri çevirmeyeceklerini düşünüyorum. Gelsinler, siz sorun onlar yiğitçe, mertçe, açıkça, dürüstçe, çekinmeden cevap versinler. Biz soralım, onlar size anlatsınlar. Deniz Kuvvetleri'nde kim hangi örgütün üyesidir, Deniz Kuvvetleri'nde güç odakları, çıkar çevreleri var mıdır, koruma kollama var mıdır, kim kimin adamıdır, sıra dışı tayin, terfi var mıdır, gruplaşma, adam kayırma var mıdır, emekli komutanların kuvvet üzerindeki baskısı, etkisi nedir, teamüllere aykırı işler nedir? Hepsini konuşalım, ondan sonra benim hala bir örgütün yakından ya da uzaktan üyesi, yöneticisi olduğumu düşünüyorsanız vereceğiniz her türlü cezaya razıyım."

Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu iddialarını da reddeden sanık Harmancık, söz konusu konseyin varlığının şüpheli olduğunu, başkanı olmayan bir konseyin üyesi olduğu iddialarını kabul edilemez bulduğunu belirtti. İddianamede ifadeleri yer alan ve Temmuz 2015'te Ankara'da darbe planlarının yapıldığı toplantıya katılan "Kuzgun" ve "Şapka" isimli gizli tanıkların Cumhuriyet Savcılığınca Yurtta Sulh Konseyi listesine dahil edilmediğini öne süren Harmancık, konseyde yer aldığı iddia edilen 38 kişiden sadece birkaçını mesleki olarak tanıdığını, bu kişiler dışında kimseyi tanımadığı, görmediği ve bir araya gelmediği kişilerle de nasıl bir darbe planlaması yapabileceğini savundu.

Sanık Harmancık, darbeciler tarafından düzenlenen atama listesine göre de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığına atanarak terfi ettirildiğini iddiasına ilişkin de şöyle konuştu:

"Benim rütbemde bir amiral hem ağır iş yükü sorumluluk altında 7 gün 24 saat çalışması gereken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığına atanacak hem de darbeden sonra devletin idaresini ele alacak bir konseyde tam zamanlı çalışacak. İkisinin bir arada olması mümkün olamaz, bir insan bu iki görevi aynı anda yerine getiremez. Askeri esas, prensip, usul dikkate alınmadan hazırlatılmış, kimin ne maksatla yayınladığı veya yayınlattığı, baştan sona şaibe ve şüphe dolu olan atama listesinde ismimin bulunmasında benim ne kabahatim, ne kastım olacaktır? Atama listesinde ismi yer alan bütün amiral, general ve subaylar bugün tutuklu ya da tutuksuz olarak yargılanıyorlar mı? Listede olmasına rağmen yargılamaya tabi tutulmayan isimlerin de incelenmesini talep ediyorum. Ben DKK Kurmay Başkanı olarak atanacağımı bilsem gitmem gereken yer Akıncı Üssü değil, DKK Karargahıdır. Eğer tercih sebebim olsa ben atama listesinde ismimi Donanma Komutanı olarak yazdırırım, DKK Kurmay Başkanı olarak değil."

15 Temmuz'da akşam saatlerinde Akıncı Hava Üssü'ne planlı kurye uçağından istifadeyle İstanbul'a hareket etmek için gittiğini iddia eden Harmancık, önce hava sahasının uçuşlara kapatıldığını, yurt çapında havadan terör saldırısı beklendiği daha sonra da TSK'nın emir komuta zinciri içinde yönetime el koyduğu haberlerini orada duyduğunu ve öğrendiğini anlattı.

Akıncı Üssü'nde duyduğu haberleri teyit edebilmek için telefonu veya bulabildiği tüm telefonlarla DKK'dan meslektaşlarını aradığını ifade eden Harmancık, "Beni de arayanlar oldu, konuştum, görüştüm. Fakat kimseye darbeye yönelik bir emir, talimat vermedim, kimseden talimat almadım. Kimseyi yönlendirmedim, kimseye darbeye katılmasını teklif etmedim." diye konuştu.

Deniz Kuvvetleri Komutanını ve Kuzey Deniz Saha Komutanını aradığını, ulaşamadığını ifade eden sanık Harmancık, şunları söyledi:

"O gece bütün teamüllere aykırı olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Kurmay Başkanı aynı anda Ankara dışında bulunuyorlarmış. O gece halen görevde olan DKK'nın ilk 7-8 ismi İstanbul'da, birisi de İzmir'de bulunuyormuş. Deniz Kuvvetlerinin tüm kor ve oramiralleri kendi garnizonlarında değil, İstanbul'dalar o gece. Halen görevde olan oramiral ve koramiral rütbesindekilerin 15 Temmuz ve öncesindeki tüm resmi, özel telefon görüşmelerinin ve temmuz ayındaki günlük programlarının istenmesini ve dava dosyasına dahil edilmesini talep ediyorum. O gece darbeye karşı yaptıkları resmi faaliyetlerinin dava dosyasına dahil edilmesini talep ediyorum."

Sanık Harmancık, eski tuğamiral Gökhan Polat'ın kendisi hakkında söylediklerinin doğru olmadığını öne sürerek, "Ben kendisiyle telefonda görüştüm. Sadece duyduğum hususları paylaştım. Bölgesinde bir şey olup olmadığını sordum. Ona ya da başkasına darbeyle ilgili talimat, emir ve yönlendirmem. Gökhan Polat, benden aldığı sözde daveti amirlerine iletip, iletmediğini, iletmediyse hangi gerekçeyle iletmediğinin sorulmasını talep ediyorum." dedi.

15 Temmuz akşamı Akıncı Üssü'nde, kamuflajlı, silahlı yüzlerce askerin bulunduğunu, kendisinin ise bu kişilerden kimseyi tanımadığını savunan sanık Harmancık, savunmasına şöyle devam etti:

"Akıncı Üssü'nde tek yaptığım telefonla haber almaya çalışmaktı. Duyduğum 'TSK emir komuta zinciri içinde yönetime el koymuş. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları Akıncı Üssüne geliyordu.' Benim kendime çıkardığım vazife, gelecek olan Deniz Kuvvetleri Komutanımı beklemek, onun emirlerini almaktı. Gelmedi, emir vermedi. İstanbul'da olan Deniz Kuvvetleri Komutanı bana emir vermediği gibi ne Deniz Kuvvetlerine ne de o gece TSK'nın en kıdemlisi olarak tüm Silahlı Kuvvetlerine darbenin emir-komuta zinciri içinde olmadığına, darbeye karşı olduğuna ilişkin, hareketin kanunsuz olduğuna ilişkin iki satırlık yazılı emir yayınlamamış, yayınlatmamıştır. O gece sadece kendisinin ve ailesinin kişisel emniyetini sağlamıştır. O gece komutanlık manevi gücünü kullanmaya teşebbüs bile etmemiştir."

Sanık eski tuğamiral Harmancık, gecenin ilerleyen saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan sıkıyönetim direktif mesajını gördüğünü, mesajdaki, "TSK'nın emir-komuta zincirinde yönetime el koyduğu"nu ifadesinin Akıncı Üssü'nde öğrendiği haberleri teyit ettiğini öne sürerek, şunları söyledi:

"Ben Akıncı Üssü'ne gelmesine müteakip Sayın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı televizyondan bildiri okumaya, darbenin başına geçmeye iknaya çalışmadım. Kendisine ikinci bildiri olarak herhangi bir şey okumadım. Akşam Akıncı Üssü'nde durumu anlamaya çalışırken bir taraftan olabildiğince televizyonları takip ediyor, meslektaşlarıma telefon ediyordum. Gece yarısı olduğu bir saatte Genelkurmay Başkanının Akıncı Üssü'ne geldiği haberi geldi. Komutanın kiminle, nasıl üsse geldiğini, yanında kimler olduğunu bilmiyorum. Bir süre sonra Genelkurmay Başkanının beni çağırdığını söylediler. Üs komutanının odasına gittik. Odada olanlardan sadece Selçuk generali tanımışlığım vardır, bir generalin de olaylardan Hakan Evrim olduğunu öğrendim. İlk gördüğümde Genelkurmay Başkanı heyecanlı görünüyordu. Ben elimdeki kağıttan birkaç zamandır tuttuğum notları okudum. Benim orada okuduğum imzalanmasını talep ettiğim, Genelkurmay Başkanının televizyonda okumasını talep ettiğim bildiri değildir. Ben orada herhangi bir grubu temsilen bulunmuyordum. Kimsenin sözcüsü değildim.

Sıkıyönetim direktifi ve TRT bildirisinin yayınlanmasından sonra ortaya çıkan kaosun giderilmesi için Akar'a bir basın açıklaması yapmasına ihtiyaç olduğu ifade edilmiştir. Yani ne ilk görüşmemizde ne de diğer görüşmemizde Genelkurmay Başkanımızı bir bildiriyi imzalamaya zorlamadım, böyle bir teklifte bulunmadım. Elde ettiğim tespitleri kendisine arz etmeye çalıştım. Kendisi ise 'nereden çıktı bu darbe, bu aşamada darbe mi olur, benim yeni haberim oldu' gibi benzer cümleler söylemiştir. Ben Akıncı Üssü'nde Genelkurmay Başkanından başka kimin, kim tarafından getirildiğini bilmiyorum, nerede, nasıl, ne kadar tutulduğu hususunda bilgim yok. Kimseyi tutulu vaziyette görmedim. Benim Genelkurmay Başkanına yüksek sesle ikinci bildiriyi ve imzalamasını istediğim söyleniyor. Fakat okuduğum iddia edilen ikinci bildiriden kimsenin haberi yok."

Kaynak: AA / Güncel

Hulusi Akar Kuzey Deniz Harmancık TSK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title