Haberler

Akaydın'dan Türel'e İhtarname

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Sayıştay'ın belirlediği 2 milyon 181 bin 156 liralık kamu zararının şu an sistemi kuran firmadan tahsilinin mümkün olduğunu belirterek, 'Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e ihtarname çektim. A-Kent firmasıyla sen de iki yıldır çalışıyorsun. Üstelik A-Kent firmasıyla tahkime gitmişsin, tahkime gittiğine göre sen bu belediyenin ve kamunun alacağını tahsil etmekle yükümlüsün" dedi.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Sayıştay'ın belirlediği 2 milyon 181 bin 156 liralık kamu zararının şu an sistemi kuran firmadan tahsilinin mümkün olduğunu belirterek, 'Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e ihtarname çektim. A-Kent firmasıyla sen de iki yıldır çalışıyorsun. Üstelik A-Kent firmasıyla tahkime gitmişsin, tahkime gittiğine göre sen bu belediyenin ve kamunun alacağını tahsil etmekle yükümlüsün" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Milletvekili Akaydın, Sayıştay'ın 2012 yılı denetimlerde toplu ulaşımda uygulanan akıllı kartla ücret toplama sistemi Halk Kart nedeniyle 2 milyon 181 bin 156 liralık kamu zararına neden olduğuna ilişkin karara, düzenlediği basın toplantısında tepki gösterdi. CHP il başkanlığında düzenlenen basın toplantısına, İl Başkanı Semih Esen, milletvekilleri Niyazi Nefi Kara, Devrim Kök ve CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Reşat Oktay da katıldı.

Bugün mali ve medyatik bir linçle karşı karşıya olduğunu savunan Akaydın, iddia edilen kamu zararının Halk Kart sisteminin mahkeme karıyla iptal edilmesinin ardından ilgili firmanın toplu ulaşım esnafıyla bireysel sözleşme imzalayarak çalışmaya devam ettiği dönemde ortaya çıktığını söyledi. Firmanın belediye ihalesine bağlı çalışırken toplu ulaşım cirosunun yüzde 2'sini Büyükşehir payı olarak yatırdığını, ancak sistemin iptalinin ardından Büyükşehir'in böyle bir payı olmasının mümkün olmayacağını savunan Akaydın, buna ilişkin 2011'de yapılan Sayıştay sorgulamasının hala temyizde devam ettiğini söyledi. Akaydın şunları söyledi:

'Ancak 2012 sorgusu tebligatını aldım gözüküyor, ona hiç itirazım yok. O kadar kalabalık bir evrak bütün içersinde alıyorsunuz ki sabah saat uyku sersemi. Ben o ilanı bulamıyorum bir türlü. 'Yani ilan bana verildi, verilmedi, kumpas var mı, yok mu' o konuda bir şey söyleyemem. Aldı gözüküyorum, onlar da 'Temyiz etmediğiniz için bunu ödemekle yükümlüsünüz' diyor. Bu çok büyük bir haksızlık çünkü firma ortada, belediyeyle çalışıyor. Ben bu parayı silah zoruyla tahsil edemem, ben firmaya belediye başkanıyken itirazda bulunmuşum. Ocak 2014'te Sayıştay bu konu üzerinde çok durduğu için geçmiş yıllara ait yüzde 2'lik payın ödenmesini mahkeme yoluyla talep ettim."

Tebligatta usulsüzlük olduğu iddiasıyla önceki gün yeniden temyiz işlemi başlattıklarını anlatan Akaydın, tebligatın avukatına yapılması gerektiğini savundu. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e de çarşamba günü ihtarname gönderdiğini belirten Akaydın, söz konusu kamu zararının kendisinden tahsil edilemeyeceğini belirterek, Türel'e yönelik şunları söyledi:

"A-Kent firmasıyla sen de iki yıldır çalışıyorsun. Üstelik A-Kent firmasıyla tahkime gitmişsin, tahkime gittiğine göre sen bu belediyenin ve kamunun alacağını tahsil etmekte yükümlüsün. Bakın buradan ilan ediyorum, eğer gerçekten A-Kent firmasından kamunun alacağı varsa, bu üç yıla yaydığınızda 8 milyonu geçiyor faizleri hariç. Bunu faizleriyle tahsil etme görevi ve sorumluluğu benden sonraki belediye başkanına aittir."

Akaydın, ayrıca Sayıştay'ın kamu zararının ödenmesi için 'müteselsil sorumlular' şeklinde hukuki bir kavram kullandığını, kendisini tanım içinde Büyükşehir Belediyesi'nin değerlendirdiğini iddia etti. Sayıştay kararının basında yer almasının ardından 2009 yılında belediye başkanı olurken verdiği mal bildiriminin de basında yer almasını eleştiren Akaydın, 'Mal bildirimi gizli kalması gereken evraklar içindedir. Ancak mahkeme kararıyla açılabilir. Şunu da ifade edeyim, zengin olmak ayıp değildir, zengin miyim değil miyim takdirinize bırakıyorum. Hepsi benim siyasi hayatım başlamadan önceki bildirimlerdir. Ayıp olan siyasete atıldıktan sonra zengin olmaktır" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Akaydın Menderes Türel Sayıştay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title