Haberler

Akdeniz'de 'Melemez Köyü Giritliler Festivali' Coşkusu

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi tarafından düzenlenen ’Melemez Köyü Giritliler Festivali’, Mersin halkından yoğun ilgi gördü.

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi tarafından düzenlenen 'Melemez Köyü Giritliler Festivali', Mersin halkından yoğun ilgi gördü. Girit mübadillerinin yaşatmaya çalıştığı gelenek ve kültürlerini yakından tanıma fırsatı bulan ziyaretçiler, gerçekleştirilen etkinlikler ve stant düzenlemeleri ile festival coşkusuna ortak oldu.

Akdeniz Belediyesi, kentte yaşayan farklı kültürlerin birbirlerini tanıması, gelenek ve göreneklerin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan 'yerel etkinlikler' dizisine başladı. Etkinliklerin ilki, Bağcılar mevki İhsaniye Mahallesinde yapılan 'Melemez Köyü Giritliler Festivali' oldu. Günler öncesinden başlayan hazırlıklar çerçevesinde festivalin yapılacağı meydanın çevre düzenlemesini yapan Akdeniz Belediyesi, buradaki 3 evin dış duvarlarını da Girit Adası'na özgü mavi-beyaz renklerle boyadı. Festival günü alan ve stant düzenlemelerini de gerçekleştiren Akdeniz Belediyesi, etkinliğe katılma isteyen Mersinlileri Pozcu, Özgür Çocuk Parkı, Kazanlı, Adanalıoğlu ve Şevket Sümer Mahallesinden ücretsiz olarak İhsaniye Mahallesine taşıdı. Çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiği festivale, Akdeniz Belediye Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk, Eş Başkan Yardımcıları Sebahat Gençtarih Cebe, Ülfiye Özcan, Hakim Baykara ve Bedrettin Gündeş, Meclis üyeleri Canan Yüce ve Faik Eroğlu ile belediye ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Tamamen doğal ve ev yapımı peynir, zeytin, zeytinyağı, ekmek, turşu, sirke gibi ürünleri satın alan konuklar, aynı zamanda köylülerin yaptığı pasta, börek ve hamur işi yiyeceklerin de tadına bakma şansı buldu. El emeği göz nuru işlemeli kıyafet ve dokumalar ile Akdeniz mutfağında önemli bir yer tutan şevket-i bostan, marata otu gibi bitkilerin de yer aldığı tezgahlar ise konuklardan özel bir ilgi gördü. Ayrıca Eş Başkanlar Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk, etkinlik kapsamında köyün içerisinde fidan diktiler. Festivalin açılışında söz alan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, ilk kez gerçekleştirilen bu festivali düzenlemekten dolayı son derece mutlu olduğunu dile getirdi. Hazırlık çalışmalarında yer alan tüm mesai arkadaşlarına emeklerinden ötürü teşekkür eden Mutlu, "Onların emeği böyle bir güzel organizasyonun temelini oluşturdu. Bu etkinlikleri düzenlerken bizim hedefimiz yöresel etkinlikler yapmaktı. Ancak bunu yaparken de kültürlerin tanıtımını gerçekleştirmek ve yok olmaya yüz tutmuş kültürleri yaşatmaya yönelik bir irade de göstermekti. Çünkü Mersin Türkiye'nin küçücük bir prototipidir. Tüm farklılıkların bir arada zenginlik olarak görüleceği, özgürce yaşayabilecekleri bir yerdir. Ben bu köye ilk geldiğimde çok etkilendim. Böyle bir festivalin gerekli olduğunu hissettim. Biz farklı kültürlerin temsilcileri olarak her şeyden önemlisi kendi kültürümüzden, dilimizden geleneklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Farklılıklarımızla bu meydanda olduğu gibi bir medeniyet bahçesi haline geleceğiz. Bu bahçenin içerisinde kardeşçe bir arada yaşamayı biliyoruz. Bu küçücük güzel birliktelik, merkezi iktidara örnek olsun. Bundan sonra da Melemez Köyü halkı bunu geleneksel hale getirsin. Önümüzdeki yıl da elbirliğiyle festivalimizi yeniden düzenleyelim" şeklinde konuştu.

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk ise bu coğrafyanın tarihinin acı ve gözyaşı ile dolu olduğunu vurguladı. Toplumları farklı zamanlarda farklı acılara maruz kaldığını ifade eden Türk, "Ama hepimizin gözyaşı ortaktır. Şu anda festival havası nedeniyle renkli görüntülere sahne olan köyümüzün de kuruluş hikayesi aslında birçok acıyı içinde barındırıyor. Ben bizzat iki yaşlı amcadan buraya geliş hikayelerini dinledim. İki kafile olarak geldiklerini, bu kafilelerin yaşadığı zulmü ve çileyi ilk ağızdan öğrendim. Şimdi bu insanlarımızın kültürlerine sahip çıkması için gerekli politikaların hayata geçmesi gerekiyor. Çünkü bu kültürler bırakın bir ülkeyi, tüm dünyanın zenginliğidir. Yaşlıların dışında kalan insanların kendi dilini unutması çok acıdır. Dilini gelecek kuşaklara aktaran, yansıtanların dili ve kültürü hiçbir zaman ölmez" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yüksel Mutlu Fazıl Türk Akdeniz Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title