Haberler

Akılcı İlaç Kullanımı

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, akılcı olmayan ilaç kullanımının, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu bildirdi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, akılcı olmayan ilaç kullanımının, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu bildirdi.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun, yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının önüne geçilmesi amacıyla başlattığı "Akılcı İlaç Kullanımı Değerlendirme Toplantıları"nın Bursa ayağı gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğunu anımsattı.

"Akılcı olmayan ilaç kullanımı, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, beklenmeyen etki görülme sıklığının artmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır." ifadesinde bulunan Akan, şöyle devam etti:

"Bunun önlenmesi hem meslek örgütlerimizin, hem akademik unsurların hem de sağlık otoritelerinin ortak çalışması ile mümkündür. Avrupa'da en fazla antibiyotik reçete edilen ülkeler sıralamasında birinci olmamız bu konuda ciddi atılımlar atılması gerekliliğini ortaya koymaktadır."

Akılcı ilaç kullanımıyla ilgili bilinçlendirme çalışmalarına önem verildiğini vurgulayan Akan, şunları kaydetti:

"İlimizde de 2014 yılı Mart ayından itibaren Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü kuruldu. İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği temsilcileriyle yaptığımız faaliyetler devam etmektedir. Afiş, broşür ve görüntülü materyaller kullanarak, fuarlarda stant açarak, Aile Sağlığı Merkezlerinde, okullarda ve camilerde eğitimler düzenleyerek akılcı ilaç kullanımını vatandaşlarımıza anlatıp, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz."

Akılcı İlaç Uygulamaları Daire Başkanı Mesil Aksoy ise düzenlenen eğitim çalışmalarının, antibiyotik kullanımının azaltılmasına katkıda bulunduğunu aktardı.

Aksoy, akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin arttırılmasında, hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta ve hasta yakını, ilaç sektörü, meslek örgütleri ve medyanın sorumluluk sahibi taraflar olması gerektiğinin altını çizdi.

Açılış konuşmaların ardından program, akılcı ilaç kullanımı konusunda yapılan sunumlarla devam etti.

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title