Haberler

Akil İnsanlar Heyeti Cemal Temizöz'ün Duruşmasını Takip Etti

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubu üyeleri Diyarbakır 6.Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Kayseri eski Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu davayı takip etti.

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubu üyeleri Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Kayseri eski Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu davayı takip etti.

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubu, bölgedeki çalışmaları kapsamında bugün Diyarbakır'a gelerek Albay Cemal Temizöz'ün davasını izledi. Akil İnsanlar Güneydoğu Grubu adına, Lami Özgen, Mehmet Emin Ekmen, Fazıl Hüsnü Erdem ve Ahmet Faruk Ünsal ile BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanması devam eden Kayseri eski Jandarma Alay Komutan Cemal Temizöz'ün duruşmasını takip etti. Duruşma sonrasında Diyarbakır Adliyesi önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubu üyesi Ahmet Faruk Ünsal, davayı sembolik bir yargılama olarak değerlendirdi. Ünsal, "Bu dava çok sembolik ve çok tarihi bir dava. Davanın sembolik olması sadece 20 maktullün olayıyla ilgili tutuklu olmasından kaynaklanmıyor. O insanlarının yakınlarının adalet talebi son derece önemlidir. Bu davada devletin sırtına üniforma verdiği, beline tabanca verdiği, cebine para verdiği ve bizi korumakla yükümlü olan bir kamu kurumunun yasadışı bir örgütlenmeyle bölgede cinayetler işlediğine ilişkin çok yaygın bir kanaat var. Yani JİTEM'in kurumsal olarak varlığıyla ilgili yargılanmanın yapılıyor olması da çok önemli. Bu nedenle biz bu davayı hem sanıkların yargılanması hem de bu kirli ve karanlık tarihin aydınlatılması davası olarak görüyoruz. Bugün mağdur yakınları da burudalar. Türkiye çok önemli bir çözüm sürecini yaşıyor. Biz bu süreçte adalet mekanizmalarından, adaletin ortaya çıkması için gerekli hassasiyetlerin ortaya çıkarmasını bekliyoruz. Burada bir güven duymak istiyoruz. Aynı şekilde mağdur yakınları da adaletin ortaya çıkarması için ve sürecin sağ salim yürümesi için bu sembolik davanın adaletle sonuçlanmasını bekliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye yaşam hakkı ihlallerinden dolayı bir çok kez mahkum olmuş bir ülke. Benzer davalarda zaman aşımı durumu söz konusudur. Bu yüzden bu davanın kısa sürede sonuçlanması kamuoyunun ve mağdurların adalet beklentisini ortaya çıkaracak bir şekilde sonuçlanmasını çok önemsiyoruz" dedi.

Kayseri eski Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz'ün davasını Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubuyla beraber takip eden BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, Fırat'ın doğusundaki Ergenekon yapılanmasının ortaya çıkarılması için devletin arşivinin açılması gerektiğini söyledi. Tan, "Albay Cemal Temizöz'ün davası Fırat'ın doğusundaki Ergenekon'un veya başka bir tanımlamayla kontrgerillanın JİTEM'in, rejimin karanlık yüzünü gösteren en önemli davalarından birisidir. Başından beri bu davayı parti olarak takip ediyoruz. Ancak yeterince delil olmasına rağmen, yine bu konuda devlet gerekli yardımı sağlamıyor. Geçmişteki bütün hadiselerin, devletin hafızasında bir yerlerde kayıtları var. Sayın Başbakan, 1937-1938 yılları arasında meydana gelen Dersim hadiseleriyle ilgili, 13 bin 500 kişi öldürüldü, 14 bin 500 kişi sürgüne gönderildi diye neredeyse milimetrik rakamlar verebiliyor. Bunları tabii ki bir bilgi ve belgeye dayanarak söylüyor. Yani devletin arşivlerine göre söylüyor. Bugün burada bir çağrıda bulunmak istiyorum, devletin, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın, Askeri İstihbarat Teşkilatı'nın, Dışişleri İstihbaratı'nın ne kadar istihbarat birimi varsa ve bunların ne ellerinde ne kadar bilgi belge varsa, Fırat'ın doğusundaki Ergenekon'u açıyoruzdur. Ben, Diyarbakır milletvekili olarak, defalarca Meclis Komisyonunda verdiğim önergelerim var. Aynı şekilde bu konularla ilgili Sayın Başbakan'a da verdiğim soru önergeleri var. Ama bugüne kadar herhangi bir bilgi ve belge almış değilim. Eğer Türkiye gerçekten de şeffaflanacak, demokratikleşecekse devletin elindeki bilgi ve belge açıklanmadığı müddetçe, şeffaflığın ve temizliğin yapılması mümkün değil. Bu konuda da birinci muhatabımız Sayın Başbakandır. Çünkü bu bilgi ve belgelerin açıklanması Başbakan'ın iki dudağı arasındadır. Olan bitenleri aydınlatmadan bir yere varmamız mümkün değildir. Sıkça, Kürt siyasetine yönetilen haksız bir eleştiri var, bunlar Fırat'ın doğusundaki Ergenekon ile yeterince ilgilenmiyorlar diye, peki biz bu çağrıdan açık daha ne yapalım. Akil İnsanlar Heyeti'nin bu konularla ilgilenmesini önemsiyoruz. Katkıları çok önemlidir. Yaptığımız bu çağrıyı onların da devlete yapmalarını öneriyoruz" diye konuştu.

Akil İnsanlar Heyeti, Cemal Temizöz'ün duruşmasını takip ettikten sonra Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan BDP'nin tutuklu milletvekilleri ve belediye başkanlarını ziyaret edecek. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cemal Temizöz Diyarbakır Altan Tan Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title