Haberler

AK Partili İçten: Asıl Engellilik Kalbi Engelliliktir

Güncelleme:

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, 3 Aralık Engelliler Günü'nü kutladı.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, 3 Aralık Engelliler Günü'ne özel açıklamalarda bulundu.

Engelli insanların her zaman gönüllerde olduğunu belirten Ak Partili İçten, partilerinini şimdiye kadar engellilerin yanında olduğunu ve bundan sonra da yanında duracağını ifade ederek, "Çünkü bu insani bir görevdir. Unutmayalım ki toplumsal yaşamda onurlu bir birey olarak yer almak herkes gibi engelli vatandaşlar içinde en temel hakkı. İnanç ve kültürümüz de bizlere bunu bu şekilde öğretmiştir. Onun için engelli vatandaşlarımıza ikinci sınıf insan muamelesi yapmak bizim değerlerimize örtüşmemektedir. Evet, hepimiz engelli olabiliriz ve hepimiz birer engelli adayıyız." diye konuştu.

"DOĞAL YAŞAMIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİNİ AK KADROLAR KALDIRDI"

AK Parti olarak hükumete geldikleri günden bu yana sosyal devletin gereklerini yerine getirdiklerini vurgulayan İçten, AK kadrolar için engelin olmadığını, doğal yaşamın içinde tehdit olan her şeyi AK kadroların kaldırdığını bildirdi. AK Parti olarak engel tanımadıklarını kaydeden İçten, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle engelli vatandaşlarımızla ilgili olarak hemen hemen her alanda değişiklikler yaptık. Engelli insanlarımızın çalışma hayatı, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince yararlanmaları, onların topluma kazandırılmaları, katılımcı ve üreten insanlar haline getirilmeleri hükümetimizin en önemli hedeflerinden biri oldu. Bu kapsamda 2005 yılında Engelliler Kanunu çıkarıldı ve ilk kez engellilerle ilgili yasal bir çerçeve oluşturuldu. 2010 yılında engellilere pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldık. 2013 yılında yasal bir değişiklikle onur kırıcı ifadeleri, özürlü, sakat, çürük gibi ifadeleri tümüyle kaldırdık. Sadece engelli ibaresini koyduk. Fakat bu kardeşlerimizin engelleri aşabilmesi için de her zaman yanlarında olduk.

Yapılanları sıraladığımızda görüyoruz ki engelli vatandaşlarımız için adeta bir devrim gerçekleştirmişiz. Bakıldığında; 65 yaş üstündekilere çalışmayacak durumda olan ve iş bulamayan engellilerin aylıklarına yüzde 200 ile yüzde 300 oranında zam yaptık. Engelli maaşlarını, her ikisi de engelli eşlerin her birine ve 18 yaşın altındaki engellerinin ailelerini da kapsayacak şekilde genişlettik. Ve sadece Türkiye'de değil, dünyada örnek teşkil edecek bir devrim mahiyetinde bir adım attık; 2007 yılında evde bakım aylığı uygulamasıyla aileler engellilerine sahip çıktı ve engellerinin evde bakım hizmetlerini karşıladık. Evde bakım için ayrılan bütçeyi son 6 yıl içinde 83 kat artırdık."

ÜCRETSİZ TOPLUM HİZMETİ MÜJDESİ

İçten, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütçe konusunda belki hemen hemen her alanda sınırlamaya gidebiliriz ama Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun da dediği gibi 'gönlü gani bir milletin devletidir bu devlet'. Dikkat edin sadece evde bakım hizmet bedeli olarak, 10 aylık dönemde bu yıl 450 bin engelli vatandaşımız için 3.3 milyar Türk Lirası, eski ifadeyle 3.3 katrilyon Türk Lirası ödeme yaptık. Şehir içi toplu taşıma araçlarının, kamu binalarının, kamuya açık alanların engellilere erişimini sağlayacak yasal tedbirler alındı. Yine Başbakanımız bir müjde verdi ve inşallah en kısa zamanda engellilerimiz için ücretsiz toplum hizmeti için de gerekli kararı alacağız. Böylece bütün engelliler için ücretsiz toplu taşıma hizmeti sağlanmış olacak"

Engelli istihdamı konusunda da engellileri yalnız bırakmadıklarının altını çizen AK Parti'li İçten, "Onların kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için, kendilerini ötekileştirilmiş hissetmemeleri için ciddi çalışmalar yapıldı. Engelliler için bir AK Parti'den öncesi bir de AK Parti'den sonrası vardı. Engellilerimiz için gerekli yasal değişiklikleri yaptık ve ilk defa engelliler için geçerli kamu personeli seçme sınavı, EKPSS'yi gerçekleştirdik. Baktığınızda 2002 yılında bütün kamuda 5 bin 777 engelli vardı, şimdi 34 bin 88 engelli memur kadrolu olarak çalışmaktadır." şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Diyarbakır Cuma İçten Ak Parti Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Meteoroloji'den toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 24 Nisan yağmur var mı, hava nasıl olacak? 21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title