Haberler

AK Partililerin Yüzde 39'u 'Yolsuzluk Arttı' Dedi

Güncelleme:

Toplumsal Eğilimler Anketi'nden çarpıcı sonuçlar çıktı. Vatandaşların yüzde 66,3'ü 'yolsuzluk son yıllarda arttı' diyor, AK Partililerin yüzde 38,54'i de bu görüşte.

Global Politika ve Strateji Merkezi'nin Türkiye Toplumsal Eğilimler Anketi'nden çarpıcı verilere ulaşıldı. Katılımcıların yüzde 66,3'ü yolsuzluğun, yüzde 78,1'i suç oranının, yüzde 54,7'si terörün son yıllarda arttığını savunuyor.

AK Parti'ye oy vereceğini ifade eden katılımcıların da yüzde 38,54'ü "Yolsuzluk arttı" derken bu seçmenin yüzde 62,94'ü de suç oranlarının arttığını düşünüyor. 20 Ocak-7 Şubat 2015 arasında 26 ilde 2 bin 209 katılımcı ile yüz yüze görüşüldü.

ÇOĞUNLUK 25-34 YAŞ

Katılımcıların yüzde 52'sini erkek, yüzde 48'ini kadınlar oluşturdu. 18 ile 84 yaş arasında değişen katılımcıların çoğunluğunu 25-34 yaş grubundakiler oluşturdu.

Katılımcıların yüzde 35'i lise, yüzde 30,3'ü ilkokul, yüzde 20,7'si üniversite ve yüzde 1,2'si yüksek lisans mezunu. Soruları yanıtlayanların yüzde 26'sı kendisine muhafazakâr diyor. Kendisini milliyetçi görenler yüzde 26,6, Atatürkçü diyenler yüzde 26.

AK PARTİLİLER: YOLSUZLUK VAR

Türkiye'de son zamanlarda yolsuzluğun arttığını düşünen katılımcıların oranı yüzde 66,3. CHP'yi tercih edenlerin yüzde 89,42'si, MHP'lilerin yüzde 81,22'si, HDP seçmenin yüzde 92,95'i son zamanlarda Türkiye'de yolsuzluğun arttığı görüşünde. AK Parti'ye oy vereceğini ifade eden katılımcıların ise yüzde 38,54'ü "Yolsuzluk arttı" diyor.

CEMAATLERE KAYGI YOK

Toplam 21 farklı başlıkta ele alınan konular içerisinde 10 üzerinden ortalama 8,4'lük değerle en çok uyuşturucudan kaygı duyuluyor. Uyuşturucuyu ortalama 8,1 ile terör eylemleri ve 8,0 ile PKK takip ediyor. Dördüncü sırada ise 7,9 olan aynı değerle yolsuzluk, IŞİD, işsizliğin artması ve kadına yönelik şiddet yer alıyor. Dini cemaatlere kaygı 6,2'lik değerle 20. sırada yer aldı.

EN GÜVENİLİR KURUM ORDU

Kurumlara güven düzeyinde jandarma yüzde 83,3'lük oranla en güvenilir kurum olarak ifade edildi. Sıralamayı yüzde 81,8 ile ordu, yüzde 67,9 ile polis, yüzde 55,4 ile Cumhurbaşkanı, yüzde 53,5 ile TBMM, yüzde 52,9 ile hükümet, yüzde 45,9 ile yargı ve yüzde 27,8 ile medya izledi.

HALKIN YARISI BORÇLU

Ankete katılanların yüzde 54,4'ü borçlu çıktı. Yüzde 47,8'i de borçlarının 2 yıldan önce bitmeyeceğini ifade etti. Katılımcıların yaklaşık yüzde 60'ı Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor. Seçmen dağılımına göre AB üyeliğini destekleme oranları ise şöyle: AKP:58,58, CHP:63,40, MHP:52,83, HDP:73,7, SP:41,67 ve BBP:44,44.

IŞİD ENDİŞESİ

Ankete katılanların yüzde 89,7'si IŞİD'i 'terör örgütü' olarak tanımlıyor. Yüzde 54'ü IŞİD'ın Türkiye'yi hedef alan şiddet eylemi yapabileceğine inanıyor.

Ankete katılanların yüzde 64'ü, Türk askerinin IŞİD'e karşı karadan sınır ötesi operasyonlarda yer almasını istemiyor. Her 4 kişiden 3'ü Türkiye'nin Esed rejimine yönelik askeri operasyona sıcak bakmıyor.

UYUŞTURUCU ALARM VERİYOR

Katılımcılar 'En çok neden kaygı duyuyorsunuz' sorusuna yüzde 87,4 ile 'Uyuşturucu kullanımının artması' cevabını verdi. Bu oranın değişmediğini ifade edenlerle birlikte değerlendirildiğinde katılımcıların yüzde 96,4'ü uyuşturucu kullanımının aynı kaldığını veya artış eğiliminde olduğunu düşünüyor.

YÜZDE 61,8 PKK GÜÇLENDİ

Çözüm süreci için katılımcıların yüzde 36'sı 'Milli birlik ve kardeşlik projesidir' derken yüzde 64'lük kesim bu cevabı onaylamadı.

TERÖR YÜKSELİŞTE

"Terör sorununu bitirecektir" diyenlerin oranın yüzde 27'de kalması dikkat çekti. Ankete katılanların yüzde 61,8'i çözüm sürecinde PKK'nın güçlendiğini düşünüyor. Tüm bölgeler PKK'nın çözüm sürecinde güçlendiği konusunda hemfikirken Güneydoğu Anadolu'da bu oran yüzde 48,8 oldu. Katılımcıların yüzde 54,7'si son zamanlarda terör olaylarının arttığını söylüyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 23,7'si son dönemde terör olaylarının azaldığını kaydediyor.

SEÇMEN FARKI

CHP, MHP ve HDP'yi destekleyen katılımcılar yüzde 57,69 ile yüzde 74,54 arasında değişen bir oranda Türkiye'de son zamanlarda terör olaylarının artığını düşünürken, AK Parti seçmeninde bu oran yüzde 38'lerde seyrediyor. SP ve BBP seçmenlerinin de sırasıyla yüzde 41,67'si ve yüzde 44,44'ü şeklinde izliyor. (Kaynak: Bugün)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ak Parti Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (392)

mhp:

hem yolsuzluk var diyorlar hemde oy veriyorlar bu partiye bence yolsuzluk tavan yaptı

87
15
yanıtYanıtla
Alperen TÜRKOĞLUTÜRKmobilWeb@haberler.com:

Kendini TÜRK Gören kendini TÜRK Hisseden herkesin partisi mhp dir.Nasıl kürdün partisi bdp ise.Ampül patladı bidahada kolay yanmaz.MHP Tek başına ikdidar olacak Türkiye bölücü vatan hainlerinden kurtulacak.

32
65
yanıtYanıtla
asrmobilWeb@haberler.com:

Halkın yüzde yüzü yolsuzlugun arttıgnı söylüyor yalakalar ve koyunlar hariç

81
5
yanıtYanıtla
muharrem:

bu anketçiler chp ve hdpyle işçilik yapıyo akpnin oy oranı yüzde 48 ile 54 arası çatlayın lan bölücüler

17
66
yanıtYanıtla
a a:

''''ÇALIYOR AMA İŞ YAPIYOR'''' dönemini kapatıyoruz. ÇALMADAN, millete hizmet diyoruz. YOLSUZ(luk)LARI, KARANLIĞA GÖMÜYORUZ. 7 haziranda MHP diyoruz, MHP''''yi seçiyoruz.

58
16
yanıtYanıtla
MuradMobil-IOS:

Türk'üm oyum HDP ye

26
44
yanıtYanıtla
Osmanli Mobil-IOS:

Bende turkum 55 oyum AKPye

9
58
yanıtYanıtla
türkoğlu:

3 dönem ak partiye verdim bin pişmanım oyum hdp ye

29
33
yanıtYanıtla
BU YÜZDEN:

Oylar HDP ye

29
30
yanıtYanıtla
ABIZER:

demeki daha ak koyunlarin hepsi tapeleri izlememis izlesede inanmamistir cahiligin verdigi delaletler

46
13
yanıtYanıtla
Tüm 392 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title