Haberler

Ak Partili Çelik: Hayati Yazıcı'ya Şaşırdım

Güncelleme:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti sözcüsü Hüseyin Çelik, 61. Hükümetin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın kabine dışı kalmasına şaşırdığını belirtti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti sözcüsü Hüseyin Çelik, 61. Hükümetin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın kabine dışı kalmasına şaşırdığını belirterek, "burukluğunu" ifade etti.

NTV yayında soruları yanıtlayan Çelik, Başbakan Vekili Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yeni Bakanlar Kurulu'nu değerlendirirken, "Buna yeni bir kabine demek pek doğru olmayabilir. Bu yenilenmiş bir kabinedir. Yenilenmiş bir hükümet demek daha doğru" ifadelerini kullandı.

Çelik, 61. Hükümetin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın kabine dışı kalmasına ise şaşırdığını ifade etti. Çelik, "Gelenlerden şaşırtan ve ya sürpriz olan bir isim olmadı. Ama ben Sayın Hayati Yazıcı'nın kabine dışı kalmasına doğrusunu isterseniz şaşırdığımı ifade etmek isterim. Tabi hangi değerlendirmelerle, hangi mülahazalarla listeyi onaylayan Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir karar verdiler, ben bilmiyorum iç yüzünü ama Sayın Hayati Yazıcı partide çok büyük hizmetleri olan bir arkadaşımız, işini çok ciddiye alan ve gümrükleri zapturapta alan bir insan. Ticaret erbabına çok yakın duran bir insan, pratik çözümleri olan bir insandı. Dolayısıyla Sayın Hayati Yazıcı'nın kabine dışı kalmasına şaşırdığımı söyleyebilirim" diye konuştu.

-"SADECE BABACAN KALDI"-

Çelik, kabine dışı kalan bir diğer isim Beşir Atalay'la ilgili de "Beşir Atalay hocamız, biz genellikle "Sayın Bakan'dan ziyade "hocam' deriz. AK Parti'nin ağabeylerinden birisidir. Beşir Bey soğukkanlılığıyla, "abi' pozisyonuyla partide önemli hizmetleri olan biriydi. Beşir hoca 58. hükümetten beri hiç değişmeyen Bakanlardan birisiydi, Sayın Ali Babacan ile birlikte. Şu anda sadece Babacan kaldı" dedi.

"Eğer eski başlayanların hepsi değişiyorsa Ali Bacan da değişebilirdi" şeklinde bir sorunun akıllara gelebileceğini de ifade eden Çelik şöyle devam etti:

"Sayın Babacan Bakan olduğu zaman 33 yaşındaydı, daha genç bir arkadaşımız. Sayın Babacan hem iç, hem dış piyasaların, ekonomik istikrarın sembol ismi olarak kabul ettiği bir şahsiyet. Elbette ekonomi gemisinin süvari kaptanı Sayın Başbakandı. Ama hiç şüphe yok ki ekonominin çarkçı başı, dümenci başı Ali Babacan'dı. Babacan asla popülizme prim vermeyen ve mali disiplini çok önemseyen bir arkadaşımızdır."

-"BEŞİR ATALAY'IN TECRÜBELERİNDEN YARARLANILACAKTIR"-

Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de değişmediğinin anımsatılması üzerine, "Ekonomi yönetimi değişmedi. Bu da zaten bekleniyordu. Ama Beşir hocamız da 13 yıldan beri, hiç değişmeden Bakanlık yapan arkadaşlarımızdan birisiydi. Bundan sonrada ben partinin, Beşir hocanın Bakan olmasa da ilmi birikiminden, kişiliğinden, onun tecrübelerinden en üst düzeyde yararlanacağına inanıyorum" diye konuştu. "Bu Genel merkezde olabilir mi?" sorusu üzerine de Çelik, "Ona yeni Başbakan karar verecek tabi. İlle de birinin partide hizmet edebilmesi için, belli komisyonlarda yer alması için, belli danışma gruplarında yer alması, fikrinden tecrübesinden yararlanılması için genel başkan yardımcısı veya bakan olması gerekmiyor" dedi.

-"İNSANLAR "BUNU BANA VERİN' DERLERSE BU ÇOK İTİCİ GELİR"-

61. Hükümetin Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'in kabine dışında kalması konusunda da Çelik, İşler'in siyasette henüz birinci dönemi olduğunu ifade ederek, Başbakanlığı döneminde Erdoğan'ın ekibinde çalışan isimlerden olduğunu belirtti. Çelik, "Böyle bir göreve getirildi ama tabi takdir görevi verendedir. Ben siyasi hayatım boyunca şunu gördüm, insanlar eğer bir şeyin peşinden koşarlarsa, "bunu bana verin' derlerse bu çok itici gelir. Ben bugüne kadar Hüseyin Çelik olarak hiçbir göreve talip olmadım. Bunu da küçüklük olarak addederim. Neticede eğer birisinde bir cevher varsa sizin üstünüz olan insan tarafından bunun takdir edilmesi gerekiyor. Emrullah bey siyasette daha uzun yılları olan bir arkadaşımız" değerlendirmesinde bulundu.

-"YALÇIN BEY MESELELERİN ORTASINDA OLAN ARKADAŞLARDAN BİRİSİDİR"-

Çelik, Atalay'ın yerine Yalçın Akdoğan'ın Başbakan Yardımcılığına getirilmesiyle ilgili de konuştu. Çelik, şöyle devam etti:

"Sayın Yalçın Akdoğan bir akademisyen aynı zamanda, Kürt meselesinin arka planını bilen arkadaşlarından birisi. Zaten çözüm sürecinde de Yalçın Bey meselelerin ortasında olan arkadaşlardan birisidir. Ben Yalçın Bey'in meseleye kesinlikle derinlemesine vakıf olduğuna inanıyorum. İşin hem teorik tarafını bilen, hem de bugüne kadar başından pratik tarafını mutlak suretle her kademesinde bulunan, milletvekili olmadan önce de bu işlerin içerinde olan bir arkadaşımız olduğu için

Yalçın Bey, Başbakanın sürekli yanında olması hasebiyle Suriye, Irak meselelerine de yakından vakıf. Türkiye'de son dönemde AFAD'ın en önemli hizmet alanı Suriyeli mülteciler meselesidir. O da Beşir hocaya bağlıydı. Muhtemelen Yalçın Bey bu görevleri de üstlenir."

Çelik, Emrullah İşler'in daha önce üstlendiği konuları da büyük ihtimalle kabineye yeni giren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yürüteceğini belirtti.

-"ÇAVUŞOĞLU'NU BEN SİYASETE KAZANDIRDIM"-

Çelik yeni Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'nu ise kendisinin siyasete kazandırdığını söylerken, "Kamuoyuna ilk defa bunu söyleyeceğim, Sayın Mevlut Çavuşoğlu benim siyasete kazandırdığım arkadaşlardan birisidir. 1999'da ilk milletvekili olduğumda, Mevlüt Bey o zaman genç bir ekibin kuruduğu bir sivil toplum örgütünün içindeydi. Benimle de yakın temasları olan bir sivil toplum örgütüydü. Ben orada Mevlüt Bey'i tanıdım ve istikbal vadeden bir arkadaş olduğuna o zaman kanaat getirmiştim. Sonra AK Parti'yi kurduğumuzda, Sayın Başbakana Mevlüt Bey'i kurucu yapması için ben önerdim ve CV'sini Sayın Başbakana arz ettim. O da seve seve Mevlüt Bey'i kurucular kurulu arasına aldı, daha milletvekili adayı oldu" diye konuştu.

Çavuşoğlu'nun hem Antalya Milletvekili olarak, hem daha sonra üstlendiği görevler itibariyle işinin hakkını veren biri olduğunu belirten Çelik, Avrupa Konseyi gibi 47 ülkenin üye olduğu bir parlamentoda iki dönem başkanlık yaptığını anımsattı. Çelik, "Dışişleri bakanı olması bence çok isabetlidir" yorumunu yaptı.

-"HAKAN FİDAN'IN MİT'İN BAŞINDA OLMASI ÇOK ÖNEMLİ"-

Çelik, yeni kabinede Dışişleri Bakanlığı için adı geçen MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ise, bu görevde kalarak, MİT'in başında olmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Çelik, "Sayın Hakan Fidan MİT Müsteşarı olarak çok önemli görevler ifa etmiş bir arkadaşımızdır. Çözüm sürecinde de MİT şu anda çok önemli bir unsurudur. Bu sonuçlanıncaya kadar Hakan Fidan'ın orada kalması şüphesiz ki takdir edildi" dedi.

Çelik, yeni AB Bakanı Volkan Bozkır'ın da diplomat olmasına vurgu yaparak, "Bizzat işin içinde, mutfağında, atölyesinde olan bir arkadaşımızdır. Ben Volkan Bey'in hem diplomat tecrübesini hem dışişleri komisyon başkanlığı gibi önemli bir görev yaparken biriktirdiği tecrübeleri buraya taşıyacağına ve çok iyi bir Avrupa Birliği Bakanı olacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-"BURUKLUK VAR AMA NURETTİN BEY HAYATİ BEY'İN BOŞALTTIĞI YERİ RAHATLIKLA DOLDURACAK"-

Yeni isimlerden Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'yle de ilgili Çelik, "Ben Hayat Bey'in kabinede olmamasından dolayı şahsen burukluğumu ifade ettim. Keşke Hayati Bey devam etseydi ama bu tabi Nurettin Bey'in kabineye giremeyeceği anlamında değil Nurettin Bey başka bir bakanlığına da gelebilirdi. Ben Nurettin Bey'in de, Hayati Bey'in boşalttığı yeri çok rahatlıkla dolduracak, bu işlerin üstesinden gelecek bir arkadaşımız olduğuna tanıklık edenlerdenim" diye konuştu.

Kaynak: ANKA / Güncel

Hüseyin Çelik Ali Babacan Hayati Bey Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title