Haberler

Akaryakıt Ürünleri ve Yağlar'ın İthalinde Ödenecek Ötv'ye Karşılık Teminata Yönelik Usul ve Esaslar...

Maliye Bakanlığı, hafif yağlar ve müstahzarlar, akaryakıt ürünleri, solvent, benzen ve toluol gibi maddelerin yer aldığı I sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere alınması gereken teminatın türüne, tutarına ve çözümüne ilişkin usul ve esaslar belirledi.

Maliye Bakanlığı, hafif yağlar ve müstahzarlar, akaryakıt ürünleri, solvent, benzen ve toluol gibi maddelerin yer aldığı I sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere alınması gereken teminatın türüne, tutarına ve çözümüne ilişkin usul ve esaslar belirledi.

Maliye Bakanlığı'nın tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri No:1'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile I Sayılı Listedeki mallar için gümrükte alınacak teminata ilişkin işlemlerde değişikliğe gidildi. Tebliğ ile Özel Tüketim Vergisi Kanununun 16. maddesinin 4. fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetki uyarınca, Kanuna ekli I sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere alınması gereken teminatın türüne, tutarına ve çözümüne ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

-I SAYILI LİSTEDEKİ MALLAR İÇİN GÜMRÜKTE ALINACAK TEMİNAT-

Yetki uyarınca, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların ithalinde, bu mallar için yürürlükte olan ÖTV tutarı kadar Türk Lirası olarak nakit teminatın veya ÖTV için düzenlendiği belirtilmiş olan banka teminat mektubunun gümrük idaresine verilmesi, bu şekilde teminat verilmediği sürece gümrükleme işlemi yapılmaması uygun görüldü. Banka teminat mektuplarının I sayılı listenin hafif yağlar ve müstahzarlar, akaryakıt ürünleri gibi maddelerin yer aldığı A cetvelinde yer alan mallar için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adına, benzol, toluol (toluen) ve solvent gibi maddelerin yer aldığı B cetvelindeki mallar için mükellefin ÖTV yönünden bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğü adına düzenlenmiş olması zorunlu olacak. Ayrıca bu mektupların paraya çevrilmeleri konusunda hiç bir sınırlayıcı şart taşımamaları ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunuhükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar tarafından düzenlenmiş olması zorunlu olacak. Bununla birlikte B cetvelindeki mallar için düzenlenecek banka teminat mektuplarının bu "Kesin ve Süresiz Teminat Mektubu Örneği"ne uygun olarak düzenlenmiş olması gerekecek. I sayılı liste kapsamında yer alan malları ithal edenler her bir gümrük beyannamesi kapsamı ÖTV tutarı için münferit teminat verecekler. Bununla birlikte, I sayılı listenin A cetvelinde yer alan mallar ile yalnızca antrepo ve transit rejimleri kapsamındaki B cetvelinde yer alan malların ithali sırasında ÖTV tutarının tamamı için ilgili gümrük rejimi çerçevesinde teminat verilebilecek. İlgili gümrük rejimi çerçevesinde birden fazla ithalat işlemini kapsayacak şekilde teminat verilmesi halinde, tamamlanan her bir ithalat işlemi için alınan teminat tutarı yeni ithalat işleminde kullanılabilecek. Genel ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve sermayelerinin %51'i veya daha fazlası bunlara ait olan kuruluşlar ile özelleştirme kapsam ve programına alınmış olup hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan kuruluşlardan teminat aranmayacak.

-İTHAL EDİLEN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU EKİ I SAYILI LİSTEDEKİ MALLAR İLE TEMİNATA AİT BİLGİ FORMU-

I sayılı listenin A ve B cetvelindeki mallar ile teminat bilgileri için "İthal Edilen Özel Tüketim Vergisi Kanunu Eki I Sayılı Listedeki Mallar ile Teminata Ait Bilgi Formu"kullanılacak. İthal edilen petrol ürünleri ile teminata ait bilgi formu I sayılı listenin A ve B cetvelindeki mallar için gümrük idaresince ayrı ayrı oluşturulacak.

-BİLGİ FORMUNUN GÖNDERİLMESİ-

I sayılı listenin A cetvelinde yer alan mallar için gümrük idaresince oluşturulan bilgi formu, ithalat işlemi tamamlanmadan elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sistemine aktarılacak. Gönderilen bu formda değişiklik olması durumunda değişiklikleri içeren yeni bilgi formu da ayrıca GİB sistemine aktarılacak.

-I SAYILI LİSTEDEKİ MALLAR İÇİN ALINAN TEMİNATIN ÇÖZÜMÜ İŞLEMLERİ-

Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki I sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere alınan teminatın çözümü işlemleri aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde yerine getirilecek.

-A CETVELİNDEKİ MALLAR İÇİN ALINAN TEMİNATIN ÇÖZÜMÜ İŞLEMLERİ-

I sayılı listenin A cetvelindeki mallar için alınan teminatın çözümü işlemlerinde mükellefin talebi üzerine oluşturulan ve bu Tebliğ ekinde yer alan "İthal Edilen Özel Tüketim Vergisi Kanunu Eki I SayılıListenin A Cetvelindeki Malların Tesliminde Beyan Edilen ÖTV'ye Ait Bilgi Formu" kullanılacak. İthal edilen malların Özel Tüketim Vergisi Kanunu'ndaki istisna hükümleri kapsamında teslim edilmesi ve söz konusu teslimlerin bu Tebliğin ilgili bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde beyan edilmesi üzerine, vergi dairesince elektronik ortamda oluşturulan bilgi formu ilgili gümrük idaresine gönderilecek ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecek. İthal edilen malların Özel Tüketim Vergisi Kanunu uyarınca ihraç kaydıyla tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerinde, tecil edilen verginin terkin edilmesi üzerine, vergi dairesince elektronik ortamda oluşturulan bilgi formu ilgili gümrük idaresine gönderilecek ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecek.

İthal edilen malların Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında teslim edilmesi halinde, bu teslimlerin 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde beyan edilmesi üzerine dağıtıcılar, her ayın ilk on beş günlük birinci ve kalan günlerinden oluşan ikinci vergilendirme dönemleri kapsamında yapmış oldukları teslimler için en az bu dönemlerin her birini kapsayacak şekilde, ÖTV yönünden bağlıoldukları vergi dairesi müdürlüğüne verecekleri bir dilekçe ile ithalde alınan teminatın çözümü talebinde bulunabilecekler. Bu dilekçe ile birlikte Gelir İdaresi Başkanlığının "www.gib.gov.tr" adresinde hizmet veren internet vergi dairesi üzerinden, deniz yakıtı kullanıcılarına düzenlenen ve tahsil edilmeyen ÖTV tutarlarını gösteren faturaların bilgilerini içeren tablonun doldurularak gönderilmesi gerekecek. İlgili vergi dairesince talep edilmesi halinde söz konusu faturaların onaylı örneklerinin ibrazı zorunlu olacak.

-YAPILACAK İŞLEMLER-

İlgili vergi dairelerince, ithalde alınan teminatın çözümü talepleri ile ilgili olarak şu işlemler yapılacak:

" Talep dilekçesi ve ekleri incelenerek muhteviyat eksikliklerinin bulunup bulunmadığı tespit edilecek ve eksiklik bulunması halinde eksikliklerin giderilmesi için dağıtıcıya yazı gönderilecek. Muhteviyat eksikliği bulunmaması halinde söz konusu bilgiler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının "ÖTV'siz Yakıt Bilgi Sistemindeki (ÖTVBS)" bilgiler ile karşılaştırılmak suretiyle teyit edilecek. Dağıtıcılar tarafından vergi dairesine gönderilen bilgiler ile ÖTVBS'de yer alan bilgilerin farklı olması halinde, Tebliğ tarihinden itibaren otuz günlük süre verilmek suretiyle dağıtıcılardan yazılı izahat istenecek. Bu süre içerisinde izahat verilmemesi ya da verilen izahatın vergi dairesince uygun bulunmaması halinde, teminat çözümü talepleri vergi incelemesine sevk edilerek inceleme sonucuna göre işlem yapılacak.

Dağıtıcılar tarafından vergi dairesine gönderilen bilgiler ile ÖTVBS'de yer alan bilgilerin teyidi üzerine,çözümü talep edilen teminat tutarının ve deniz yakıtı teslim edilen kullanıcıların yüzde 5'ine kadarlık kısmına, kullanıcıların bağlı oldukları vergi dairelerince yoklama yapılması veya yaptırılması sağlanacaktır. Bu yoklamalar için seçilecek kullanıcılar örnekleme yöntemiyle tespit edilecek. Yoklamalarda, deniz aracına bizzat gidilmek suretiyle; deniz aracı, kullanıcısı, kullanıcının mükellefiyet bilgileri, yakıt alım defterinde yer alan teslim bilgileri ve jurnal defteri/gemi hareket kayıt jurnalinde yer alan bilgiler ayrıntılı olarak tespit edilecek. Bu yoklamaların, yoklama talebinin alındığı tarihten itibaren on beş gün içinde yapılarak aynı süre içerisinde dağıtıcıların vergi dairesine gönderilmesi gerekecek. Dağıtıcının vergi dairesi, bu yoklamalardaki tespitler ile kendisinde bulunan bilgileri karşılaştırmak suretiyle teyit işlemini gerçekleştirecek.

Yoklamalar sonucunda yakıt alım defterinde yer alan teslim bilgileri ile vergi dairesinin kendisinde bulunan bilgilerin uyuşmaması veya dağıtıcılarca 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği'nde belirlenen usul veya esaslara uyulmadığının tespiti halinde, ilgili dilekçeye konu teminat çözümü taleplerinin tamamı vergi incelemesine sevk edilerek inceleme sonucuna göre işlem yapılacak. Diğer taraftan yoklamalar sonucunda sadece deniz yakıtı kullanıcılarınca 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde belirlenen usul veya esaslara uyulmadığının tespiti söz konusu ise yalnızca bu kullanıcılara yapılan teslimlere ilişkin teminatın çözümü talepleri vergi incelemesine sevk edilerek inceleme sonucuna göre işlem yapılacak.

İthal edilen malların, vergiye tabi başka bir malın imalinde kullanılması halinde, bu işlemde Özel Tüketim Vergisi Kanunu uyarınca ÖTV uygulanmayacak. İthal edilen malların sayılan bu teslimlerin dışında yapılacak yurtiçi teslimlerinde; bu teslimlerle ilgili hesaplanan ÖTV'nin beyanı ve ödenmesi üzerine, vergi dairesince, elektronik ortamda oluşturulan bilgi formu ilgili gümrük idaresine gönderilecek ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecek

-B CETVELİNDEKİ MALLAR İÇİN ALINAN TEMİNATIN ÇÖZÜMÜ İŞLEMLERİ-

Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki I sayılı listenin B cetvelindeki mallar için alınan teminatın çözümü işlemleri ilgili vergi dairelerince aşağıda yer alan açıklamalar çerçevesinde yerine getirilecek. İthal edilen malların Özel Tüketim Vergisi Kanunundaki istisna hükümleri kapsamında teslim edilmesi ve söz konusu teslimlerin bu Tebliğin ilgili bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde beyan edilmesi üzerine, vergi dairesince GİB sistemi kullanılmak suretiyle beyana konu teslim miktarına isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecek. İthal edilen malların Özel Tüketim Vergisi Kanununun 8/2 nci maddesi uyarınca ihraç kaydıyla tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerinde, tecil edilen verginin terkin edilmesi üzerine, vergi dairesince GİB sistemi kullanılmak suretiyle teminatın çözümü işlemi yapılacak.

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların ithalinde, teminatın alımı ve çözümüne yönelik bu Tebliğdeki değişiklikler uyarınca elektronik ortamda düzenlenmesi gereken İthal Edilen Petrol Ürünleri ve Teminata Ait Bilgi Formu ile İthal Edilen Petrol Ürünlerinin Tesliminde Beyan edilen ÖTV'ye Ait Bilgi Formu1 Nisan 2014 tarihine kadar ilgili müdürlüklerce onaylanmak suretiyle kâğıt ortamında gönderilecek. Bu Tebliğin yayım tarihinden önce gümrük idaresince düzenlenmiş bilgi formlarına karşılık vergi dairelerince düzenlenecek bilgi formları için bu Tebliğden önceki düzenlemeler çerçevesinde işlem yapılacak.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Maliye Bakanlığı Ötv Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title