Haberler

Akademisyenlerin "Terör Örgütü Propagandası" Davası - Yüksekdağ

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın konuşması Akademisyenlerin "terör örgütü propagandası" davası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanan 4 akademisyenin 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı -Duruşmayı, yabancı ülkelerin temsilcileri de izledi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanan 4 akademisyenin yargılanmasına başlandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın konuşması

Akademisyenlerin "terör örgütü propagandası" davası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanan 4 akademisyenin 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı

-Duruşmayı, yabancı ülkelerin temsilcileri de izledi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanan 4 akademisyenin yargılanmasına başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Muzaffer Kaya, Esra Mungan Gürsoy, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı ile avukatları katıldı.

Duruşmayı, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Enis Berberoğlu, Gamze Akkuş İlgezdi, Selina Doğan ve Mahmut Tanal, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Milletvekilleri Pervin Bulan ve Garo Paylan, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül de izledi.

Ayrıca, İsveç İstanbul Başkonsolosu Jens Odlander, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Petr Mares, Almanya'nın Ankara'daki Maslahatgüzarı Robert Dölger'in yanı sınar bazı ülkelerden konsolosluk düzeyinde temsilciler ile Avrupa'dan iki milletvekili de duruşmayı takip etti.

Duruşma, kimlik tespiti, sanıkların avukatlarının usule ilişkin talepleri ve sanıkların ifadeleriyle devam ediyor.

Adliye önünde eylem

Bu arada, akademisyenlere destek için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan grup, Ferhat Tunç ve CHP Hatay Milletvekili ve Grup Yorum eski solisti Hilmi Yarayıcı'nın şarkılarıyla halay çekti, horon tepti.

Gruptakiler, akademisyenlerin resmi ve "barış talebinde ısrarcıyız, bu suça ortak olmayacağız" ibaresi bulunan pankart ve çeşitli dövizler taşıdı.

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin Ergenekon davasına ilişkin kararını hatırlatarak, "Türkiye'deki yargı mekanizmasında böyle gelişmeler yaşanırken, darbeci olduğu iddia edilen ve çeşitli insanlık suçlarında, kirli süreçlerde sorumluluğu olan insanlar beraate giden süreçle haklarında bir yargı kararı veriliyorsa Türkiye'de akademisyenlerin ve gazetecilerin yargılanması zuldür. Bu büyük çelişkinin yargı mekanizması tarafından ortadan kaldırılması gerekir." dedi.

Tutuklu akademisyenlerin serbest bırakılmasını isteyen Yüksekdağ, bir soru üzerine Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılanmasının tek nedeninin haberi yazmak ve topluma ulaştırmak olduğunu öne sürdü.

Burada ayrıca grup adına yapılan açıklamada da akademisyenlerin serbest bırakılması talep edildi. Avrupa Parlamentosu Yeşiller Partisi Milletvekili Ska Keller, İngiltere'den gelen avukat ve gözlemci Margret Owen, Avrupa Irkçılığa Karşı Hareket üyesi Benjamin Abtan ve Brüksel Özgür Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aude Merlin de aynı talepte bulunduklarını dile getirdi.

Basın açıklamasına KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da katıldı.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından, bazı akademisyenlerin hazırladıkları ve imzaladıkları bildiriye ilişkin 4 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan 12 sayfalık iddianamede, akademisyenler Muzaffer Kaya, Esra Mungan Gürsoy, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı şüpheli sıfatıyla yer aldı.

İddianamede, 11 Ocak 2016'da şüphelilerin de içinde bulunduğu bin 128 kişi tarafından, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı "PKK/KCK terör örgütüne destek bildirisi" yayınlandığı ve terör örgütünün alenen propagandasının yapıldığı bilgisine yer verildi.

Şüpheliler hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 7,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Muzaffer Kaya Meral Camcı Can Dündar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title