Haberler

Akdeniz Belediyesi Kadın Meclisi Toplandı

Akdeniz Belediyesi Kadın Meclisi, Kasım ayı birleşimini yaptı. Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu'nun başkanlık ettiği ve çeşitli konuların ele alındığı meclisin ana gündemi, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü' dolayısıyla yapılacak olan etkinlik takvimi oldu.

Akdeniz Belediye bünyesinde çalışan kadın personelin üyesi olduğu ve geçtiğimiz ekim ayında kuruluşu ilan edilen meclis, kadına yönelik çalışmaları güçlendirmeyi ve bu çalışmaların planlı-programlı biçimde yürütülmesini hedefliyor. Bu çerçevede 19 kişilik bir koordinasyon kurulunun yürütmesini gerçekleştirdiği Kadın Meclisi, kasım ayı gündemini görüşmek üzere toplandı. Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu'nun başkanlık ettiği mecliste, çeşitli gündem maddeleri ele alınırken, toplantının ana gündemini 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü ve sonrasında da '8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' çerçevesinde yapılacak olan eylem ve etkinlik takvimi oluşturdu.

Bir önceki toplantıya katılamayan kadınlara, Meclis Koordinasyon Yürütme Kurulunun seçildiğini hatırlatan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, mecliste tartışılan konuların, gelen önerilerin ve alınan kararların bu kurul tarafından değerlendirileceğini ve uygulama pratiğinin bulunup bulunmadığının değerlendireceğini ifade etti. Akdeniz Belediyesi olarak Kadın Meclisi projesini önemli bulduklarını vurgulayan Mutlu, "Her bir kadın çalışanımızın ayrı bir ideolojik düşüncesi ve yaklaşımı olabilir. Ama hepimizin kadın olmak ve bir biçimiyle şiddete uğramak gibi ortak bir noktamız var. Her birimiz yeryüzünde her an şiddeti yaşıyoruz ve karşı karşıya kalıyoruz. Bu noktada bizim algımızın de değişmesi gerekiyor. Şiddet, sadece erkeğin fiziksel şiddeti olarak kendini göstermiyor. Fiziksel şiddetin yanı sıra kadınlar psikolojik ve cinsel yönden de şiddete maruz kalıyor" dedi.

Mutlu, toplumsal yaşamda kadın örgütlenmelerinin önemli olduğunu, sendika ve sivil toplum örgütlenmeleri başta olmak üzere kamusal yaşamın her alanında kadınların örgütlü ve güçlü bir dayanışma sergilemesi gerektiğinin altını çizdi. Mutlu, kadının örgütlü olmaması ve buna karşı bir tavır geliştirmemesi durumunda şiddetin devam etmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, "Kadının örgütlü mücadelesi, onun özgürlük arayışıdır. Akdeniz Belediyesi'nin Kadın Meclisi, Mersin'de ilk, Türkiye'de de ilkler arasındadır. Bu açıdan meclisimizin hem kendi toplumumuzda hem de yakın çevremizde kadınların yaşadığı şiddetin önlenmesi yönünde

önemli çalışmalara imza atacağına inanıyorum. Örneğin Suriye'deki kadınlar neden mülteci durumuna düştü? Kadınlar ve çocuklar göçe zorlanırken neler yaşıyorlar? Bütün bu sorunları kentimizin her noktasında ve yaşamımızın her alanında konuşmalı ve tartışmalıyız. Yerel ve genel siyaset alanında, erkek egemen bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye'deki kamusal alanlar ve siyaset sahnesi, egemenliğini sürdürmeye çalışan, takım elbiseli, siyah rugan ayakkabılı, elindeki tespihi çeken ve bacaklarını olabildiğince açarak oturan erkeklerin kendini var ettiği yerler halindedir. Toplumsal cinsiyet normlarını kırmamız açısından cins bilincimizi oluşturmak son derece önemlidir" diye konuştu.

Meclis toplantısında en önemli gündem maddesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla yapılacak eylem ve etkinliklerin belirlenmesi oldu. Söz alan meclis üyeleri, bu konudaki görüş ve önerilerini paylaştılar. Alınan kararlara göre, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemine katıldıkları için haklarında dava açılan ve 25 Kasım duruşmaya katılacak olan kadınlara adliye önünde destek açıklaması yapılacak. Ayrıca meclis, kendi pankartıyla Özgür Çocuk Parkı'na yürüyecek. Mecliste görüşülen ve karara bağlanan diğer gündem maddelerine göre ise belediye personelinin çocukları için yapılan kreş talebi değerlendirilecek. Kadın çalışanların birlikte piknik, gezi gibi ortak etkinliklerle birlikte sosyal etkinliklere katılmaları için çalışmalar yapılacak. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yüksel Mutlu Akdeniz Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title