Haberler

AK Partili 46 Vekil Tezkere Oylamasına Katılmayacak

Güncelleme:

Hükümete geniş yetkiler tanıyan tezkere oylamasına, hac vazifelerini yerine getiren 46 AK Partili vekil katılamayacak.

Hükümete yurt dışına asker gönderilmesinden yabancı askerlerin Türkiye’den geçisine kadar geniş yetkiler tanıyan tezkere görüşmeleri öncesi 46 AK Partili vekilin oylamaya Hac vazifelerini yerine getirdikleri için katılamayacakları öğrenildi.

AK PARTİ'NİN İLK SINAVI

Hükümet'in Irak ve Suriye'de terör estiren IŞİD örgütüne karşı Meclis'e getireceği tezkere AK Parti'nin ilk sınavı olacak.

BOŞLUĞU MHP DOLDURACAK

Radikal yazarı Murat Yetkin, AK Parti'nin 1 Mart 2013'te yaşadığı olayı bir daha yaşamamak için önlemler aldığını yazdı. Yetkin, AK Parti'nin 46 vekilinin Mekke'de Haccı tamamladıklarını belirterek, bu boşluğun MHP'nin verdiği destekle doldurulduğunu belirtti.

İşte Yetkin'in o yazısı:

Gerçi MHP’nin Meclis’teki 52 sandalyesiyle verdiği destek Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti yönetimini hayli rahatlatmış durumda.

CHP de HDP gibi ret oyu verse de tezkerenin geçeceğinden emin görünüyor.

"ERDOĞAN BAŞINA GELENLERİ UNUTMUŞ DEĞİL"

Gerçi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 1 Mart 2003’te yine böyle bir tezkere oylamasında başına gelenleri unutmuş değil. AK Parti’nin neredeyse üçte biri CHP muhalefetiyle birlikte ABD’nin Irak’ı işgal harekatına Türkiye’nin katılması için hükümete yetki vermeyi reddedince kıyamet kopmuştu.

Halkın çoğu komşudaki savaşa Türk askeri dahil olmadığı için rahat bir nefes almıştı ama Türkiye-ABD ilişkileri Johnson mektubuna, Kıbrıs harekatına benzer bir krize girmişti.

Sonradan AK parti yöneticilerinin çoğu da “İyi ki reddedilmiş” dediler ama, ne de olsa karizma çizilmişti, serde acemilik de vardı. O zaman, hükümet tezkeresi aleyhine oy veren AK partililerin ciddi kısmının Kürt kökenli ve Iraklı Kürt lider Mesud Barzani etkisinde olduğu öne sürülmüştü; söyleyenlerden birisi de Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olmuştu. Kürtler, Türk askerinin (PKK karargahının da bulunduğu) Irak’a girmesini istemiyordu.

"BU DEFA KOŞULLAR FARKLI"

Bu defa koşullar farklı. Öncelikle hükümet iki yıldır MİT aracılığıyla İmralı’da hapis PKK lideri Abdullah Öcalan ile siyasi çözüm arayışıyla bir diyalog içinde. Hükümetin Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi'yle hem siyasi, hem ekonomik ilişkileri iyi durumda.

IŞİD ve PKK’nın Suriye’deki kardeşi PYD arasındaki çatışmalar ve ona bağlı olarak Türkiye içinde artan PKK eylemleri son haftalarda diyalogu zehirleyen bir hal almıştı. Ancak HDP eş-başkanı Selahattin Demirtaş’ın ABD dönüşü 30 Eylül’de Kobani’ye gidip gelmesi, ardından 1 Ekim’de Başbakan Davutoğlu ile Başbakanlıkta görüşmesi önemli bir dönemeç oldu. Bu görüşme HDP’nin tezkereye “ret” oyunu değiştirmedi ama siyasi havayı değiştirdi, yumuşattı.

Bir gün önce Kabine toplantısında tezkereye son şekli verilirken Çözüm Süreci Kurulu başlığı altında Kürt diyalogunu takip için 11 komite kurulması kararı alınması rastlantı değildi. Hükümet kanadı, bu kurulların ilanı üzerine Davutoğlu-Demirtaş görüşmesinin “Sürecin yasal zemine yerleştiği” anlamına geldiğini vurguluyor.

Bir ayrıntı daha: Davutoğlu, Demirtaş ile görüşmesinden önce, sabah saatlerinde partisinin Doğu ve Güneydoğu vekillerine özel bir toplantı yaptı.

Özetle, Davutoğlu, bir kazaya kurban gitmemek için, 1 Mart’ı tekrar yaşamamak için hem parti içi, hem parti dışında en hassas alan gördüğü Kürt meselesine dair “önleyici adımlar” attı.

Bir yandan bu adımlar, bir yandan MHP’nin hemen ilan ettiği destek Davutoğlu’nu rahatlattı.

Belki de bu nedenle Hac ziyareti için Mekke’de bulunan 46 AK Partili vekili Ankara’ya çağırmadı; en azından AK Parti yönetimine sorunca aldığım cevap bu yönde.

Yani AK Parti’nin 46 milletvekili tezkere oylamasının yapıldığı bu gün Mekke’de Haccı tamamlamaya devam edecekler.

Davutoğlu’nun bu hamlelerinin semeresini doğal olarak oylama sonucu gösterecek, ama bu defa işi sağlama almış görünüyorlar.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ak Parti Türkiye Irak Hac Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (26)

ESKİ ÜLKÜCÜ:

Ben bu m. h. p. ''ye oy verirsem namertim. A. K. P. NİN KOLTUK DEYNEKCİLİĞİNİ YAPIYOR YAZIKLAR OLSUN. YAŞASIN OSMAN PAMUKOĞLU

20
23
yanıtYanıtla
Mert:

Mhp zamanında da gülü cumhurbaskanı yaparak vatana ihanet etmişti . Şimdi yeniden vatana ihanet ediyor şaşırmamak gerek

24
6
yanıtYanıtla
çerçi:

bahçeli pkk yı korumak için tezkereye evet derse partisine ve tüm milliyetçilere hainlik yapmış olacaktır. . . acil yeni başkan gerekecektir.

19
5
yanıtYanıtla
VATANDAŞ:

PKK YI KORUMAK OLSA, HDP EVET DERDİ

yanıt0
yanıt0
MHP''cilik Bitti:

Devlet bahçeli sen böyle yapmaya devam edersen bızde senı yarı yolda bırakırız. Biraz düşün

19
5
yanıtYanıtla
ali veli konya:

teskereye hayir, elimiz musluman kanina bulasmasin. komunist marksist pkk ya sikmaya evet.

14
5
yanıtYanıtla
c açıksöz lü:

tezkere resmen işgal Türkiye nin batağa çekilmesi yabancı askerlerin ülkemize konuşlanmasının önünü açıyor yavaş yavaş milli duygulardan yozlaştırdılr terör meşru hale gelip devlet politikası halini aldı yabancılarında nato şemsiyesi altında ülkemizde uzun süreki hedef belli bölünmemiz sağlanana kadar durmalarına alıştıracaklar neye alışmadıkki bunada alışırız MHP tavrı normal kendinden beklenen çünkü bugüne kadar olumlu birşey görmedik attıkları nutuktan başka Hep eleştirdiğimiz CHP nin dik duruşu milli menfaatleri sahiplenmesi teşekkürler CHP eski CHP değil

14
2
yanıtYanıtla
konya:

chp kadar vatan haini yok 1. 5 milyon insan gelmiş cogu şehir nufusundan fazla bizde seyredecegiz asker gidecek alan oluşturup orda tutacak yoksa bu gelmeler bitmez ayrıca ordaki türkmen kardeşlerimiz kimse korumuyor hayla işid elindeler sizin gıt beyinleriniz anlamaz bu olayları kafa yok çükü zorlamayın kendinizi evinizde oturun

yanıt0
yanıt0
ÜLKÜÇÜ:

GONYA, sen çok kafalısın belli onları getiren kim makarna yiye yiye kafan çalışmaz olmuş. Vatan haini siz gibiler 3, 5 milyar dolar tüyü bitmemiş yetimin hakkını SURİYELİLERE yedirdiniz. . .

yanıt0
yanıt0
ESKİ ÜLKÜCÜ:

Artık yeter a. k. p. nin kuyruguna takılmanız 30 yıldır bu harekete oy veriyorum bundan sonra asla, bunların milliyetciliği, bunların ülkücülüğü özde değil sözde YAŞASIN TÜRK MİLLETİ. . . .

11
5
yanıtYanıtla
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title