Haberler

Akdemir Ges, Yılda 1 Milyon 140 Bin Kw Saat Elektrik Üretecek

Türkiye’nin en büyük satış amaçlı lisanssız güneş enerjisi santrallerinden biri olan ve geçtiğimiz günlerde Ekinözü ilçesinde elektrik üretimine başlayan Akdemir Güneş Enerji Santrali’nin (GES) açılışı törenle yapıldı.

Türkiye'nin en büyük satış amaçlı lisanssız güneş enerjisi santrallerinden biri olan ve geçtiğimiz günlerde Ekinözü ilçesinde elektrik üretimine başlayan Akdemir Güneş Enerji Santrali'nin (GES) açılışı törenle yapıldı.

Açılış töreninde konuşan Akdemir Kömür Madencilik ve Enerji Tic. Ltd. Şti'nin yönetim kurulu başkanı Murtaza Temirci, Ekinözü'ne böyle bir yatırımı yapmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Memleketimize bacasız bir sanayi alanı kazandırdık" dedi.

Programın açılış konuşmasını yapan Temirci, "Hepinize teşekkür ederim. Ben bir Ekinözülü olarak doğduğum topraklara yatırım yapmaktan dolayı mutluyum. Ekinözü'ne bacasız bir sanayi yaptık. Güneşten, tabiatın kendi içerisinden enerji sağlayan bir sistem kurduk. Bu konuda daha önceki yıllarda da araştırma yapmıştım. Ama kısmet bugüneymiş. Yaklaşık 2-3 yıldır bu projeyi yurtdışından takip ediyorduk. Ancak Türkiye'deki prosedürler ve yasal çerçeveler zaman içerisinde tamamlandı. Lisanslı olarak düşünmüştük ama yerine getirilmesi gereken prosedürler daha ağır olduğu için lisanssıza başvurduk. GES'te kullanılan teknik malzemelerin tedariki ve diğer işlemler, montaj ve enerji üretimi yaklaşık 1 yıl sürdü. Şu anda bağlantı anlaşması kaldı. Onu da imzalayacağız. Herhangi bir sıkıntımız kalmadı. Artık devletimize, milletimize bacasız elektrik üreten bir sistem kazandırdık. Burada üretilen enerji büyük olasılıkla yine yakın bölgeye verilecek. O anda ihtiyaç yoksa daha geniş alanlara yayılacak. Ekinözü'nün elektrik ihtiyacının 4'te 1'ini karşılayacak potansiyelimiz var" bilgilerini aktardı.

Daha sonra mikrofona davet edilen Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen ise, "Özellikle Murtaza Bey'e Ekinözü'ne böyle bir tesis kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Umarım bu tesislerin devamı gelir. Diğer girişimcilere de örnek olması temennisinde bulunuyorum. Hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

Programın son olarak konuşan Ekinözü Kaymakamı Fatih Gül de, "Yapımı içinde bulunduğumuz yılın mart ayı içerisinde başlayan ve kısa sürede tamamlanan 18 dönüm arazi üzerine kurulan ve yaklaşık 1 milyon AVRO maliyetli bı tesisin yapımında ve düşünce aşamasında emeği geçen herkesi kutluyorum. Onlara can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Başta teknolojik gelişmeler olmak üzere enerji ihtiyacımızın her geçen gün arttığı günümüzde, değişik enerji kaynaklarının zararları da tartışılıyor. Böyle bir ortamda böylesine zararsız bir şekilde doğanın ve güneşin kullanılması ile elde edileceği bu tesisin başta ilçemize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Akdemir GES'in kurulumunu üstlenen SP Enerji firmasının sahibi Serdar Tabakoğlu ise, tesisteki 2 bin 904 panelin yılda 1 milyon 140 bin kw saat elektrik üretecek kapasiteye sahip olduğunu kaydetti. "Burada kurulumunu yaptığımız ve işletmeye aldığımız GES, Türkiye'nin üretime dayalı en büyük lisanssız GES'lerinden birisidir" diyen Tabakoğlu, "Akdemir GES'te her biri 250 Watt kapasitesi bulunan toplam 2 bin 904 panel yerleştirilmiştir. GES, tam kapasite ile çalıştığında yaklaşık 750 hanenin elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek ve 726 KWH kapasiteye sahiptir. Yıllık üretiminin 1 milyon 140 bin kilovat saat civarında olacağını hesapladık. Şuana kadar yaptığımız ölçümler de hesaplarımızın tutacağını gösteriyor. Yatırımın geri dönüş süresinin ise yaklaşık 6,5 yıl civarında olacağını hesaplamıştık. Öncelikle bölgeye ve Türkiye'ye örnek teşkil edece bir çalışma oldu" dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesildi ve açılış gerçekleştirildi. Açılışın ardından kurulumu üstlenen firmanın yetkilisi Serdar Tabakoğlu, Kaymakam Gül ve beraberindekilere santralin işleyişi hakkında bilgiler aktardı.

Santral sahasında düzenlenen açılış törenine Ekinözü Kaymakamı Fatih Gül, Belediye Başkanı Nursi Çeleğen ile birlikte çok sayıda davetli katıldı. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Nursi Çeleğen Fatih Gül Türkiye Ekinözü Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title