Haberler

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı: Fatih Terim'e Arazi Bakıyoruz

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, zeytinyağındaki fiyat artışına dikkat çekti, "Ancak bunu dengeye oturtmak lazım. Arzda bir düşüş sözkonusu değil. İhracat ise kan kaybediyor.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, zeytinyağındaki fiyat artışına dikkat çekti, "Ancak bunu dengeye oturtmak lazım. Arzda bir düşüş sözkonusu değil. İhracat ise kan kaybediyor. Bu gelecekte sorun yaratır. Destekleme programları ile bu sorunun düzeleceğine inanıyoruz" dedi. Alhat, Akhisar'ın zeytin ve zeytinyağı konusunda ilgi odağı olduğunu, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim için de Akhisar'da arazi baktıklarını söyledi.

Akhisar Ticaret Borsası tarafından 5'inci Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı'nda (Olivtech 2015) açılan stand ziyaretçilerden ilgi gördü. Fuar sonrasında gazetecilerle bir araya gelen Alper Alhat, 2013-14 döneminde 7.8 TL'den işlem gören zeytinyağının litre fiyatı 2015 Nisan ayında 12.5 TL'ye ulaşmasını değerlendirdi. Zeytinyağının fiyat değişikliğinden hem olumlu hem olumsuz etkilenenler olmasının normal olduğuna dikkat çeken Alhat, bu durumdan üreticinin ve stok yapanların memnun olduğunu ifade ederek "Ancak bunu dengeye oturtmak lazım. Arzda bir düşüş söz konusu değil. İhracat ise kan kaybediyor. Bu gelecekte sorun yaratır. Destekleme programları ile bu sorunun düzeleceğine inanıyoruz" dedi.

Fiyatların yüksekliğinin insanları alternatif ürünlere yönelmesine teşvik ettiği görüşü olduğunu fakat yıllardır zeytinyağı kullanan birinin kesinlikle bundan vazgeçmediğini söyleyen Alhat, tağşiş eleştrilerine yönelik de "Herkes tağşiş var diyor ama üretim izni olan hiçbir üründe bu yok. Bu tür eleştiriler güveni azaltıyor" diye konuştu.

EGELİ TARIM BAKANI

Türkiye'nin toplam tarım cirosunun yüzde 70'inin Manisa ovasından sağlandığını, Aydın, Muğla, Balıkesir, Denizli ve Uşak'ın tarımda Türkiye'yi sırtlayan kentler olduğunu söleyen Alhat, "Ege Bölgesi, Türk tarımın kalbi. Bu topraklarda yetişen yalnızca bu ülkeyi değil, dünyanın da gıda ihtiyacını karşılıyor. Dolayısıyla Ege'nin içinden çıkan bir kişinin tarım bakanı olmasını istiyoruz. Biz Egeli Tarım Bakanı istiyoruz. Üstelik artık bu olmazsa olmazımız. Ege'nin bu konuyla ilgili kesinlikle lobi yapması lazım" dedi.

KAYITDIŞIYLA MÜCADELE

Türkiye'de 1 milyon kişinin zeytincilikle geçimini sağladığını, 7 yıl önce 700 gram olan iç tüketimin, 2 kilograma çıktığını söyleyen Alper Alhat, zeytin ve zeytinyağının iki farklı sektör olduğunun artık bilinmesi gerektiğini söyledi. Alhat, "Zeytinde prim yok ama zeytinyağının var. Zeytinin kaydı yok ama zeytinyağının var. Kayıt dışını toparladığımız an, doğru planlamayla yerimizi daha da güçlendireceğiz" dedi.

Alhat, Akhisar'ın zeytin ve zeytinyağı konusunda gördüğü ilginin giderek arttığını kamuoyunda bilinen isimlerin ilçeden arazi satın almak için sıraya girdiğini söyledi. Alhat, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim için de Akhisar'da arazi baktıklarını söyledi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatih Terim Akhisar Türkiye Ege Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title