Haberler

Akdeniz Belediyesi, Halepçe Katliamını Unutmadı

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, 16 Mart 1988 tarihinde Irak’ın Halepçe kentinde meydana gelen ve 5 bin insanın ölümüne, binlerce insanın da yaralanmasına neden olan katliamın 28’inci yılında anma etkinliği düzenledi.

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, 16 Mart 1988 tarihinde Irak'ın Halepçe kentinde meydana gelen ve 5 bin insanın ölümüne, binlerce insanın da yaralanmasına neden olan katliamın 28'inci yılında anma etkinliği düzenledi.

Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çatısı altında çalışmalarını sürdüren Hadra Hamamı Kültür ve Sanat Evi, 16 Mart 1988 Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü nedeniyle bir anma etkinliği düzenledi. Belediye konferans salonunda düzenlenen etkinlikte, Hadra Hamamı Kültür ve Sanat Evi öğrenci, öğretmen ve yöneticileri, müzikli bir gösteri sunarken, şan eğitimi alan öğrenci ve öğretmenlerin yer aldığı müzikli mizansen gösteri "Kansız Ölüm", salonda bulunan herkesi duygulandırdı. "Kansız Ölüm" gösterisi, 16 Mart 1988'de Irak'taki BAAS rejimi tarafından zehirli gazlarla katledilen Halepçe halkına atfedildi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Halepçe'nin, Kürt halkının maruz kaldığı katliamlardan sadece biri olduğuna işaret etti. Mezopotamya coğrafyasının ağrılı, sancılı, acılı ve savaşlarla dolu bir tarihe sahip olduğunu vurgulayan Mutlu, "Halepçe de insanlık tarihine kara bir leke olarak düşen ve asla unutmayacağımız, unutturmayacağımız, 5 bin Kürdün zehirli gazlarla katledildiği bir katliamdı. Sömürgeci BAAS rejimi ve onun başında bulunan Saddam Hüseyin, Halepçe'de Kürtleri katletti. Bizim zihnimize de yavrusunun üstüne kapanmış bir annenin görüntüsüyle kazındı. ve o gün bugündür biz Halepçe katliamının yıl dönümünü acıyla ve üzüntüyle anıyoruz, anmaya da devam edeceğiz" dedi.

Bugün sadece egemenlerin değiştiğini, ancak mücadelenin değişmediğini belirten Mutlu, "İstiyoruz ki, yeni Halepçe'ler yaşanmasın, hiç kimsenin kanı akmasın ve herkes eşit, özgür, adil, birlikte ve kalıcı bir barışın tesis edilebileceği bir ortamda buluşsun. Bunu başarabilecek güç ve inanca sahibiz. Ortadoğu'da bunu yapacağımıza dair inancımız var" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Halepçe Katliamını konu alan Taha Karimi'nin yönettiği "1001 Elma" adlı belgesel filmin gösterimi yapıldı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yüksel Mutlu Akdeniz Mersin Irak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title