Haberler

Akdeniz Fokları Ürkütülmeyecek

BELİRLİ sayıda fok popülasyonlarını barındıran ve fokların ürediği belirtilen kıyı mağaralarına tekne ile girmek ve yakınlarında yüzmek yasaklandı.

BELİRLİ sayıda fok popülasyonlarını barındıran ve fokların ürediği belirtilen kıyı mağaralarına tekne ile girmek ve yakınlarında yüzmek yasaklandı.

Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD- AFAG) sözcüleri Cem Orkun Kıraç ve Ozan Veryeri tarafından yapılan açıklamada Akdeniz fokunun yaşadığı sualtı veya su üstü girişli kıyı mağaralarında ışık kullanmak, her türlü vasıta ile dalış yapmak, yüzmek ve mağara girişlerinde beklemenin, demirlemenin yasaklandığı belirtildi. Özellikle son 6 yıldır tur tekneleri ve yüzücülerin fokları rahatsız ettiği belirtilen açıklamada, "Akdeniz foklarının ciddi şekilde ürktüklerini ve mağaradan kaçtıklarını gördükleri halde yüzerek, tekne veya şişme botlarla fok mağaralarına girilmesine engel olunamadı. Oysa belli ki, dalgıçların rahatsız edebildiği ortamda yüzerek veya teknelerle/botlarla girenler daha fazla rahatsız verecekler. Bu kendilerince hukuki boşluğu kullananlara SAD- AFAG tarafından defalarca fok mağaralarının türün devamı için ne kadar önemli olduğu ve son sığınaklarında rahatsız edilmelerinin hayati bir yanlışlık olduğu aktarılmasına rağmen yanlışı savunmaya ve eylemlerde bulunmaya devam ettiler" dedi.

MAĞARALARA DALANLAR FOTOKAPANA YAKALANDI

SAD-AFAG sözcüsü Cem Orkun Kıraç, mağara içi fotokapanlar sayesinde Kalkan Mavi Mağara, Mordoğan Ayıbalığı Mağarası, Kekova Korsan Mağarası, Antalya Falezler ve Alanya Kalealtı Mağaraları gibi fokların hala tutunduğu beylik kıyılarda insanların fütursuzca mağaralara girerek fokları kaçırdıklarını gözlemlediklerini söyledi. Kıraç, "Gezi teknelerinin bazı bölgelerde mağaralara girdiklerine dair görüntüler SAD- AFAG'a ulaştığında işin son noktaya ulaştığını anladık. Bunun üzerine SAD-AFAG 5 Ocak 2016'da yasada değişiklik istedi. Su ürünleri avcılığıyla ilgili değişiklik Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 13 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Dünya mirası bir nadir canlının karasularımızda ve kıyılarımızda korunmasına yönelik boşluğun doldurulması önemli. Artık Sahil Güvenlik botları ve İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri yetkilileri bu hukuki dayanakla daha net hareket edebilecekler" dedi.

- Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title