Haberler

Akdamar'da 4'üncü Ayin (2)

98 YIL SONRA İLK KEZ VAN GÖLÜ SUYU İLE

Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genelvekili Başepiskopos Aram Ateşyan başkanlığında yapılan ve yaklaşık 2 saat süren ayinin ardından, 98 yıl sonra ilk kez Akdamar Kilisesi'nde 6 kişi vaftiz edildi. Vaftiz öncesi Van Gölü'nden alınan suyun kutsanmasında sonra Ermenistan'dan gelen Tamara, Melisa, Kaç isimli bir aile ile Türkiye'deki Ermeni asıllı Van, Hripsime ve Şimovan isimli vatandaşlar vaftiz edildi. Tek tek bir leğene doldurulan suyla vaftiz edilen ve Ateşyan tarafından kutsanan Ermenilerin vaftizi ilgiyle izlendi. Daha sonra ayin töreni dışarda devam etti. Ateşyan ve beraberindeki din adamları daha sonra Akdamar Kilisesi önünde ayini dualarla tamamladı.

'BU BAYRAM SİYASİ, ASKERİ YADA MİLLİ BİR ZAFER DEĞİLDİR'

Ayinde konuşan Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genelvekili Başepiskopos Aram Ateşyan, ilk defa bir vaftiz yapıldığını söyledi. Dualara amin demek için geldiklerini belirten Ateşyan şöyle dedi:

"100 yıl sonra burada ilk kez vaftiz yaptık. Dedelerinin ve annelerinin Ermeni oluşundan onlar da özlerine dönmeye karar verdiler. Vaftiz olup Ermeni kilisesinin bir üyesi oldular. Ermenistan'dan 1 doktorumuz burada vaftiz olmak istedi. Biz de kırmadık. Ayrıca Ermenistan'dan gelen ve ismi Van olan bir ailemizin çocuğu vaftiz oldu. Van ismini atalarının anısına Vanlı kardeşlerine olan sevgisinden dolayı çocuğuna verdi. Bugün burada bu vaftizi gerçekleştirdik. Kutlamakta olduğumuz bu bayram asla ve kesinlikle siyasi, ekonomik, askeri ya da milli bir zafer değildir. Bu bir süre için kaybedilen kutsal ve dinsel değerin yeniden bulunması ve onun büyük bir anlam ifade etmesinin bir kez daha keşfetilmesidir. Burada Van Gölü'nün tarihi adasında kutladığımız kesinlikle budur."

PROTESTO EYLEMİ

Akdamar Adası'ndaki ayin sırasında, adanın karşısında Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyle Mücadele Derneği (ASİMDER) ile Hollanda-Azerbaycan Türkleri Kültür Derneği tarafından basın açıklaması yapıldı. Ellerinde Azerbaycan ve Türk Bayraklarıyla adanın karşısına gelen yaklaşık 150 kişi basın açıklaması yaptı. Burada konuşma yapan ASİMDER Genel Başkanı Göksel Gülbey, Akdamar Kilisesi'nin Hıristiyan Türklere ait olduğunu iddia etti. Gülbey şunları söyledi:

"Bu kiliseye Ermeniler sahip çıkıyor. Burası aslında Peçenek Türkleri, Hıristiyan Türkleri'ne aittir. Burası 1915 yılında Van katliamında Müslüman kadınları Ermenilerin getirip katledip ve tecavüzlere uğrattığı bu adanın adı 'iffet adası, tecavüz adası' diye geçmektedir tarihte. Bu adaya gelen Müslüman Van kadınları tecavüze uğramamak için kendilerini Van Gölü'ne atıp boğulmayı göze alıp namuslarını kurtarmışlardır."

Basın açıklamasının ardından açıklamaya katılan erkekler, namuslarını kurtarmak için kendilerini göle attıkları iddia edilen kadınlar için gıyabi cenaze namazı kaldı. Daha sonra da kadınlar ellerine aldıkları karanfilleri Van Gölü'ne bıraktı. Ayrıca Van isyanını başlatığı belirtilen Andranik Ozanyan'ın da fotoğrafları yakıldı. Kalabalık daha sonra sessizce dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdamar Kilisesi Ermenistan Van Gölü Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title